Spider-Man: Homecoming 4K

Informatie

RegieJon Watts
Jaartal2017
Releasedatum15-11-2017
Speelduur133 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastTom Holland, Robert Downey Jr., Michael Keaton, Jon Favreau, Donald Glover, Marisa Tomei en Tyne Daly

In de nasleep van het gevecht tussen Loki en de Avengers in New York krijgt het bergingsbedrijf van Adrian Toomes de taak om de stad weer schoon te vegen. Een besluit dat niet veel later wordt overruled, waarna het Department of Damage Control (DODC) de taak krijgt toegewezen, een samenwerkingsverband van de overheid met Tony Stark. Toomes is furieus en besluit de reeds geborgen Chitauri technologie achter te houden en te gebruiken voor criminele activiteiten. Acht jaar later is Peter Parker weer thuis, bij zijn geliefde tante May, na zijn eerste ontmoeting met The Avengers. In de tussentijd pakt hij zijn studie weer op en heeft hij een stageplaats gekregen in het bedrijf van Tony. Dit is vooral een dekmantel voor zijn activiteiten als Spider-Man onder de hoede van Tony, al gaat het Peter allemaal niet snel genoeg. Als hij dan maar eigenhandig op zoek gaat naar onrecht, komt hij op het spoor van de mysterieuze handel van Adrian Toomes, die ondertussen vooral bekend is als Vulture.

Marvel-films, ze zijn ondertussen bijna een eigen genre geworden sinds ze werden gebundeld onder het overkappende Marvel Cinematic Universe. Toch zijn Spider-Man en X-Men ook afkomstig van Marvel. De productie van de films ligt dan echter weer in handen van respectievelijk Sony en 20th Century Fox, net als dat de films uit het MCU vallen onder Disney. Het is nu wellicht niet voor te stellen, maar het is het resultaat van een op de valreep afgekeerd faillissement van Marvel zo rond de millenniumwisseling. Het zorgde ervoor dat Marvel behoefte had aan geld en dus verkochten zij de filmrechten op diverse van hun comics. Natuurlijk staan vandaag de dag de zaken er totaal anders voor. Sony zag dat ook en na een doodgebloede reboot van Spider-Man besloten zij om de webslingerende superheld zich aan te laten sluit bij het MCU, een coproductie dus. Het is allemaal heel veel gedoe met rechten, waar ongetwijfeld heel veel geld mee gemoeid gaat. Toch is het vooral ook koren op de molen van de fans.

Zo zagen we eerder al een frisse Spider-Man rondslingeren in Captain America: Civil War en mag hij nu terugkeren voor een eigen film, met hulp van Tony Stark alias Iron Man. De Spider-Man die we hier zien wordt vertolkt door Tom Holland en is beduidend jonger dan de versies van Tobey Maguire en Andrew Garfield. Het zorgt ervoor dat er daadwerkelijk ruimte is gemaakt voor een frisse wind en de wereld van Peter Parker er net even anders uit ziet. Geen ontstaansgeschiedenis dus dit keer en geen wereld waarin Spider-Man de enige superheld lijkt. Dit keer zien we dus een intrede in de wereld van het MCU, een wereld waarin Spider-Man nog een hoop te leren heeft. Tony Stark treedt hierbij op als mentor van Spider-Man, een rol die (natuurlijk) wordt gespeeld door Robert Downey Jr. Hij lijkt ondertussen een soort routine te hebben in zijn rol, maar juist de wisselwerking met Holland is een fijne toevoeging, vaak voorzien van een komische noot.

Als villain zien we Michael Keaton, die na een zeer succesvolle comeback met Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) zich lekker mag uitleven in een opnieuw gevleugeld personage. Het zijn de veteranen die hier een welkom tegengewicht bieden aan de jeugdigheid van Holland. Toch is het juist die jeugdige onbevangenheid die de film maakt. Zo valt er flink wat te lachen als Spider-Man zijn web weer eens niet onder controle heeft en met regelmaat flinke vernielingen aanricht met zijn goedbedoelde acties. Het is het resultaat van een belletje van Tony Stark dat steeds maar op zich laat wachten en direct en indirect dus zorgt voor een aantal hilarische momenten. Zoals we van films uit het MCU mogen verwachten zijn de computereffecten weer van hoge kwaliteit, wat ook visueel voor flink wat spektakel zorgt. Alles bij elkaar opgeteld is de scepsis van opnieuw een Spider-Man reboot volledig weggenomen en smaakt dit avontuur weer naar meer, een honger die we na het zeer matige The Amazing Spider-Man toch voorlopig niet meer leken te gaan hebben.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de standaard Blu-ray uitgave aan deze release is er overall het nodige aan bonusmateriaal te vinden.
· The Spidey Study Guide: Een interactieve extra die leuke informatie verschaft over de relatie met de comics en informatieve verschaft over leuke referenties die waarschijnlijk zelfs de grootste fans hadden gemist.
· Gag reel (02:17) De welbekende bloopercompilatie.
· Deleted & Extended Scenes (16:17) Een tiental verwijderde of verlengde scènes: A Film By Peter Parker (Director’s Cut), Cafeteria, Return from ATM, Triskelion Cleanup, Anxious Tomomes, Aaron Still Stuck, Go It Alone, Happy Calls His Mom, Midtown Final Segment en Mr. Harrington Lessons in Love.
· A Tangled Web (06:11) Een blik op de plek die Spider-Man inneemt in het MCU, waarbij men ook kijkt naar de samenwerking van meerdere filmstudio’s.
· Searching for Spider-Man (08:04) Een blik op de casting van Tom Holland en zijn kwaliteiten. Ook zien we hoe hij met zijn personage Peter Parker verschilt van de andere superhelden in het MCU.
· Spidey Stunts (05:48) Een extra die ingaat op het vele stuntwerk in de film. We zien duidelijk dat Holland’s dansachtergrond hem heeft geholpen in de fysiek veeleisende rol.
· Aftermath (04:47) Een verdere kijk in het MCU en de manier waarop deze film hiermee verbonden is.
· The Vulture Takes Flight (06:01) Een blik op de Vulture, de schurk in de film. Niet alleen is er aandacht voor de vertolking van Michael Keaton, maar ook de roots van het personage in de comics. · Jon Watts: Head of the Class (05:29) Vijf minuten die volledig besteed worden aan regisseur Jon Watts en hoe hij heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de film.
·  Pros and Cons of Spider-Man (03:28) Tom Holland en Jacob Batalon discussiëren over de geode en slechte kanten aan het spelen van Spider-Man.
· Rappin’ with Cap (02:26) Diverse infomercials van Captain America, waaronder; Safety First, Food For Thought, Brain Power, and Your Changing Body.
· Photo Gallery: Een fotogallerij met diverse foto’s van de gehele productie van deze film.
· Trailers (04:23) Spider-Man Homecoming VR Trailer en een voorproefje van Marvel’s Spider-Man voor de PS4.

Spider-Man: Homecoming is een thuiskomst van iemand die nooit lijkt te zijn weggeweest. Na omzwervingen met twee uiteindelijk mislukte pogingen een langlopende reeks op te zetten rond enkel Spider-Man, is het nu zijn beurt om plaats te nemen in het Marvel Cinematic Universe. Natuurlijk was men sceptisch,  niet zo gek met de tweede rebootpoging in vijf jaar tijd. Toch wordt deze snel weggenomen, want we zien hier een Spider-Man zoals we hem nog niet eerder zagen. Zo is hij hier impulsief in zijn acties en heeft hij nog een hoop te leren, wat zorgt voor de nodige hilarische scènes. Toch hebben de makers er slim aan gedaan om Tony Stark als zijn mentor aan te stellen. Het zorgt ervoor dat Spider-Man hier echt onderdeel maakt van het MCU, al lijkt Spider-Man daar de gehele film zo zijn twijfels over te hebben. Bij ons is iedere twijfel in elk geval volledig weggenomen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

15 november, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a047991eba21_selected-products" products="9200000079671081,9200000079234338,9200000079234336,9200000081101844,9200000081118288" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer