Spectre

Informatie

RegieSam Mendes
Jaartal2015
Releasedatum02-03-2016
Speelduur148 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastDaniel Craig, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, David Bautista, Ben Whishaw, Naomie Harris, Roy Kinnear, Andrew Scott, Monica Belucci en Christoph Waltz

Een cryptische boodschap uit het verleden doet James Bond op een schurkenjacht afreizen naar Mexico-Stad en Rome, waar hij Lucia Sciarra ontmoet. Zij is de mooie en mysterieuze weduwe van een beruchte crimineel. Bond infiltreert in een geheime vergadering en ontdekt het bestaan van een sinistere organisatie die bekend staat als Spectre. In Londen zet Max Denigh, het nieuwe hoofd van de inlichtingendienst, vraagtekens bij de roekeloze acties van Bond en trekt de relevantie van MI6 onder leiding van M in twijfel. Ondertussen gaat Bond, met hulp van Moneypenny en Q , in Oostenrijk op zoek naar de dochter van zijn oude aartsvijand Mr. White. Zij zou een aanwijzing in bezit hebben die het web van de organisatie Spectre zou kunnen ontrafelen. Als Bond het hart van Spectre nadert, ontdekt hij de huiveringwekkende waarheid tussen hem en het hoofd van deze geheimzinnige organisatie.

Na het overweldigende succes van Skyfall ruim drie jaar geleden stond de terugkerende Britse regisseur Sam Mendes voor een bijna onmogelijke missie. Niet alleen bracht Skyfall wereldwijd meer dan een miljard op (grootste opbrengst ooit voor Bondfilm), maar het won ook nog eens twee Oscars en de BAFTA voor Beste Britse film. De franchise van 007 is al 54 jaar lang een constante factor, maar de verwachtingen voor een nieuwe film zijn nog nooit zo hoog geweest. Met opnieuw Mendes aan het roer en een speelduur van maar liefst 148 minuten, streeft Spectre naar een equivalent grootse status als voorganger Skyfall, terwijl er een ‘Quantum Of Solace’ scenario op de loer ligt. Deze had ook te maken met enorm hoge verwachtingen na de succesvolle wederopstanding van Bond in Casino Royale maar wist deze geen moment waar te maken. Zo’n groot contrast met zijn voorganger heeft Spectre niet, maar hij haalt het simpelweg niet bij het niveau van Skyfall.

Eén van de mindere punten van Spectre is dat het net iets teveel de focus heeft om de klassieke Bond formule eer aan te doen. Voor de kijkers die bekend zijn met het gehele Bond oeuvre bevat Spectre een opmerkelijk aantal met onsubtiele verwijzingen. Een geheime raadzaal meeting vol met slechteriken (Thunderball), een gezondheidskliniek op een besneeuwde bergtop (On Her Majesty’s Secret Service), een skeletkostuum (Live and Let Die), een potige handlanger die overduidelijk refereert naar Oddjob (Goldfinger) en/of Jaws (The Spy Who Loved Me), en last but not least een oude bekende schurk die zijn intrede doet en dateert uit het Sean Connery tijdperk. Deze schurk wordt vertolkt door niemand minder dan Christoph Waltz, die na zijn Oscarwinnende rollen in Tarantino’s Inglourious Basterds en Django Unchained opnieuw een kenmerkend doch overtuigend typetje neerzet. Al met al bevat Spectre net iets teveel van dit soort odes aan de klassieke Bond films en had het zeker een wat originelere insteek mogen hebben.

Waar Spectre wel in uitblinkt zijn de spectaculaire stunts, de veelzijdige locaties, de luchtige humor en de hoogstaande cinematografie. Voor het camerawerk in Skyfall had Sam Mendes de beschikking over de veel geprezen Roger Deakins, maar ook voor Spectre heeft hij een grote naam weten te strikken, namelijk Hoyte van Hoytema (Interstellar). Met name de vijf minuten durende onafgebroken openingssequentie waarin een door stof gesluierde camera Bond op de voet volgt tijdens de ‘Dag van de Doden’ parade in Mexico-Stad is subliem en ongeëvenaard in de geschiedenis van Bond films. De uitstekende cast wordt wederom aangevoerd door de overtuigende en charismatische Daniel Craig als werelds bekendste geheim agent. Ralph Fiennes heeft na de gebeurtenissen uit Skyfall, het stokje van M overgenomen. Met Ben Wishaw als de humoristische Q en Naomi Harris als Moneypenny zit het wel goed met het huidige MI6 team. Lea Seydoux is de voornaamste Bondgirl die meer dan prima uit de verf komt als de dochter van huurmoordenaar Mr. White.

Extra’s: Op de Blu-ray schijf vinden we slechtst een zeer beperkt aantal met extra’s. De meeste voornaamste feature is ‘Spectre: Bond’s Biggest Opening Scene’. In een mix van achter-de-schermen materiaal en promo’s, geeft deze 20-minuten durende special ons een blik op de inspanning en voorbereiding van de spectaculaire openingsscène. ‘Video Blogs’ bevat een zestal interviews, die helaas te kort zijn om echt interessant te worden. Verder nog een overbodige galerij met enkele setfoto’s, de film teaser en twee bioscooptrailers.

Spectre probeert de verhaallijnen uit de drie vorige Bondfilms met Daniel Craig samen te laten smelten in een grote epische finale maar slaagt daar slechts gedeeltelijk in. De spectaculaire openingsscène is het hoogtepunt van de film, mede vanwege het fenomenale camerawerk van Hoyte van Hoytema. Hierna springt de plot nogal van de hak op de tak, waarbij je je meerdere keren afvraagt hoe en waarom Bond precies op die bepaalde locatie of in die specifieke situatie belandt is. De gehele cast is wederom uitstekend, met als enige kanttekening dat de iconische Bondschurk Ernst Stavro Blofeld, gespeeld door Christoph Waltz, er wat bekaaid af komt. Niet alleen komt hij te weinig aan bod, maar ook zijn motivatie eindigt in een mineur als blijkt dat het uiteindelijk niets meer is dan een persoonlijke vendetta tegen Bond. Spectre weet uiteindelijk niet helemaal te voldoen aan zijn eigen ambities of het immense succes van Skyfall te evenaren, maar is nog steeds een onderhoudende Bondfilm met een aantal memorabele scènes.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 maart, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer