Stan & Ollie

Informatie

RegieJohn S. Baird
Jaartal2019
Releasedatum2019
Speelduur94 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastSteve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson, Nina Arianda, Rufus Jones en Danny Huston

Zestien jaar na hun grootste successen hopen de komieken Oliver Hardy en Stan Laurel nog één keer het grote publiek voor zich te winnen met een grote tour langs de theaters in Engeland en Ierland. Daarnaast werken ze hard aan nog één laatste film. Helaas voor hen blijkt dat het publiek niet meer staat te springen om een show van het komische duo en dus blijven de zalen half leeg. Niet in de laatste plaats door de promotor Bernard Delfont die het nalaat om voor hen de grootste theaters te boeken. De tour vergt het uiterste van het duo dat zich langzaam begint te realiseren dat dit wel eens het einde zou kunnen betekenen van hun jarenlange samenwerking. Maar geldt dat ook voor hun vriendschap? De twee komieken vragen het uiterste van zichzelf en van elkaar om de tour alsnog tot een groot succes te maken en de wereld nog eenmaal te laten genieten van hun komische acts voordat ze voor eeuwig afscheid zullen nemen van het podium.

Het moet altijd een lastig taak zijn om de hoofdrollen te casten in een biografische film. Want wat weegt zwaarder: dat de acteur of actrice lijkt op de persoon die ze moeten spelen en daarmee op uiterlijke kwaliteiten al weet te overtuigen of is goed acteerwerk wellicht nog net even belangrijker? In het geval van Stan & Ollie schiet regisseur John S. Baird op beiden vlakken volledig in de roos, want met de casting van Steve Coogan en John C. Reilly haalt hij zowel twee acteurs in huis die niet alleen lijken op het komische duo, maar ook nog eens beschikken over een wagonlading aan acteertalent. Een biopic die niet kan mislukken in dat geval, toch?

Stan & Ollie stelt dan ook zeker niet teleur en weet op verschillende manieren zeker indruk te maken waarin de laatste dagen uit het leven van het komische duo naar het witte doek zijn vertaald. Steve Coogan en John C. Reilly hebben zich beiden zichtbaar goed verdiept in de mimiek van de twee legendarische figuren waarbij Reilly zelfs nog wat hulp krijgt van zeer overtuigende proteges om hem te voorzien van de iconische dikke kin van Hardy. De casting van beiden heren is dan ook spot-on en doet je afvragen waarom er niemand eerder op het idee is gekomen om beiden heren te vragen voor een overtuigende film over de dikke en de dunne, zoals ze in Nederland oneerbiedig door het leven zijn gegaan. Maar gelukkig beidt de film van regisseur John S. Baird meer dan twee overtuigende hoofdrollen.

Het verhaal concentreert zich bijvoorbeeld alleen op de laatste weken dat het komische duo samen op trad tijdens een theatertour door Engeland en Ierland. Een tour die hen nog eenmaal het grote succes moest brengen, maar helaas niet dat opleverde waar de heren op gehoopt hadden. De film opent echter met een lang, maar zeer prachtig, geschoten shot dat zich zestien jaar voor die tour afspeelt waarin we het duo als twee grote filmsterren over de set zien wandelen. Ze lijken hun geluk niet op te kunnen, maar al snel blijkt dat hun meningsverschil, en vooral met producent Hal Roach, over het salaris wat ze zouden moeten ontvangen de eerste scheurtjes laat ontstaan in hun onverwoestbare vriendschap. Stan wil duidelijk compensatie voor hun succes, terwijl Ollie zich vooral druk maakt over de vele gokschulden die hij heeft. Deze eerste paar minuten stippelen haarfijn uit hoe de relatie tussen de twee er voorstaat. Een perfecte basis om het verhaal waar de film vooral omdraait net dat beetje extra diepgang te geven.

Doordat Stan & Ollie zich voor het grootste gedeelte van zijn speelduur enkel concentreert op hun afscheidstournee, blijft de film ook verrassend klein van aard. Er had makkelijk een film gemaakt kunnen worden met een forse speelduur die hun hele leven had uit kunnen stippelen, maar dat laat regisseur John S. Baird gelukkig achterwege. Hij concentreert zich enkel op het moment dat de vriendschap tussen de twee komieken het meest kwetsbare was. Het maakt van Stan & Ollie een prachtige biopic, met een lach en een traan en twee acteurs op de toppen van hun kunnen. Het is daarom ook zeker geen overbodige uitspraak om de film te betitelen als één van de beste van dit jaar.

Extra’s: Spijtig genoeg is de film enkel op dvd verkrijgbaar en niet voorzien van bonusmateriaal. Maar ondanks dat een film als deze een veel betere editie had verdiend, gebied de eerlijkheid te zeggen dat de kwaliteit van de dvd meer dan prima is.

Stan & Ollie is een zeer overtuigende biopic over de laatste dagen van het wereldberoemde duo. Regisseur John S. Baird had makkelijk kunnen kiezen voor een langere speelfilm waarin alle hoogtepunten uit hun leven aan bod kwamen, maar kiest er voor om de zaken klein te houden. Een gouden greep, want daardoor kunnen hoofdrolspelers Steve Coogan en John C. Reilly nog meer schitteren in de rollen die op hun lijf lijkt te zijn geschreven. Stan & Ollie laat op prachtige wijze zien hoe innig de vriendschap was tussen de twee komieken en hoe hun roemruchtige carrière tot een einde kwam. Zonder enige twijfel één van de mooiste films van dit jaar!

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

5 september, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d6eb1d408d29_selected-products" products="9200000104894255,1002004000113004,1001004002650920,9200000066630612,9200000111514049" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer