Springvloed – seizoen 1

Informatie

RegieNiklas Ohlson, Mattias Ohlson en Pontus Klänge
Jaartal2016
Releasedatum21-06-2016
Speelduur450 minuten
DistributeurLumière
CastJulia Ragnarsson, Kjell Bergqvist, Dag Malmberg, Helena Bergström, Cecilia Nilsson, Johan Widerberg en Dar Salim

In 1990 werd in het licht van de volle maan een gruwelijke moord gepleegd op het Zweedse eiland Nordkoster. 25 jaar later is ‘de strandmoord’ nog onopgelost en is de identiteit van het slachtoffer zelfs nog steeds onbekend. Olivia Rönning zit ik het tweede jaar van de politieopleiding en krijgt de opdracht om deze coldcase te bestuderen tijdens haar zomervakantie. Al snel komt ze erachter dat haar vader, wijlen inspecteur Arne Rönning, bij de zaak betrokken was. Vol overgave duikt Olivia in ‘de strandmoord’, waardoor ze algauw tot haar nek in de zaak zit. Om verder te komen moet ze op zoek naar hoofdcommissaris Tom Stilton, de man die destijds het onderzoek leidde. Tom blijkt echter dakloos te zijn geworden en wil niet herinnerd worden aan zijn oude leven.

De Scandinaviërs staan erom bekend keer op keer ijzersterke series af te leveren die het ook nog eens goed doen over de landsgrens. Zo omarmde ons kikkerlandje eerder al series als Forbrydelsen (The Killing), Borgen en Broen/Bron (The Bridge). Dit keer mochten de Zweden weer aan de bak en dat deden zij met Springfloden, bij ons uitgebracht als Springvloed. Een serie naar het eerste deel van de succesvolle boekenreeks van Cilla en Rolf Börjlind. De Börjlinds zijn Zwedens meest gevierde scenarioschrijvers en waren onder andere verantwoordelijk voor 26 Martin Beck-films. Met het echtpaar Börjlind aan boord lijkt succes dan ook verzekerd en dat moeten de Zweden ook gedacht hebben. Begin maart opende de serie op de publieke omroep SVT dan ook met 1.528.000 kijkers en dat oversteeg zelfs de cijfers van de eerste aflevering van The Bridge – seizoen 3.

Al bij de allereerste seconde weten de makers de aandacht te trekken, waarna stoppen met kijken eigenlijk geen optie meer is. We zien hoe op een strand een zwangere vrouw ingegraven is. Het water komt steeds hoger te staan en bereikt uiteindelijk zijn hoogtepunt. Ondertussen zien we de vrouw om hulp smeken. Vervolgens schieten we 25 jaar de tijd in en komen we erachter dat de smeekbedes van de vrouw niet gehoord zijn. Olivia, studente aan de politieopleiding, krijgt ‘de strandmoord’ namelijk als oefenmateriaal van haar docent. Wat volgt is de ontrafeling van de sadistische moord, waarbij de ontknoping menig kijker een brok in de keel zal geven. Daarnaast bevat de serie diverse andere verhaallijnen, die uiteindelijk goed samenkomen. Zo zien we hoe daklozen op brute wijze mishandeld worden, waarna beelden van de aanvallen op YouTube verschijnen. Bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus gaat Tom op onderzoek uit.

Op de casting is niets aan te merken en vooral hoofdrolspeelster Julia Ragnarsson steekt er met kop en schouder bovenop. De actrice, die overigens ook te zien was in The Bridge – seizoen 2, speelt de rol van de jonge Olivia die dankzij haar gedrevenheid aan het begin staat van een veelbelovende carrière. Ragnarsson heeft de perfecte looks en het charisma om een studente neer te zetten die haar tanden ergens in vast kan bijten. Naast haar zien we Kjell Bergqvist als Tom, een dakloze man die de voormalige collega van haar overleden vader is. Bergqvist is zo’n acteur die met gemak meerdere dimensies aan een rol kan geven. In dit eerste seizoen ziet hij er overduidelijk uit als een dakloze die een last meedraagt. In een eventueel volgend seizoen zou hij na een flinke wasstraat zijn werk als hoofdcommissaris echter zo weer op kunnen pakken.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer met daarin de releases van Lumière Series in 2016. Verder bevatten de discs drie trailers van andere releases van Lumière. Te bekijken zijn trailers van Follow the Money – seizoen 1, Modus – seizoen 1 en Trapped – seizoen 1. Een leuke toevoeging was een interview met Cilla en Rolf Börjlind geweest. Ook waren een interview met de cast en crew plus een making of een mooie toevoeging geweest.

Springvloed – seizoen 1 is een nieuwe Scandinavische serie waar we zonder enige twijfel meer van gaan zien. De diverse verhaallijnen zitten sterk in elkaar en komen uiteindelijk goed samen, waarbij de opening en het slot van de serie niet beter hadden gekund. Met Ragnarsson en Bergqvist hebben de makers de perfect Olivia en Tom gecast. Het tweetal heeft het gelukt dat zij worden ondersteund door een sterke cast. Van het echtpaar Börjlind zijn inmiddels al drie boeken in de Rönning en Stilton reeks verschenen. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat er een tweede seizoen van Springvloed verschijnt.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

14 juli, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer