Spotlight

Informatie

RegieThomas McCarthy
Jaartal2015
Releasedatum28-01-2016
Speelduur128 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastMark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery en Stanley Tucci

Als Marty Baron in 2001 door The Boston Globe wordt aangesteld als nieuwe hoofdredacteur, komt hij er tijdens een inleidend diner achter dat zijn tafelpartner Walter Robinson de leiding heeft van het zogenaamde Spotlight team van het dagblad. Dit Spotlight team bestaat uit een klein onderzoeksteam dat werkt aan artikelen waarbij het onderzoek maanden tot meer dan een jaar in beslag neemt. Als men potentiële Spotlight zaken doorneemt brengt Baron een column naar voren. Deze column refereert aan een 25 jaar oude zaak waarbij een priester werd verdacht van pedofilie, maar het aartsbisdom zich schuilde achter onwetendheid en de zaak uiteindelijk zorgvuldig in de doofpot werd gestopt. Als Baron het Spotlight team weet te overtuigen om dieper in de zaak te duiken, ontdekken ze al snel dat het misbruik door Rooms-Katholieke priesters een stuk omvangrijker is dan ze in eerste instantie dachten en het aartsbisdom helemaal niet zo onwetend was.

Spotlight is een op waargebeurde feiten gebaseerde film. In de film volgen we namelijk het zogenaamde Spotlight team van de krant The Boston Globe in hun spraakmakende onderzoek naar het grootschalige kindermisbruik binnen de Katholieke Kerk. Een onderzoek dat een reeks artikelen opleverde die bekroond werden met de prestigieuze Pulitzer Prize. Regisseur Tom McCarthy is zelf mede verantwoordelijk voor het script van de film, dat zoveel kwaliteit bevat dat het in 2013 op de lijst van beste niet-geproduceerde scenario’s belandde. Voor zijn film kan McCarthy een beroep doen op een heuse sterrencast. Zo zien we Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Scheiber, John Slattery en Brian d’Arcy James in het Spotlight team, dat compleet gemaakt wordt met Michael Keaton.

Opnieuw een grote rol dus voor Keaton, die definitief terug in de spotlights lijkt te zijn gekeerd na zijn geslaagde comebackrol in Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance). Het is een kans die hij met beide armen lijkt te hebben omarmt. Toch mogen we bij Spotlight toch vooral spreken van een prestatie van de cast waarbij het team de prestaties van het individu in de schaduw zet. Iedere acteur levert een bijdrage van hoog niveau aan het team, wat ervoor zorgt dat het team schittert. Het is één van die weinige keren dat een award voor een ensemble cast te rechtvaardigen is. Daarnaast wordt er vermeden dat er één individu in het Spotlight team als een soort held van het verhaal wordt gepresenteerd, iets dat bij een film als deze totaal ongepast zou zijn.

Het spreekt daarnaast in het voordeel van de film dat McCarthy op een correcte wijze omgaat met het gevoelige onderwerp. We hebben meer dan eens films gezien die opzichtig spelen met de rekbaarheid van de term ‘op waarheid gebaseerd’, maar ook dat zou bij deze film met een dergelijk onderwerp zeer ongepast zijn. Een sterk punt aan de film is de uitstekende editing. Zo ligt de focus niet op een dialoog per keer, maar wisselen de teamleden elkaar steeds af tijdens hun gesprekken in het onderzoek. Het voorkomt dat de film langdradig of zelfs saai wordt en zorgt ervoor dat er een goed tempo in de film zit. Dit in combinatie met locaties die daadwerkelijk gefilmd zijn in Boston, zoals het kantoor van The Boston Globe, zorgt ervoor dat het publiek een waarheidsgetrouwe film krijgt voorgeschoteld.

Spotlight is een uitmuntende film over journalistiek, die wordt ondersteund door een geweldige teamprestatie van de cast. Zij onderstrepen nog maar eens het spreekwoord dat de waarde van het team groter is dan de som van alle individuen. De vlotte editing zorgt ervoor dat de film een hoog tempo heeft meegekregen en mede hierdoor doet de film zijn titel eer aan door de spotlight steeds op precies de juiste zaken te leggen. Daarnaast valt de film te prijzen om het feit dat de makers niet vervallen in een sensationele bewerking van het bronmateriaal. Het zorgt er uiteindelijk voor dat Spotlight een indrukwekkende film is geworden die zich met recht mag rekenen tot de beste films over journalistiek.

27 januari, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer