Spies in Disguise (Spionnengeheimen)

Informatie

RegieNick Bruno & Troy Quane
Jaartal2019
Releasedatum13-05-2020
Speelduur101 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastWill Smith, Tom Holland, Ben Mendelsohn, Reba McEntire, Karen Gillian, DJ Khaled & Rashida Jones

Lance Sterling is de hoop in bange dagen. De geheim agent is knap, slim, lening, sterk en bijzonder goed in zijn vak dat iedere crimineel zich opmaakt voor een gegarandeerde ondergang als ze Sterling op hun pad treffen. Sterling is met wie iedere vrouw wil zijn en iedere man ooit hoopt te worden. Die beschrijving gaat niet op voor de jonge Walter Beckett die ergens achterin een geheime basis werkt aan nieuwe gadgets die geen enkele geheime agent wil gebruiken. Toch is Sterling op Beckett aangewezen als hij er van verdacht wordt een harde schijf te hebben gestolen waarop alle identiteiten van alle geheime agenten ter wereld zijn opgeslagen. Sterling vraag Beckett om een manier om te kunnen verdwijnen zodat hij achter de echte slechteriken aan kan gaan, maar dat pakt behoorlijk verkeerd uit. Sterling neemt namelijk een experimenteel goedje tot zich wat hem doet veranderen in een duif! Nu hij niet meer over zijn handen en voeten kan beschikken is hij nog meer aangewezen op de stuntelige Beckett en zullen ze samen op missie moeten om niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van alle geheim agenten ter wereld te kunnen redden.

De wereld van spionnen blijft een inspiratie voor vele avonturen waarvan ieder stiekem hoopt er ooit deel van uit te kunnen maken. Niet in de laatste plaats door de meest bekende spion James Bond die al 24 films laat zien hoe opwindend, exotisch en spectaculair een wereld vol geheimen kan zijn. Wat dat betreft zijn er weinig verschillen te ontdekken tussen de Britse spion en zijn geanimeerde evenknie Lance Sterling in deze animatiefilm van Blue Sky Studios, eerder vooral verantwoordelijk voor een hele rits aan Ice Age-films. Ook Lance wordt door mannen en vrouwen aanbeden, kan alles wat hij op zijn pad tegenkomt en faalt nooit in een missie die hij voorgeschoteld krijgt. Gelukkig voor ons ontstaat er toch een klein barstje op zijn onfeilbare oeuvre als hij verdacht wordt van bedrijfsspionage en hij op de vlucht moet om zijn onschuld te bewijzen. Maar dat is niet de enige kink in de kabel.

Het grootste probleem is zijn transformatie in een duif door toedoen van de onhandige wetenschapper Beckett die op zijn beurt hoopt de wereld een stukje beter te kunnen maken zonder gebruik te maken van wapengekletter. Het mag geen verrassing heten dat Sterling en Beckett dus in alles tegenpolen zijn die noodgedwongen met elkaar zullen moeten samenwerken. Toch is dat gelukkig niet de grootste pijler van deze vrolijke animatiefilm, maar draait het vooral om de ongemakken die optreden als Sterling veranderd in een duif. Inclusief een strikje tussen zijn zachte verendons. Vanaf dat moment kan de pret pas echt beginnen, maar helaas blijkt het toch erg moeilijk om veel te doen met het gegeven van een geheime agent die veranderd in een duif. Een idee dat prima werkte voor de kleine animatieshort Pigeon: Impossible waar deze film op gebaseerd is, maar toch te mager om een volledige film mee te kunnen vullen.

Dat er zeker wat grappen te bedenken zijn is snel duidelijk als de eerste minuten van Sterling als duif aan de kijker voorbijtrekken. Maar lang weten de makers dat helaas niet vol te houden. Al snel worden er vooral wat zaken bijgehaald, inclusief een stel echte duiven als sidekicks, om de boel wat meer inhoud te geven. Ze leiden echter vooral af van juist dat waarin de film zou moeten uitblinken. Spies in Disguise is vooral een ode, of persiflage, geworden op het spionnengenre en daar is op zich niet heel veel mee mis, maar erg origineel of fris voelt het daardoor allemaal niet. Bovendien is de film vooral leuk en grappig voor een wat jonger publiek. Waarschijnlijk ook de hoofdreden om de film hier in Nederland vooral onder de Nederlandse titel “Spionnengeheimen” in de markt te zetten.

Extra’s: Zoals we gewend zijn bij animatiefilms is ook Spies in Disguise op blu-ray tot de nok toe gevuld met verschillende extra’s:
· Infiltrating Blue Sky Studios (09:11) Trinitee treedt op als gids waarbij we een kijkje achter de schermen krijgen bij Blue Sky Studios.
· The Top Secret Guide to Gadgets (03:57) Uiteraard is er ook meer aandacht op de schijf voor de gadgets uit de film.
· Musicvideo (03:24) “Then There Were Two”
· Musicvideo (03:45) “Freak of Nature”
· Making the Soundtrack “Then There Were Two” (01:24) Een korte blik op de mensen achter de soundtrack, waaronder de producer Mark Ronson.
· Making the Soundtrack “Freak of Nature” (01:30) Wederom een korte blik op de mensen achter de soundtrack, waaronder de producer Mark Ronson.
· Gallery: Verschillende afbeeldingen uit de film zijn los te bekijken.
· Trailer (1:43) De promotionele trailer van de film.
· Super Spy Mode Deze speciale modus kan worden aangezet in het hoofdmenu en biedt ongeveer zestien minuten aan leuke achtergrond-content.

Spies in Disguise (Spionnengeheimen) kent een origineel concept van een geheim agent die in een duif veranderd, maar het gegeven blijkt te mager om een avondvullende animatiefilm aan op te hangen. Spies in Disguise is vooral een ode, of persiflage, op de wereld van James Bond waarbij zelfs de herkenbare begincredits niet worden overgeslagen. Het levert zeker een vermakelijke film op, maar het is jammer om te zien dat er niet meer grappen en grollen te vertellen zijn met een mens in het lichaam van een duif. Spies in Disguise is daardoor als geheel met een dierlijke twist misschien niet helemaal geslaagd, maar er blijft gelukkig genoeg over om toch tot een vermakelijke finale te komen.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

19 juni, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer