Stand by Me 4K

Informatie

RegieRob Reiner
Jaartal1986 | 2019
Releasedatum13-11-2019
Speelduur89 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastWil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell, Kiefer Sutherland, Richard Dreyfuss, Casey Siemaszko en John Cusack

In 1986 leest Gordie Lachance in de krant dat zijn jeugdvriend Chris Chambers is overleden. Het neemt hem mee naar 1959, toen hij als twaalfjarige in het plaatsje Castle Rock in de staat Oregon woonde. Tijdens een warm weekend horen Gordie en zijn vrienden Chris, Teddy Duchamp en Vern Tessio dat er een jongen gemist is en deze mogelijk is overleden na een aanrijding met een trein. Als Vern op zoek is naar geld dat hij verstopt heeft onder hun huis, hoort hij zijn oudere broer praten over het lichaam van de vermiste jongen. Gordie en zijn vrienden besluiten tot een zoektocht en ze doen allemaal alsof ze logeren bij een van de anderen. In het geheim zoeken ze het spoor af. Ze hebben echter maar twee dagen de tijd voordat iemand hun verdwijning op zal merken.

Stand by Me is een drama-jeugdfilm en een verfilming van de novelle The Body (in Nederland verschenen als Het lijk in de bundeling 4 Seizoenen) van Stephen King uit 1982. Opvallend is dat het hier een van de niet-horrorverhalen betreft van de man die toch vooral bekend staat als ‘The King of Horror’. Er werd bij de film overigens gekozen voor een andere titel omdat distributeur Columbia vreesde dat ‘The Body’ teveel klonk als een typisch horrorverhaal van King en daarmee te misleidend zou zijn. De nieuwe titel werd ontleend aan het gelijknamige nummer van Ben E. King, welke te horen is aan het einde van de film over de aftiteling.

Stand by Me is eigenlijke typische coming of age-film, een film waarin de ontwikkeling richting volwassenheid centraal staat. Vaak is er dan een gebeurtenis of periode die centraal staat in de jeugd die van blijvende invloed is op het personage. In Stand by Me komt dat ook duidelijk terug, waarbij een veredelde road trip per voet zorgt voor deze snelle ontwikkeling. Opvallend hierbij is dat (achteraf gezien) ook de acteurs sterk leken op de personages die ze vertolkten. Zo had Feldman in het echt ook een slechte relatie met zijn ouders. Ook de latere levens van de acteurs lijken sterk op die van hun personages. Feldman kreeg problemen met de wet, Phoenix kwam om het leven en Wheaton werd schrijver. Wat de film echter nog indrukwekkender maakt, is de achtergrond betreft gezinssituatie die de jongens mee kregen. Echt heel diep gaan de makers er niet op in, maar precies genoeg om bepaalde dingen in het verhaal te rechtvaardigen.

Daarnaast is vriendschap een belangrijk thema in de film. Het is niet voor niets dat de film eindigt met: “I never had any friends later on like the ones I had when I was twelve. Jesus, does anyone?”. Het is iets waar velen zich direct in zullen herkennen. Op de leeftijd van twaalf, de leeftijd van de vier vrienden in de film, zijn meisjes veelal nog niet in beeld en bestaat de leefwereld vooral uit de omgeving die je zelf samen met je vrienden hebt gecreëerd of verkent. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schitterende dialogen, waarbij de makers van het script zich goed hebben verplaatst in de twaalfjarigen. Alles oogt volledig naturel, al is dat natuurlijk ook te danken aan het uitstekende acteerwerk van de nog jonge cast. Vooral River Phoenix maakt hier grote indruk als Chris. Stand by Me is een van zijn eerste films, maar zijn talent in onmiskenbaar. Het blijft dan ook jammer dat het publiek maar zijn kort van zijn talent heeft mogen genieten.

Extra’s: Waar 4K releases van catalogustitels zelden vergezeld gaan van bonusmateriaal, is er op de 4K disc zelfs nieuw materiaal te vinden. Daarnaast zit er een Blu-ray bijgesloten met eerder beschikbaar bonusmateriaal. Ook bevat deze luxe uitgave enkele leuke fysieke extra’s, zoals 5 art-cards, een poster en een boekwerk met foto’s en production notes.
· NIEUW: Verwijderde en Alternatieve scènes (06:56) Een achttal verwijderde of alternatieve scenes; End of Scene 6 ‘Through the Fence’, Scenes 8-12 ‘Boys Get Ready to Leave’, Scene 40 ‘Am I Weird?’, Scene 40 ‘Chris’ Final Speech’, Scene 45 ‘Train Trestle’, Scene 49 ‘Smell Hit the Crowd’, Scene 94 ‘Goodbye Looks’ en Scene 98 ‘Ending’.
Blu-ray bonusmateriaal
· Picture-in-picturecommentaar:
Een picture-in-picture videospoor met regisseur Rob Reiner en acteurs Wil Wheaton en Corey Feldman. Een uiterst informatieve extra, opgenomen voor de 25ste verjaardagsrelease van de film in 2011, die ongetwijfeld gemist wordt bij de 4K uitgave.
· Walking the Tracks: The Summer of Stand by Me (36:46) Een fantastische making of, die begint bij auteur Stephen King. Hij doet uit de doeken hoe het verhaal ontstond, waarna cast en crew je meenemen langs de diverse facetten van het productieproces.
· Audiocommentaar: Een audiocommentaartrack ingesproken door Rob Reiner.
· Videoclip (03:21) De muziekvideo voor het nummer Stand by Me van Ben E. King.

Stand by Me 4K staat ook ruim dertig jaar na dato nog als een huis en blijft een blauwdruk voor de coming of age-film. Aan de hand van een vrij traag tempo en een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal, ontvouwt zich langzaam maar zeker een toekomst voor de vier hoofdpersonages. Iedere kijkbeurt zal je hierin nieuwe lagen ontwaren en zeker als je mee bent gegroeid met de film is er een hoop om je mee te identificeren. Dit is vooral te danken aan een sterk script, dat niet voor niets een Oscarnominatie kreeg toebedeeld, en een uitmuntende talentvolle cast. Stand by Me zal niet snel genoemd worden als men aan een Stephen King-verfilming denkt, maar eigenlijk kan je er niet omheen dat deze verfilming in weinig andere King-verfilmingen zijn gelijke vindt op dat vlak.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

20 november, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dca74a002341_selected-products" products="9200000115950177,1002004012151545,1002004000024366,1002004011158222" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer