Spirit Ongetemd

Informatie

RegieElaine Bogan & Ennio Torresan
Jaartal2021
Releasedatum01-12-2021
Speelduur88 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastIsabela Merced, Marsai Martin, McKenna Grace, Walton Goggins, Andre Braugher, Julianne Moore, Jake Gyllenhaal, Eiza González & Lucian Perez

Na de tragische dood van haar moeder trekt de jong Lucky Prescott in bij haar familie, ver weg van het platteland van haar vader die in zijn eentje niet voor haar kan zorgen. Na een beschamend incident met haar opa wordt Lucky na jaren van haar vader vervreemd te zijn geraakt, in de zomer naar hem toegestuurd om daar, samen met haar tante Cora, een paar weken door te brengen. Tijdens haar treinreis ontdekt ze een groep wilde paarden die geleidt worden door een mooi en krachtig paard die meteen een bepaalde aantrekkingskracht heeft op Lucky. Eenmaal in het dorp van haar vader komt ze er achter dat juist dat paard gevangen is genomen door Hendricks; een cowboy die het paard voor veel geld wil verkopen, maar moeite heeft om de wilde ros onder controle te krijgen. Lucky bezoekt het paard iedere dag en komt steeds een stapje dichterbij, waarna het haar eindelijk lukt om het dier te kunnen bereiden. Zo noemt hem Spirit, maar aan hun nieuwe vriendschap komt abrupt een einde als blijkt dat Hendricks het paard eigenlijk wil gebruiken om de hele kudde wilde paarden van Spirit te lokken en mee te nemen om te verkopen. Het is aan Lucky en haar nieuwe vriendinnen Abigail en Prudence om Hendricks te stoppen, maar zijn ze opgewassen tegen de schurk en zijn handlangers?

Het is even graven in de filmgeschiedenis, maar het paard Spirit stamt alweer uit 2002 toen de film Spirit: Stallion of the Cimarron van animatiestudio DreamWorks in premiere ging en zelfs een menselijke stem had in de vorm van Matt Damon. Een doorslaand succes was de film niet, maar de aantrekkingskracht van het paard was groot genoeg om de boel in 2017 om te toveren tot animatieserie die zijn vizier vooral richtte op jonge meisjes. De serie hield het zeven seizoen vol op Netflix met een totaal aantal van veertig afleveringen die zich weer vertaalde in allerhande merchandise en zelfs een complete speelgoedlijn bij Playmobil. Na de serie volgde nog enkele spin-offs, maar tot een volwaardig nieuwe film was het nog niet gekomen. Tot de premiere van Spirt Ongetemd, Untamed als originele titel, vorig jaar.

Ongetwijfeld ingegeven door de perikelen rondom het welbekende virus waardoor de bioscopen weer voor weken gesloten waren, moet Spirt Ongetemd het bij ons doen met enkel een thuis-release. Heel erg is dat niet want Spirt Ongetemd is een prima filmpje voor de zondagochtend op de bank. Voor de kinderen uiteraard, want de film bedient hetzelfde publiek zoals de serie op Netflix dat deed. Ook ditmaal dus geen pratend paard, maar wel een jonge meisje vol dromen en onzekerheden die haar ware identiteit ontdekt, daar waar ze eigenlijk thuishoort. Wat dat betreft brengt de film bijzonder weinig nieuws ten opzichte van de serie. Sterker nog, de film laat de serie compleet links liggen en begint gewoon van voor af aan. Op zich een logische keuze voor een eerste film in dit stramien, maar ook een beetje een herhaling van zetten. Bovendien is er ditmaal veel minder tijd om de personages echt te leren kennen aangezien de film netjes onder de negentig minuten weet te blijven.

Toch zal het de jonge kijkers niet veel uitmaken dat ze wederom naar hetzelfde verhaal zitten te kijken. Het is immers een prima bodem voor een spannend avontuur vol prachtige paarden, spannende avonturen en komische momenten. Daarnaast is de animatie prima in orde, hoewel wel duidelijk zichtbaar is dat er duidelijk uit hetzelfde vaatje is getapt als de gelijknamige serie en het eigenlijk daardoor bijna logisch is dat de film de bioscoop heeft overgeslagen. Spirt Ongetemd is er voor jonge meiden die zin hebben in een spannend avontuur met een meisje in de hoofdrol die ze stiekem zelf ook wel zouden willen zijn. Of in ieder geval één van haar net zo avontuurlijke vriendinnen die nergens voor terugdeinzen. En met een meer dan prima lopend verhaal, prima stemmencast (vooral in de originele cast zijn er met namen als Jake Gyllenhaal, Julianne Moore & Walton Goggins toch een paar grote aanwezig, zij het in een bijrol), valt niet anders te concluderen dat Spirt Ongetemd een meer dan prima filmpje is. Maar dan wel eentje voor de zondagochtend.

Extra’s: Universal blijft zijn home entertainment releases voorzien van aandacht waardoor ook een release als Spirt Ongetemd een rits aan extra’s meekrijgt.
·Finding Your Spirit (09:20) Een blik op het verhaal en de thema’s die behandeld worden.
· Home on the Range (03:20) Een liedje gezongen door McKenna Grace die de stem van Abigail verzorgd.
· Snack Time; S’Mores (02:18) Isabella Merced en Marsai Matin vertellen aan een publiek hoe je de welbekende kampvuur traktatie maakt.
· Deleted/Extended Scenes with Intros (06:59) Een drietal scenes die de film niet, of in ingekorte versie, hebben gehaald. Inclusief een introductie vooraf.
· Behind the Voices; The Cast (09:44) Los te bekijken interviews met de acteurs en actrices achter de stemmen van de personages.
· Cowgirls Rule (04:16) Een blik op de relatie tussen Lucky, Abigail & Pru.
· Drawing Spirit (15:09) Story Artist Wendy Sullivan legt in verschillende korte video’s uit hoe je personages van de film zelf kunt tekenen.
· How To… (15:31) Een selectie van verschillende korte video’s waarin uit de doeken wordt gedaan hoe je bepaalde dingen uit de wereld van Spirit zelf na kunt doen. Waaronder een kampvuur voor binnen en hoe je moet Ukulele.
· Sing-Alongs (12:05) Zing mee met de verschillende liedjes uit de film. Let op: het gaat hierbij wel om de Engelse versies.
· Audiocommentaar: Een commentaartrack verzorgd door regisseurs Elaine Bogan & Ennio Torresan met producent Karen Foster.

Spirit Ongetemd is een meer dan prima animatie-avontuur voor de jonge doelgroep die ook heeft genoten van de gelijknamige serie die te zien was op Netflix. De film is overigens geen voortzetting van de serie, maar doet het verhaal over de onzekere Lucky die het paard Spirit ontmoet en daarmee een bijzondere band opbouwt opnieuw uit de doeken. Daarmee is er bijzonder weinig nieuws onder de zon, maar dat zal de jonge doelgroep ongetwijfeld worst wezen. Spirit Ongetemd is voor hen een prima avontuur vol stoere meiden, prachtige paarden en een paar fijne levenslessen waarin vooral duidelijk wordt dat je in zelf moet durven geloven. De film mag dan misschien niet aanvoelen als volwaardige animatiefilm zoals we in de bioscoop gewend zijn, Spirit Ongetemd is een prima titel om thuis lekker op de bank te gaan kijken.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 februari, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer