Spenser Confidential

Informatie

RegiePeter Berg
Jaartal2020
Releasedatum06-03-2020
Speelduur111 minuten
DistributeurNetflix
CastMark Wahlberg, Winston Duke, Alan Arkin, Iliza Shlesinger, Michael Gaston, Bokeem Woodbine & Post Malone

Na vijf jaar gevangenschap is ex-agent Spenser weer een vrij man. Omdat hij in de gevangenis is belandt omdat hij interne, maar corrupte, zaken bij de politie aan de kaak wilde stellen, is hij van plan om Boston zo snel mogelijk te verlaten en als vrachtwagenchauffeur in Arizona aan het werk te gaan. Voor het zover is, besluit hij echter om zijn oude vriend Henry te helpen door diens huisgenoot Hawk te trainen. Hawk wil graag aan de bak als MMA-vechter, maar het ontbreekt hem aan het talent om daar bikkelhard voor te trainen. Spenser’s langere verblijf in Boston wordt echter al snel op de proef gesteld als zijn voormalige baas, hoofdcommandant Boylan, op brute wijze wordt vermoord en hij als verdachte wordt aangemerkt. Ondanks dat het spoort richting Spenser al snel doodloopt, kan hij het niet laten om zich toch met de zaak te bemoeien. Samen met Hawk, Henry en zijn ietwat overenthousiaste ex-vriendin Cissy besluit hij om de bovenste steen boven water te halen en alsnog de klus af te maken waar hij vijf jaar geleden voor in de bak belandde.

Acteur Mark Wahlberg en regisseur Peter Berg kunnen elkaar maar moeilijk loslaten. Na het maken van de films Lone Survivor, Deepwater Horizon, Patriot’s Day en het vorig jaar verschenen Mile 22 is het met deze Netflix-titel de vijfde keer dat de heren de handen in één slaan. To zo ver een goed huwelijk aangezien de eerdere samenwerkingen prima te pruimen waren, ondanks dat niet iedere titel kwalitatief gezien even sterk was. Dat lag in de meeste gevallen overigens niet aan de actie die werd voorgeschoteld, maar vooral aan het script dat op sommige momenten duidelijk te wensen overliet. De grote vraag is dus; hoe zit dat met Spenser Confidential die de heren exclusief voor Netflix maakte? Nou, aan de actie ligt het wederom niet. Maar dat goedlopende en verrassende script is ook dit keer helaas weer ver te zoeken.

Voor wie het gevoel heeft dat er een belletje van herkenning gaat rinkelen bij de titel van de film, dan kan dat kloppen. Het karakter van Spenser ken zijn basis namelijk in de boeken van schrijver Roberts B. Parker die de held liet opdraven in meerdere avonturen. Het karakter schopte het zelfs tot een televisieserie, Spenser: For Hire, in de jaren tachtig die er na 65 afleveringen in drie seizoen de brui aan gaf. Wat dat betreft is er dus genoeg materiaal voor handen om er meerdere films rondom het personage van Spenser uit te poepen en na het zien van Spenser Confidential is het overduidelijk dat Wahlberg en Berg hun zinnen hebben gezet op meerdere films rondom de actieheld. Toch komt de introductie van de karakters maar mondjesmaat uit de verf. Er moet vooral snel over worden geschakeld naar de betreffende moordzaak om zo de actie zijn intrede te kunnen doen. Op zich begrijpelijk, maar iets meer gevoel voor de onderlinge relaties tussen de personages was zeker geen overbodige luxe geweest.

Het gebrek aan introductie is vooral te merken aan de kwakkelende chemie tussen Mark Wahlberg en Winston Duke (Black Panther). Dat ze moeten uitgroeien tot maatjes maakte de poster al duidelijk, maar het blijft allemaal zo oppervlakkig dat het allemaal net niet uit de verf lijkt te willen komen. Toch zonde, want een film die de start moet zijn van een hele reeks films had zeker wat meer diepgang op dat vlak voor zijn eerste film kunnen gebruiken. Het is overigens niet helemaal kommer en kwel allemaal, maar nergens voel je als kijker het enthousiasme om een vreugdedansje te doen als de twee eindelijk echt gaan samenwerken. Iets wat bijvoorbeeld vergelijkbare films uit het verleden zoals Lethal Weapon, Rush Hour of Bad Boys wel wisten te bereiken. Spenser Confidential is zeker geen verkeerde titel tussen het aanbod van de streamingdienst, er zijn slechtere films om aan te klikken, maar echt spetterend wordt het allemaal niet. Ach, zo valt er in ieder geval iets te verbeteren voor een eventueel vervolg.

Spenser Confidential is een vermakelijke toevoeging aan het aanbod van Netflix, maar echt lekker knallen wil het allemaal net niet. In deze vijfde samenwerking tussen acteur Mark Wahlberg en regisseur Peter Berg draait het allemaal om een ex-agent die het niet kan laten om zich toch op een moordzaak te storten en daarbij gekoppeld wordt aan een onwaarschijnlijke huisvriend (Black Panther’s Winston Duke). De ingrediënten zijn aanwezig voor een fijne actiekomedie, maar de focus ligt vooral op het brengen van actie in plaats van het opbouwen van een goede relatie tussen de twee onwaarschijnlijke vrienden. Echt slecht is het allemaal niet, maar echt bijzonder wil het ook nergens worden. Een tikkeltje te voorspelbaar zelfs. Nu is Spenser Confidential helaas niet meer geworden dan een snelle wegkijk-film. Zonde.

10 maart, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e5d627df138d_selected-products" products="9200000075610469,9200000066268402,9200000075610381,9200000071875042,9200000104450590,9200000104450588" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer