Spider-Man: Into The Spider-Verse

Informatie

RegieBob Persichetti, Peter Ramsey en Rodney Rothman
Jaartal2018
Releasedatum20-12-2017
Speelduur117 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastShameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian Tyree Henry en Lily Tomlin

Miles Morales is een New Yorkse tiener die worstelt met zijn nieuwe school en het maken van vrienden, mag graag graffiti spuiten en is een grote fan van Spider-Man. Wanneer hij samen met zijn oom Aaron ergens ondergronds een kenmerkende wandschildering maakt, wordt hij gebeten door een merkwaardige spin. Voordat hij er zelf weet van heeft bevindt hij zich in een spectaculair multiversum waarin Spider-Man het opneemt tegen Wilson Fisk a.k.a. Kingpin. Na een desastreuze ontknoping leert Miles langzamerhand zijn krachten kennen en moet hij zichzelf zien te bewijzen als de nieuwe beschermer van de stad.

Het is inmiddels zestien jaar geleden dat een van de meest populaire superheld karakters van Marvel naar het grote scherm werd gebracht. Regisseur Sam Raimi heeft uiteindelijk een trilogie afgerond totdat Sony het welletjes vond, de stekker uit een vierde deel haalde en besloot om de filmreeks in 2012 nieuw leven in te blazen met The Amazing Spider-Man. Andrew Garfield bleek een frisse Spidey, maar na het tegenvallende tweede deel werd ook hier geen vervolg aan gegeven. Resultaat was dat onze vriendelijke buurman Spider-Man van Sony zijn debuut mocht maken in het team van Marvel’s Avengers. Voor vele kijkers zal het allemaal te veel van het goede zijn geweest, wat Sony het wonderbaarlijke idee gaf om het zelf over een compleet andere boeg te gooien, resulterend in misschien wel de beste Spider-Man film tot op heden! “Into The Spider-Verse is een visuele achtbaanrit die zijn weerga niet kent.

Gelijk vanaf het begin is dit een Spider-Man die volledig afwijkt van de live-action variaties, in alle mogelijke opzichten. Waar de verfilmingen vaak hardnekkig probeerde om de soms pure waanzin van de strips te verzachten, wordt hier het veelzijdige Marvel multiversum wellustig omarmd. Het verhaal is in principe tamelijk eenvoudig. Jongen wordt gebeten door een unieke spin en ontvangt unieke krachten. Jongen stuit ‘per ongeluk’ op een superschurk en opent ‘per ongeluk’ een portaal naar meerdere dimensies. En daar komt de originaliteit om de hoek kijken. Meerdere dimensies betekent ook meerdere Spider-Man karakters, en dus oneindig veel mogelijkheden. De meest aandacht gaat uit naar Miles Morales (Shameik Moore), de eerste donkere incarnatie van het personage die in de comics werd geïntroduceerd in de Ultimate reeks. Miles is een ander soort buitenstaander. Buitengewoon slim, zoals Peter Parker, maar met meer liefde voor spuiten van straatkunst en luisteren naar hiphop, dan studeren.

De geanimeerde vorm is de perfecte keus voor het Miles Morales oorsprongsverhaal. Het is eigenlijk een wonder (of schande) dat de studio’s het medium niet eerder zo serieus genomen hebben, gezien hoe dicht dit bij het bronmateriaal ligt. En dan vooral op deze uiterst gestileerde wijze, waarin een 3D-wereld wordt overgoten met een 2D-glans van alle primaire kleuren. Het is geen alledaagse animatiefilm en ook geen simpele upgrade van de oude tekenfilmserie, maar een prachtig gerealiseerde alternatieve wereld, gevuld met inventieve en energieke actie die van het scherm spat. Het bevat tevens een subtiele vorm van humor met geestige visuele grappen en vaak de spot drijvend met goedkope superheld clichés waar Spider-Man eerder ook vaak mee te kampen had. De invloed van Phil Lord en Chris Miller (The Lego Movie) is overduidelijk. Er straalt zoveel plezier van af, met name in de diversiteit aan Spider-Man karakters die uit het multiversum worden getoverd. Als je denkt dat een “Noir” versie uit de jaren 30 vreemd is, kom je nog bedrogen uit wanneer het cartoonvarken “Peter Porker” zijn opwachting maakt. Het is een creatieve mengelmoes die enorm doeltreffend is en waarbij de visuele flair zo indrukwekkend is dat ze er bij Disney of Dreamworks jaloers op kunnen en moeten zijn.

Spider-Man: Into The Spider-Verse is een verbluffende en tevens knotsgekke animatiefilm, die in niets lijkt op alles wat je tot nu toe van het personage hebt gezien. Het is niet onbegrijpelijk dat een groot deel van de kijkers inmiddels vermoeid is geraakt van het titelkarakter. Spider-Verse is fris, grappig en ontzettend origineel. De centrale premisse van Spider-Man: Into The Spider-Verse is dat iedereen zou kunnen doen wat Spider-Man doet, met de juiste krachten en motivatie, en een samengestelde groep personages om dat te bewijzen. Elk van de Spider-helden is briljant geschreven en in staat om hun eigen verhaal te dragen, maar samen benadrukken ze het punt van de film; ongeacht je leeftijd, geslacht of huidskleur, kan iedereen een held zijn. Het is een film voor jong en oud, waar de nadruk van de vele grappen en verwijzingen iets meer op de laatstgenoemde doelgroep lijkt te liggen. Spider-Man: Into The Spider-Verse is een indrukwekkend eerbetoon aan alles wat dit karakter vertegenwoordigt, een visueel kunstwerk met ongekende creativiteit in animatie.

20 december, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer