Star Trek: Picard – seizoen 1

Informatie

RegieHanelle M. Culpepper, Jonathan Frakes, Maja Vrvilo, Doug Aarniokoski en Akiva Goldsman
Jaartal2020
Releasedatum19-03-2021
Speelduur488 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastPatrick Stewart, Santiago Cabrera, Michelle Hurd, Evan Evagora, Alison Pill, Harry Treadaway, Isa Briones en Jonathan Frakes

Veertien jaar nadat kapitein Jean-Luc Picard een missie leidde die de Romulanen van Romulus moest redden, leeft hij een teruggetrokken bestaan in zijn wijngaard. Hij houdt zich hierbij verre van Starfleet en de problemen in het universum. Dat verandert wanneer een jonge vrouw Chateau Picard bezoekt en hem om hulp vraagt. Al snel blijkt dat er groot gevaar uit een onvermoede hoek dreigt en Picard verlaat zijn chateau om samen met oude en nieuwe vrienden te proberen de ondergang van het universum te voorkomen. Toch zijn er veel vragen en gaandeweg de missie ontdekt dat niet alles is wat het lijkt. Hij moet zijn leven en dat van anderen op het spel zetten om de waarheid te achterhalen en te voorkomen dat angst en vooroordelen de belangrijkste raadgever worden.

Star Trek was voor acteur Patrick Stewart jarenlang een avontuur dat zijn leven en carrière wist te veranderen. Als Jean-Luc Picard deed hij in 1987 zijn intrede in televisieserie Star Trek: The Next Generation, waarna een viertal films en een tiental rollen als stemacteur in videogames geïnspireerd door de reeks volgden. Toch was hij er eigenlijk wel klaar mee; in zijn ogen had hij alles wel gezegd. Dat veranderde toen hij persoonlijk langs ging bij de makers van deze serie om ze dat mede te delen. Hij kreeg echter een aanbod dat hij niet kon weigeren en ook zijn bijkomende eisen viel mee te leven. En zo kan het dat we 18 jaar na Star Trek: Nemesis Stewart terug zien als admiraal Jean-Luc Picard, voor veel die hard fans de meest geliefde kapitein van de USS Enterprise na Kapitein Kirk.

Natuurlijk, Stewart is zeker niet de eerste acteur die op latere leeftijd weer in de schoenen kruipt van een personage dat hem bekend maakte bij het grote publiek. Echter, dat Stewart intussen 80 jaar is maakt het toch een beetje een ander verhaal. Hij oogt fragiel en met zijn krakende stem en haperende motoriek is hij niet meer de man die hij was ten tijde van zijn hoogtijdagen in het Star Trek-universum. Toch gunt de terugkeer van Stewart hem wel de kans om de kwetsbaarheid van de oude admiraal uit te diepen. Echt vernieuwend is dat niet, maar het is zeker mooi om hem te zien als Picard wiens geestelijke vermogens onveranderd zijn, terwijl zijn lijf hem in de steek begint te laten. En ook het team waarin hij zich begeeft is wat onevenwichtig: een vreemde mix van oude bekenden en nieuwe gezichten. Dat is soms vermakelijk of emotioneel, maar soms ook wel wat te voor de hand liggend.

Het verhaal eigenlijk een geval van oude wijn in nieuwe zakken, oftewel weinig nieuws onder de zon. We zien weer eens iemand die overal wel klaar mee is, maar die toch getriggerd wordt om te hulp te schieten. Het is eigenlijk weinig meer dan een kapstok voor een nieuw Star Trek-avontuur dat de kijker weer meeneemt naar ‘the last frontier’. Maar ondanks dat alles een feest van herkenning biedt, zijn de vele Trekkies wereldwijd verdeeld over deze serie. In plaats van in The Next Generation zien we hier geen ‘wekelijks’ nieuw avontuur, maar een groter, soms wat complex verhaal dat kan aflopen met de ondergang van al het leven in het universum. Hierin zitten eigenlijk alle dingen weer verankerd die we kennen uit de Star Trek films en series. De prachtige sets, kostuums, sfeer en herkenbare setting doen de rest.

Extra’s: Naast de 10 afleveringen is er flink wat bonusmateriaal aanwezig op de Blu-ray release.
· Story Logs (58:52) Voor elke aflevering, en verspreid over de discs, is een story log aanwezig met beelden van achter de schermen, maar ook interviews met cast en crew.
· Video Commentary (44:18) Een soort Teams-meeting met Alex Jurtzman, Akiva Goldmsan, Michael Chabon, Hanelle M. Culpepper en Kirsten Beyer, waarin we in de huidige samenleving toch flink wat leuke feitjes te weten komen.
· Deleted Scenes (05:30) Een viertal verwijderde scenes.
· Star Trek Short Treks: Children of Mars (08:21) Een korte film, waarin de invloed van het tragedie op Mars op levens van twee kinderen gevolgd wordt. Met optioneel audio-commentaar.
· Make It So (10:04) De beginselen van de serie, met natuurlijk aandacht voor Stewarts’ werk, maar ook over hoe men op zoek is gegaan naar een eigen identiteit.
· Aliens Alive: The xBs (12:34) Een blik op het maken van de ‘ex-Borg’.
· Picard Props (13:20) Een uitgebreide blik op heel wat rekwisieten, waarvan velen speciaal voor deze serie werden vervaardigd.
· Set Me Up (14:30) Zoals de titel al doet vermoeden, ligt bij deze featurette de aandacht op de sets, waaronder die uit de finale van dit seizoen.
· The Motley Crew (19:10) Een veredelde kennismaking met de nieuwe personages in deze serie en de acteurs die hun spelen.
· Gag Reel (07:56) De welbekende bloopercompilatie.

Star Trek: Picard – seizoen 1 is een fijne, maar zeker niet perfecte nieuwe tak in het grootse Star Trek-universum. Hoofdrolspeler Patrick Stewart is duidelijk ouder geworden, maar daar is de serie ook op aangepast. Daarnaast zien we dat er weer de nodige actuele thema’s behandeld worden. Het maakt dat, ondanks dat de reacties uiteen lopen is, dit eerste seizoen van Star Trek: Picard gewoonweg een must voor de Trekkies en andere liefhebbers van Star Trek die zich dat (net) niet willen noemen. Fans zullen smullen van situaties en keuzes die leiden tot stevige dialogen gesprekken betreft de consequenties. Enige wat we hierbij eigenlijk missen is het gevoel dat er echt levens op het spel staan, wat dat betreft mag het wellicht allemaal nog een tandje duisterder. Het zijn verbeterpunten die wellicht ter handen worden genomen in het reeds tweede en derde seizoen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

4 april, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer