Star Trek Beyond 3D

Informatie

RegieJustin Lin
Jaartal2016
Releasedatum07-12-2016
Speelduur122 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastChris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Simon Pegg, Anton Yelchin, Karl Urban, John Cho, Idris Elba en Sofia Boutella

Na drie jaar van hun vijfjarige missie arriveert de USS Enterprise bij buitenpost Starbase Yorktown voor bevoorrading en wat vrije tijd voor de bemanning. Op zoek naar wat zin in de onzin van de eindeloze missie dient kapitein Kirk een verzoek in tot promotie tot vice-admiraal en commandant van Yorktown. Hij draagt hierop Spock voor als nieuw kapitein. Voordat het zover is wordt de bemanning op een reddingsmissie gestuurd. Al snel blijkt de reddingsmissie een hinderlaag door een vijand met de naam Krall, die uit is op een wapen dat Kirk in zijn bezit heeft. Nadat zij kennis hebben gemaakt met de vernietigende kracht van Krall belandt de bemanning verspreid over een onbekende planeet en worden zij zwaar op de proef gesteld.

Na twee ijzersterke films moesten wij dit keer drie jaar wachten op een nieuw vervolg. Wat hierbij het meest in het oog springt, is dat Justin Lin op de regiestoel heeft plaatsgenomen. Mede omdat J.J. Abrams, die ervoor koos om de regie van Star Wars: The Force Awakens op zich te nemen, zeer goed werk had verricht en de harten van de fans had gestolen met twee zeer sterke films deed de komst van Lin de wenkbrauwen fronsen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat Lin vooral bekend is van zijn bijdrage aan de Fast and the Furious-films, die toch vooral onder de noemer popcorn-vermaak vallen. Natuurlijk is Star Trek dit uiteindelijk ook, maar het leek te hoog gegrepen voor een ogenschijnlijk beperkte regisseur als Lin. We moeten dan ook constateren dat Star Trek Beyond niet zo sterk is als zijn voorgangers.

Dit betekent gelukkig niet dat we met een slechte film te maken hebben. Zo vertrouwt de film op de vaste personages van de bemanning en gaat de film voortvarend van start met een opening waarin alle registers worden opengetrokken. Het zorgt ervoor dat je direct in de film zit. Als de film zich daarna verplaatst richting de USS Enterprise en zijn bemanning is de getoonde sleur een opmaat richting de indrukwekkend gefilmde vernietiging van de USS Enterprise. Maar als de bemanning vervolgens verspreid raakt over een vreemde planeet, lijkt het erop dat de film zelf net als de bemanning zoekende is. Gelukkig is daar Krall, een door Idris Elba gespeelde voormalig commandant uit de Enterprise vloot, die is gemuteerd tot een krachtige alien. Zodra hij meer en meer in beeld komt tilt hij de film eigenhandig naar een hoger plan. Een voorbeeld van goede casting dus.

We zijn wat minder enthousiast over de cinematografie. Want waar Abrams en zijn team voor spectaculaire beelden zorgden, lijkt het erop dat Lin daar met zijn team een schepje bovenop probeert te doen. Het zorgt ervoor dat sommige scènes nogal chaotisch overkomen en soms amper nog te volgen zijn. Gelukkig is de finale dan weer goed verzorgd en wegen de positieve punten onderaan de streep een stuk zwaarder dan de negatieve. Daarnaast is de film uitstekend demonstratiemateriaal voor mensen die van 3D kunnen genieten. Want waar maar weinig films gegeven is dat deze extra dimensie ook daadwerkelijk iets toevoegt, leent deze film zich daar uitstekend voor. Zo zit de film vol met scènes waarin dit effect zorgt voor een extra gevoel van ruimte en diepte, zeker de scènes op thuisbasis Yorktown zijn soms adembenemend.

Extra’s: De Blu-ray 3D-release is een uitgebreide release, met niet alleen de 3D-disc maar ook de gewone Blu-ray en de dvd. Daarnaast mogen we genieten van ruim een uur aan extra’s.
∙ Deleted Scenes (1:02) Kirk and Scotty in the Terminal en Scotty gets a Bib and Tucker, twee korte scènes die we niet zagen in de bioscoop maar die ook maar weinig toevoegen aan de film.
∙ Beyond the Darkness (10:08) Een blik op Justin Lin’s liefde voor de Star Trek-franchise. Daarnaast wordt de inspiratie besproken voor de diverse verhaallijnen in Star Trek Beyond.
∙ Enterprise Takedown (4:31) Een blik op de aanslag op de USS Enterprise en de uiteindelijke vernietiging.
∙ Divided and Conquered (8:17) Een leuke extra waarin we zien hoe de film zijn hoofdpersonages zowel individueel als in teamsverband weet te onderscheiden van elkaar.
∙ A Warped Sense of Revenge (5:15) Maak kennis met Krall, de slechterik van de film. Acteur Idris Elba onthult het achtergrondverhaal dat ten grondslag ligt aan de ambities van zijn personage.
∙ Trekking in the Desert (3:06) Een korte blik op de set in Dubai voor de Yorktown scènes.
∙ Exploring Strange New Worlds (6:02) Hier krijgen we vooral inzicht op het werk van productie designer Tom Sanders.
∙ New Life, New Civilizations (8:04) Bekijk hoe ontwerpers voor deze film maar liefst vijftig nieuwe buitenaardse soorten en rassen weten te scheppen.
∙ To Live Long and Prosper (7:51) Een fraaie montage van vijftig jaar Star Trek, waarbij uitgebreid herinneringen worden opgehaald door cast en crew.
∙ For Leonard and Anton (5:04) Een ontroerend eerbetoon aan de legendarische Leonard Nimoy en Anton Yelchin.
∙ Gag Reel (5:13) De welbekende blooper verzameling.

Star Trek Beyond 3D probeert duidelijk de lijn van de twee eerdere films door te trekken, maar mist de film de ziel die Abrams wel in zijn films wist te stoppen. Toch levert het een allesbehalve slechte film op en is de film een feest der herkenning voor de liefhebbers. Toch raakt de film het spoor een beetje bijster na een indrukwekkend eerste deel, als de bemanning op een vreemd planeet landt. Gelukkig bevat de film een daverende finale en heeft de film in Idris Elba een heerlijke schurk. Met een machtige 3D-presentatie is deze uitgave in elk geval een zeer complete release, die niet alleen bij menig Trekkie maar ook bij menig filmliefhebber een plekje in de kast zal krijgen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer