Spiral: From the Legacy of Saw

Informatie

RegieDarren Lynn Bousman
Jaartal2021
Releasedatum26-11-2021
Speelduur93 minuten
DistributeurBelga Films
CastChris Rock, Max Minghella, Marisol Nichols, Samuel L. Jackson, Zoie Palmer en Genelle Williams

Recheurcheur Zeke Banks krijgt een nieuwe partner toegewezen om onderzoek te doen naar de lugubere dood van een collega. Zeke en Schenk realiseren zich al snel dat de zaak grote gelijkenis vertoont met moorden van de overleden Jigsaw. Ondertussen wordt een andere collega van Zeke gevangen genomen en ook hij valt ten prooi aan het spel van de Jigsaw copycat. Omdat de bewuste collega jaren geleden een backup oproep negeerde van Banks, iets wat hem bijna het leven kostte, beginnen sommige collega’s Banks erop aan te kijken. Als er op het kantoor een doos wordt bezorgd met niet alleen een stuk huid van Schenk, maar ook een hint naar een hobby shop die Zeke bezocht met zijn vader chief Marcus Banks, weet hij dat de moordenaar het op hem gemunt heeft.

Tussen 2004 en 2010 volgden de Saw-films elkaar in hoog tempo op. Even leek het erop dat de reeks met Saw 3D, de zevende film, tot een eind zou komen. Toch volgde in 2017 een achtste deel, genaamd Jigsaw. De film scoorde mager bij de critici, maar gezien het budget in tienvoud werd terugverdiend leek het een kwestie van tijd dat we een nieuw vervolg tegemoet mochten zien. Deze is er nu en het eerste wat opvalt is de terugkeer van Darren Lynn Bousman, de regisseur van Saw II, Saw III en Saw IV. Wat ook opvalt is dat men dit keer toch echt afscheid lijkt te hebben genomen van Jigsaw, gespeeld door Tobin Bell. Er is dan ook bewust voor gekozen om de film wel in hetzelfde universum te laten spelen, maar het is geen reboot of direct vervolg. Met een beetje creativiteit kom je een eind en de Saw-franchise heeft zich hier al eerder heer en meester in getoond natuurlijk. Door de film als losstaand te bestempelen worden gelukkig wel de nodige bokkesprongen veremeden.

Wat in elk geval niet veranderd is, zijn de heerlijke kills die vol zitten met gore. Dat maakt de openingsscène direct duidelijk. Een politieagent loopt in de val, wordt van achteren aangevallen en ontwaakt in een mechanisme waar hij moet kiezen tussen leven en dood. Al maak je de keuze voor leven niet zomaar. Alles komt met een prijs. De liefhebbers van een flinke dosis gore zullen er ongetwijfeld van smullen. Voor ieder met een minder sterke maag is het ongetwijfeld even slikken. Maar goed, de creatieve kills zijn natuurlijk wel waar de reeks groot mee is geworden en wat dat betreft is er een naam hoog te houden. Omdat het hier een copycat van Jigsaw betreft zien we op dat vlak niets vernieuwends, al mist het zijn uitwerking zeker niet. Een paar jumpscares erbij en de doelgroep eet uit je hand. Toch ontvouwt deze film zich vooral ook weer als een whodunit; de moordenaar heeft het gemunt op de politie, maar steeds meer wordt duidelijk dat het vooral ook persoonlijk is.

En de centrale persoon in deze kwestie wordt gespeeld door Chris Rock. De komiek, die daarnaast ook carrière maakte als acteur, scriptschrijver, televisie- en filmproducent en filmregisseur. Toch heeft hij met de jaren ook zeker bewezen goed te kunnen acteren. Iets wat hij vorig jaar nog maar eens liet zien met een ingetogen rol in het vierde seizoen van Fargo. Het is dan ook jammer dat hij hier weer vervalt in een variatie op één van zijn praatzieke typetjes. Het is allemaal weer veel geblaat en weinig wol; je moet ervan houden. Hij krijgt redelijk tegenspel van de bijrol acteurs, maar verder is het voor de kijker toch vooral zaak om mee te puzzelen. En voor de oplettende kijker is dat dit keer niet al te lastig. Er wordt flink gestrooit met dubbelzinnige opmerkingen en het valt de geoefende Saw-kijker natuurlijk direct op als een moord niet tot in detail getoond wordt. Het is jammer dat hier niet wat meer aandacht aan is besteed, want als het mysterie zich wat meer als een verrassing had ontvouwt had de film wat meer effect gehad dan alleen wat bloederige kills en een handvol goedkope jumpscares.

Extra’s: Naast de film is er de nodige ruimte gemaakt voor bonusmaterialen op de Blu-ray release.
· Audiocommentaar: Een commentaartrack verzorgd door regisseur Darren Lynn Bousman, co-screenwriter Josh Stolberg en componist Charlie Clouser.
· Audiocommentaar: Een commentaartrack verzorgd door producenten Oren Koules and Mark Burg.
· The Consequences of Your Actions: Creating Spiral (59:05) Een behoorlijk uitgebreide making of van de film, waarin vele facetten aan bod komen. We kunnen zelfs zover gaan dat deze docu wellicht interessanter is dan de hoofdfilm.
· Drawing Inspiration: Illustrated Trap Breakdowns (08:45) Een tour geleid door Darren Lynn Bousma, waarin je als kijker wordt meegenomen langs meerdere scènes.
· Decoding the Marketing Spiral (06:12) Een blik op de marketing over de jaren van de Saw-films.
· Trailers (04:09) De promotionele teaser en bioscooptrailer voor de film.

Spiral: From the Legacy of Saw belooft een interessant nieuw hoofdstuk in de Saw-franchise, maar het mysterie is te doorzichtig om echt indruk te maken. Voor de liefhebbers die jaren geleden zo verknocht waren aan de Saw-films, is dit nieuwe deel ongetwijfeld een feest der herkenning. De kills zijn weer fraai in beeld gebracht en uiteraard voorzien van de nodige gore. Toch is het jammer dat er dusdanig veel gehint wordt naar de dader, dat de uitkomst weinig verrassend is. Ook moet je goed tegen Chris Rock kunnen als hij weer eens zijn luidruchtige zelf is. Het maakt dat Spiral: From the Legacy of Saw weliswaar leuk is voor de fans van de reeks, maar deze film gaat er ongetwijfeld niet voor zorgen dat critici hun oordeel veranderen. Wel is de film weer een kleine stap voorwaarts na het belabberde Saw 3D en het matige Jigsaw. Een nieuw deel in de reeks, genaamd Saw X, is reeds aangekondigd en dan zou het zomaar kunnen dat Jigsaw weer terugkeert. Volgens de traditie van de beste horrorreeks is in de wereld van Saw tenslotte alles mogelijk.

Met dank aan Belga Films voor het recensie-exemplaar.

13 december, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer