Spotlight

Informatie

RegieThomas McCarthy
Jaartal2015
Releasedatum29-06-2016
Speelduur128 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastMark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery en Stanley Tucci

In 2001 wordt Marty Baron aangenomen als nieuwe redacteur van The Bosten Globe. Hier ontmoet hij Walter ‘Robby’ Robinson, de hoofdredacteur van het zogeheten Spotlight-team. Dit is een kleine groep journalisten die maandenlang onderzoek doen om aan een specifiek artikel te werken, en deze vervolgens te publiceren. Baron stuit op een artikel in de Globe waarin een advocaat genaamd Mitchell Garabedian beweert dat de aartsbisschop van Boston, kardinaal Bernard Law, afwist van seksueel misbruikte kinderen door priester John Geoghan. Hij roept het team van Spotlight bij elkaar om onderzoek te doen naar deze priester. Ze ontdekken dat Geoghan tijdens zijn priesterschap meer dan 80 kinderen heeft misbruikt. Ondanks de flinke weerstand en het stilzwijgen van de lokale geloofsgemeenschap gaat de krant op zoek naar bewijzen voor wat wellicht de grootste doofpotaffaire in de geschiedenis van de Katholieke Kerk lijkt te zijn.

Spotlight verteld het waargebeurde verhaal van de Boston Globe verslaggevers die het grootschalige mysterie van seksueel misbruik door katholieke priesters ontrafelde. De titel verwijst naar het onderzoeksteam van journalisten van de Globe, wiens taak het was om grondig onderzoek te doen naar zaken waar verder niemand zich om bekommerde of waar niemand iets van wist omdat de cover-up zo groot was. Het is dan ook niet meteen een film met een onderwerp wat veel mensen zal aanspreken, ware het niet dat een ijzersterk scenario en een fabuleuze cast er voor zorgen dat de film uitermate boeiend en intrigerend is. Het is één van de zeldzame uitzonderingen waarbij een film door een collectieve cast wordt gedragen, in plaats van door een enkele acteur of actrice. Spotlight is tevens een bizarre en verontrustende geschiedenisles over de enorme invloed van de Katholieke Kerk en hoe zij in staat zijn geweest om zoiets grootschaligs te verdoezelen.

Het grote succes van Spotlight is volledig de verdienste van regisseur Tom McCarthy. Hij verzorgde zowel de regie als het scenario van de film. Voor het scenario ging hij de samenwerking aan met scriptschrijver Josh Singer en hiervoor werden ze uiteindelijk bekroond met een Oscar. Daarnaast wonnen ze ook nog de meest prestigieuze Oscar, namelijk die voor Beste Film. Dit lijkt dan ook meer een waardering te zijn voor de prestaties van de gehele cast van Spotlight. Deze grandioze cast bestaat uit onder meer Liev Schreiber, Rachel McAdams, Michael Keaton, Stanley Tucci en Mark Ruffalo. De karakters zijn enorm divers en verschillend, wat de geloofwaardigheid als ‘team’ ten goede komt. Het karakter van Schreiber is kalm en bekwaam, Keaton is zakelijk en realistisch terwijl Ruffalo boos en diep verontwaardigd is. Ze gaan allemaal op hun eigen manier om met de frustraties en tegenslag die komen kijken bij een schandaal van deze aard.

Spotlight is een erg interessante en dramatiserende vertelling van de manier waarop de Boston Globe het seksueel misbruik in de Katholieke kerk blootgelegd heeft, maar in de kern is het veel meer een film over ouderwetse journalistiek en alle integriteit die daarmee gepaard gaat. Hier valt tevens een vorm van maatschappijkritiek in te spotten, aangezien integriteit langzamerhand lijkt te verdwijnen uit de moderne samenleving. Het nieuws gaat tegenwoordig meer om sensatie, geld en kijkcijfers dan informatieverstrekking over op waarheid beruste feiten. Wat de film eveneens te prijzen valt is dat het altijd de focus houd op het centrale verhaal. Er zijn geen overbodige subplots in verwikkeld, waardoor het de vaart er goed in blijft houden. We krijgen weinig tot geen achtergrondinformatie over de personages of wat hen buiten het werk om bezig houd, omdat dit geen enkele meerwaarde heeft voor de ontvouwing van het plot. Tom McCarthy had zich al bewezen met de uitstekende kleine films ‘The Station Agent’ en ‘The Visitor’, maar met Spotlight heeft hij zichzelf definitief als gevestigde regisseur op de kaart gezet.

Extra’s: Helaas is er geen enkele ruimte gemaakt voor bonusmateriaal, met uitzondering van enkele promo trailers. Een lichte teleurstelling gezien de hoeveelheid bronmateriaal dat er ongetwijfeld beschikbaar is.

Spotlight is het perfecte voorbeeld van hoe een creatieve regisseur met een uitmuntende cast een film naar een hoger niveau weet te tillen. Een film over een stel journalisten die onderzoek doen naar kindermisbruik door de Katholieke Kerk is in de eerste plaats niet direct een onderwerp wat veel mensen zal aanspreken. Regisseur McCarthy heeft echter de juiste keuzes gemaakt waardoor het nooit saai of langdradig wordt. De personages worden geïntroduceerd, maar behoeven geen verdere ontwikkeling en er is geen echte noodzaak om de achtergrond van hen te weten. Ook wordt er geen aandacht besteedt aan overbodige zijplotjes waardoor de aandacht volledig op het onderzoek door het team van journalisten blijft. McCarthy houdt op deze manier het tempo er goed in. Spotlight is echte ouderwetse journalistiek en bewijst dat een film ook zonder visueel geweld en spectaculair geluid een mooie maar bovenal goede film kan zijn.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

2 juli, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer