Star Trek: The Motion Picture 4K

Informatie

RegieRobert Wise
Jaartal1979
Releasedatum06-09-2022
Speelduur137 minuten
DistributeurParamount Pictures
CastWilliam Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan, George Takei, Majel Barrett, Walter Koenig, Nichelle Nichols, Persis Khambatta & Stephen Collins

Het is de 23ste eeuw. Diep in het heelal ontdekt een ruimtestation, Epsilon Nine, een grote wolk van energie die een nieuwe entiteit in zich lijkt te huisvesten. Ze kunnen de aarde nog net op tijd waarschuwen voordat de wolk het ruimtestation vernietigd. Er wordt meteen een speciale missie in het leven geroepen die in handen komt van officier James T. Kirk die gepromoveerd is tot admiraal. Na jaren van afwezigheid krijgt hij weer de leiding over het legendarische ruimteschip Enterprise en is het zijn taak om de wolk te benaderen en te stoppen voordat deze de aarde zal bereiken. Kirk is echter al een tijd niet meer op een missie geweest en dat bemoeilijk de zaken aan boord in eerste instantie aanzienlijk. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn oude team, maar het is nog maar de vraag of ze tegen het nieuwe en onbekende kwaad zijn opgewassen. De wolk is namelijk de thuisbasis van de entiteit die zichzelf V’Ger noemt en die lijkt slechts één doel te hebben: het vernietigen en opslokken van alles dat het op zijn pad tegenkomt. Na een lange afwezigheid in de ruimte zal Kirk dus alles op alles moeten zetten om deze missie tot een succesvol einde te brengen en de aarde te redden van haar ondergang.

Het was even slikken voor de fans in 1969 toen zender NBC de stekker uit de serie Star Trek trok en het over en uit was voor Kirk en zijn kompanen na drie seizoenen. Fans deden nog een poging met het sturen van brieven naar de studio, maar het besluit werd niet teruggedraaid (De beslissing van NBC zou later in de top 25 belanden van grootste blunders op tv ooit). Gelukkig gaf ook geestelijk vader Gene Roddenberry niet zo makkelijk op en begon vrijwel meteen met het lobbyen voor films over Star Trek. Paramount ging in 1975 uiteindelijk overstag, maar na een zeer moeizaam schrijversproces werd het project uiteindelijk in 1977 alweer gecanceld. Dat baande overigens de weg vrij voor een revival voor de serie, maar ook dat plan werd alweer snel de nek omgedraaid toen bleek dat er wel degelijk een markt was voor sciencefiction-films die niet op Star Wars leken door de film Close Encounters of the Third Kind.En dus werd de film weer nieuw leven in geblazen om uiteindelijk in december 1979 eindelijk in premiere te gaan.

Met de terugkeer van de originele cast uit de serie zou je denken dat succes verzekerd was, maar een groot succes werd Star Trek: The Motion Picture uiteindelijk niet. Toch was de opbrengst van bijna 140 miljoen Dollar voor Paramount genoeg om de serie in filmvorm voort te zetten al werden er achter de schermen wel een paar zaken veranderd op het creatieve vlak. Zo werd Gene Roddenberry bijvoorbeeld aan de kant geschoven als het creatieve hoofd voor de films. Uiteindelijk volgden er nog vijf films en werden er zelfs nog een aantal toegevoegd na het succes van de serie Star Trek: The Next Generation. In 2002 eindigde die reeks met het geflopte Star Trek X: Nemesis leek het einde van Star Trek definitief bezegeld. Tot regisseur J.J. Abrams zijn kan schoon zag en de reeks voorzag van een succesvolle reboot in 2009.

Maar goed, voor de filmreeks begon het dus allemaal met Star Trek: The Motion Picture in 1979 en dus hebben we hier te maken met een film die inmiddels al bijna 45 jaar oud is. Het mag vast geen verrassing zijn dat het voelbaar is na het zien van de film in glorieus 4K dat de tand des tijds behoorlijk vat heeft gehad op de film van regisseur Robert Wise. Ondanks dat de film met veel liefde is opgeschoond blijft het allemaal van tijd tot tijd een beetje oubollig aanvoelen. Daar waar je bij grote concurrent Star Wars van het ene ruimtegevecht in het ander belandt, is daarvan bij Star Trek weinig sprake. Het was ook één van de grootste kritiekpunten van de film bij diens premiere in 1979. De film kabbelt een beetje voort, er vind veel dialoog plaats en veel scenes nemen vrij veel tijd in beslag voor zaken die er niet altijd echt toe doen. Neem bijvoorbeeld de scene waarin Kirk eindelijk weer terugkeert naar de Enterprise. In een kleine pod vliegt hij er naartoe, maar de scene duurt bijna 10 minuten en wil voorkomen meer indruk te maken dan dat het daadwerkelijk doet. Voor de verstokte fan vast geen probleem, maar voor nieuwkomers voelt allemaal net een tikkeltje te traag allemaal.

Toch is het fijn om te zien dat Star Trek: The Motion Picture nu ook verkrijgbaar is op 4K waar vooral de fans vast enorm blij mee zullen zijn. Vooral als je je bedenkt dat de film wel degelijk een upgrade heeft gekregen in vergelijking met de al strakke versie die op blu-ray te vinden was. de uitgave op 4K is dus zeker geen gemakkelijke port van een al reeds aangepaste versie van de film. Of de film het ook echt waard is om in 4K aan te schaffen is wellicht een ander verhaal. De eerste film in de reeks is namelijk niet bepaald het beste deel. Hopelijk volgt dus ook de rest van de serie en zien we het meesterlijke vervolg Wrath of Khan eindelijk ook eens in een kwaliteit die de film recht aan doet.

Extra’s: De 4K UHD disc bevat, behalve verschillende audiocommentaren, geen bonusmateriaal. Gelukkig is op de bijgesloten Blu-ray wel flink wat bonusmateriaal te vinden, zelfs materiaal dat eerder te vinden was op de dvd release.
· Audiocommentaar: Op de 4K zijn tijdens de film drie verschillende audiocommentaren in te schakelen. Eén gaat over de aangepaste versie, een ander laat regisseur Robert Wise, special effectman John Dykstra en componist Jerry Goldsmith aan het woord en een derde is in handen van Michael en Denise Okuda.
· The Human Adventure (44:12) Een achtdelige feature die uiteraard inzoomt op het maken van de film. Zo wordt er gekeken naar de effecten, hoe Robert Wise de film in goede banen probeerde te leiden en wordt er zelfs aandacht besteedt aan de poster van de film.
· Deleted scenes (04:31) Een drietal scenes die de uiteindelijke film niet hebben gehaald. Alle scenes worden vooral met een tekst in beeld geïntroduceerd.
· Effects Tests (03:30) Een blik op de eerste VXF shots.
· Costume Tests (04:40) Een blik op de kostuums en over de historie over de iconische kostuums.
· Computer Display Graphics (03:10) Een blik op de beelden die getoond worden in de achtergrondschermen in de Enterprise.
· The Star Trek Universe (112:20) Een zeer uitgebreide, zevendelige feature, die inzoomt op de wereld van Star Trek. Er wordt gekeken naar de historie van de reeks, hoe het was om de wereld tot leven te brengen, interviews met cast en crew en hoe de film uiteindelijk van de grond is gekomen.
· Storyboards: Bekijk storyboards van de film.
· Trailers: Verschillende trailers van de film.

Star Trek: The Motion Picture 4K is de ultieme versie voor fans om in huis te halen van deze eerste film in de reeks van films. De film heeft weer een upgrade gekregen om het verhaal over de terugkeer van Kirk naar de Enterprise en zijn gevecht met de buitenaardse V’Ger nog scherper en beter in beeld te brengen. Daarnaast is de uitgave helemaal compleet gemaakt door de toevoeging van de blu-ray schijf die de uitgave ook nog eens voorziet van meer dan twee uur aan bonusmateriaal! Toch kan dit allemaal niet verhullen dat de eerste film in de reeks eigenlijk niet de beste is en de film soms toch een tikkeltje saai aan zal voelen voor wie geen nostalgie gevoelens heeft bij Star Trek. Aan de andere kant is deze uitgave ook een mooie kans om in de beste beeld- en geluidskwaliteit te kunnen zien waar het allemaal in 1979 allemaal mee begon. Verplichte kost voor de fan!

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

28 oktober, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer