Spider-Man: Into the Spider-Verse 3D

Informatie

RegieBob Persichetti, Peter Ramsey en Rodney Rothman
Jaartal2018
Releasedatum30-04-2019
Speelduur117 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastShameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian Tyree Henry en Lily Tomlin

Miles Morales worstelt met zijn plek op zijn nieuwe school die voor de jonge Miles meer uitdaging zou moeten brengen. Hij vind echter weinig aansluiting bij zijn medestudenten en slijt zijn dagen liever met zijn oom Aaron met wie hij samen graag graffiti maakt. Op een dag wordt hij in een verlaten tunnel gebeten door een merkwaardige spin die hem in een vreemd universum doet belanden. Een vreemd universum waarin verschillende incarnaties van de lokale held Spider-man zich bevinden. Terwijl Miles zijn nieuw verworven krachten door de spinnenbeet onder de knie probeert te krijgen, gaat hij samen met de andere versies van Spider-man de strijd aan met de beruchte schurk Wilson Fisk die beter bekend is als Kingpin. Fisk heeft een duivels plan waarmee hij verschillende universums langzaam vernietigd en dus lijkt de groep Spider-helden de enige redding om de planeet te redden van de ondergang. Maar is Miles opgewassen tegen de enorme verantwoordelijkheid die nu op zijn schouders rust?

Het was dit jaar bij de uitreiking van de Oscars een grote verrassing dat niet een titel van Disney of dochterbedrijf Pixar er met de hoofdprijs voor beste animatiefilm vandoor ging. Het was Sony’s animatiefilm rond de Marvel-held Spider-man die de concurrentie het nakijken gaf en het felbegeerde beeldje mee naar huis mocht nemen. Uiteraard volledig terecht, want de eerste avondvullende animatiefilm rond de superheld met spinnenkrachten heeft veel meer in zich dan op het eerste gezicht lijkt. Want wie denkt dat het wederom een herhaling van zetten is na drie live-action incarnaties of een film voor kinderen komt in beiden gevallen bedrogen uit. Spider-man: Into the Spider-Verse is niet alleen de beste film rondom de populaire superheld, maar ook nog eens één van de beste animatiefilms ooit gemaakt.

Dit keer geen Peter Parker die te maken krijgt met een vervelende spinnenbeet met spectaculaire gevolgen, maar de Afro-Amerikaanse Miles Morales die wel zo slim is als Peter Parker, maar overduidelijk anders in het leven staat. En daarmee hebben we meteen de eerste frisse invalshoek te pakken van deze animatiefilm die er nog veel meer in petto heeft voor de, inmiddels verwende, liefhebber van superhelden-films. Zo is de grootste troef van de film van het regisserende trio Bob Persichetti, Peter Ramsey en Rodney Rothman uiteraard de geanimeerde stijl waarmee het verhaal over Miles Morales uit de doeken wordt gedaan en zeer bijzonder tot leven komt. Het is haast een schande te noemen dat de filmindustrie niet eerder na heeft gedacht over een animatiefilm rondom de eerste creatie van strip-legende Stan Lee.

Toch is de film er niet alleen met een animatiestijl die naadloos aansluit bij haar bronmateriaal of de jonge Miles Morales een keer de hoofdrol toe te bedelen. De film is zoveel meer dan dat door het perfect in elkaar verweven verhaal waarbij verschillende versies van Spider-man bij elkaar komen en de reden daartoe zich op een natuurlijke wijze weet te ontvouwen. Het is daarbij ontzettend knap dat de makers de film ook nog eens hebben kunnen voorzien van een fijne, en geslaagde, dosis humor, knipogen naar de andere films en zelfs de emotionele spieren bij de kijker aan het werk weet te zetten. Spider-man: Into the Spider-Verse is de perfecte superheldenfilm waarbij alle verschillende lagen harmonieus bij elkaar komen en resulteren in één van de beste animatiefilms ooit gemaakt. Het is nu wachten tot de concurrentie op hetzelfde idee gaat komen waarmee wellicht een nieuw genre binnen het superhelden-universum is geboren.

Extra’s: Spider-man: Into the Spider-Verse ligt in verschillende versies in de schappen waarbij ook de extra’s bij iedere editie verschillen. Zo ligt er een simpele versie op Blu-ray, 4K Ultra HD en dvd in de schappen, maar kan de liefhebber ook kiezen voor twee verschillende steelbooks die beiden beschikken over een bonusdisc en een zeer fraaie cover. Tevens is er een 3D-versie van de film beschikbaar die gepaard gaat met een extra disc waarop de film in 2D is te bekijken. Op de gewone editie van de Blu-ray zijn de volgende extra’s terug te vinden:
• Alternate Universe Mode (2:23:31) Een uitgebreidere versie van de film die aangevuld is met scenes die rechtstreeks van het storyboard afkomen en voorzien zijn van commentaar.
• “Caught in a Ham” – Short (04:01) Een korte film waarin Spider-ham het opneemt tegen Dr. Craw-daddy.
• We Are Spider-man (07:51) Cast en crew praten over hun karakters en hoe deze samenkomen in één universum.
• Spider-Verse: A New Dimension (05:09) Een gesprek over de visuele stijl van de film.
• The Ultimate Comic Cast (15:02) Een special over de acteurs en hun stemwerk voor de film.
• A Tribute to Stan Lee & Steve Ditko (08:34) Een eerbetoon aan de twee bedenkers van de legendarische superheld.
• The Spider-Verse Super Fan Easter Egg Challenge (05:02) Een special die in het teken staat van alle verborgen geheimen in de film.
• Design Cinematic Comic Book Charachters (12:56) Verdeeld over twee specials gaan de makers in op alle karakters van de film.
• Lyric videos (05:47) Twee muziekvideo’s: “Sunflower” van Post Malone en Swae Lee & “Familia” van Nicki Minaj, Anuel AA en Bantu
• Audiocommentaar: Een informatieve commentaartrack verzorgd door de makers.
• Previews: Aankondigingen van andere nieuwe releases op dvd en Blu-ray

Spider-man: Into the Spider-Verse 3D is een perfecte mix van unieke animatie, frisse invalshoeken, geslaagde humor en perfect gebalanceerde actiescènes. Het maakt de film waarin Miles Morales moet samenwerken met andere versies van Spider-man in een gedeeld universum niet alleen één van de beste animatiefilms ooit gemaakt, maar zonder twijfel de beste film over de held met spinnenkrachten zelf die nog nooit zo origineel naar het medium film is gebracht. Spider-man: Into the Spider-Verse weet zijn volle lengte te vermaken, te ontroeren en het overvolle superhelden-genre een nieuwe en zeer geslaagde impuls te geven.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 april, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cc700b15a949_selected-products" products="9200000103602377,9200000103602371,9200000105182946,9200000105182948,9200000103602373,9200000103602375,9200000106471904,9200000096557278,9200000103349242" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer