Star Trek: Picard – seizoen 2

Informatie

RegieDoug Aarniokoski, Lea Thompson, Jonathan Fraker, Joe Menendez en Michael Weaver
Jaartal2022
Releasedatum25-11-2022
Speelduur454 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastPatrick Stewart, Alison Pill, Jeri Ryan, Michelle Hurd, Evan Evagora, Orla Brady en Whoopi Goldberg

De gepensioneerde admiraal Jean-Luc Picard worstelt met zijn gevoelens over het levenslange vermijden van romantische relaties. Ondertussen onderzoeken Chris Rios en Dr. Agnes Jurati van de USS Stargazer een nog onbekende entiteit die toegang vragen tot de Federatie. Als Picard arriveert, komt er een Borg-schip tevoorschijn uit de entiteit, waarbij hun koningin wordt getransporteerd naar de Stargazer. De koningin neemt de gehele vloot over, wat Picard ertoe aanzet om de zelfvernietiging van de Stargazer te initiëren. Na de explosie wordt Picard wakker in zijn huis in een alternatieve realiteit en wordt hij begroet door het extradimensionele wezen Q, die is teruggekeerd om Picard opnieuw het vuur aan de schenen te leggen.

Star Trek was voor acteur Patrick Stewart jarenlang een avontuur dat zijn leven en carrière wist te veranderen. Als Jean-Luc Picard deed hij in 1987 zijn intrede in televisieserie Star Trek: The Next Generation, waarna een viertal films en een tiental rollen als stemacteur in videogames geïnspireerd door de reeks volgden. Toch was hij er eigenlijk wel klaar mee; in zijn ogen had hij alles wel gezegd. Dat veranderde toen hij persoonlijk langs ging bij de makers van deze serie om ze dat mede te delen. Hij kreeg namelijk een aanbod dat hij niet kon weigeren en ook zijn bijkomende eisen viel mee te leven. En zo gebeurde het dat we 18 jaar na Star Trek: Nemesis Stewart terugzagen als admiraal Jean-Luc Picard, voor veel die hard fans de meest geliefde kapitein van de USS Enterprise na Kapitein Kirk.

Natuurlijk, Stewart is zeker niet de eerste acteur die op latere leeftijd weer in de schoenen kruipt van een personage dat hem bekend maakte bij het grote publiek. Echter, dat Stewart intussen 82 jaar is maakt het toch een beetje een ander verhaal. Hij oogt fragiel en met zijn krakende stem en haperende motoriek is hij niet meer de man die hij was ten tijde van zijn hoogtijdagen in het Star Trek-universum. Toch gunt de terugkeer van Picard hem wel de kans om de kwetsbaarheid van de oude admiraal uit te diepen. Echt vernieuwend is dat niet, maar het is zeker mooi om hem te zien als Picard wiens geestelijke vermogens onveranderd zijn, terwijl zijn lijf hem in de steek begint te laten. En ook het team waarin hij zich begeeft is wat onevenwichtig: een vreemde mix van oude bekenden en nieuwe gezichten. Dat is soms vermakelijk of emotioneel, maar soms ook wel wat te voor de hand liggend.

Waar het eerste seizoen vooral een geval was van oude wijn in nieuwe zakken, krijgen we voor dit seizoen een soort reset voorgeschoteld. Een reset die nog meer op het verleden leunt dan eerder al het geval was. Hierin zitten eigenlijk alle dingen weer verankerd die we kennen uit de Star Trek films en series. De prachtige sets, kostuums, sfeer en herkenbare setting doen de rest. Helaas is het verhaal niet het sterkste punt dit seizoen. Het is met regelmaat behoorlijk rommelig en er worden rare keuzes gemaakt. Zo speelt een groot deel van dit seizoen zich af in de hedendaagse tijd, wat een beetje botst met een serie die het toch vooral van de ruimteavonturen moet hebben. Ook is de humor wat flauw en niet altijd even geslaagd. Wat dit seizoen dan wel de moeite waard maakt is Picard zelf. Ondanks dat Stewart zich een dagje ouder is, is hij opnieuw de redder in nood.

Extra’s: Naast de 10 afleveringen is er flink wat bonusmateriaal op de Blu-ray release terug te vinden.
· Deleted/ Extended Scenes (09:28) Diverse scenes, verzameld per aflevering.
· The USS Stargazer (18:29) De ontwikkeling van een nieuw starship voor deze show.
· The Chateau (15:24) Een blik op het ontwerp van het onderkomen van Picard in deze serie.
· The Trial is Over (12:04) Een terugblik over de dynamiek tussen Q en Picard over de hele Star Trek-historie.
· Rebuilding the Borg Queen (11:11) Een blik op het personage uit de titel en Annie Werschings acteerwerk.
· Picard Props (12:06) Een featurette over wat kenmerkende rekwisieten die we dit seizoen voorbij zien komen. Denk aan comm. badges, de uitrusting, visitekaartjes, drones, wapens en dergelijke.
· Picard Passages (24:59) Een interessante feature over Picard, de verhaallijnen van dit seizoen en de onthullingen die we dit seizoen zien over zijn verleden.
· Gag Reel (03:55) De welbekende bloopercompilatie.

Star Trek: Picard – seizoen 2 is een soort reset en leunt nog meer dan zijn voorganger op nostalgische gevoelens. Hoofdrolspeler Patrick Stewart is duidelijk ouder geworden, maar daar is de serie ook op aangepast. Daarnaast komen er opnieuw flink wat actuele thema’s voorbij, al komt het meer dan eens behoorlijk geforceerd over. Toch kunnen we niet anders dan concluderen dat het seizoen weliswaar goed begint, maar behoorlijk instort als het steeds meer op zoek lijkt te gaan naar fan-pleasers. Ondanks dat de meningen hierover ongetwijfeld verschillen, moeten we concluderen dat die keuze de serie geen goed doet. Zo stapt de serie meer dan eens in de valkuil van het herhalen van oude concepten. Het maakt dit tweede seizoen een weinig beter nieuw hoofdstuk in de toch al niet perfect opgetuigde nieuwe tak in het grootse Star Trek-universum.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

8 december, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer