Star Wars: The Force Awakens

Informatie

RegieJ.J. Abrams
Jaartal2015
Releasedatum15-04-2016
Speelduur135 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastMark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Daisy Ridley, Oscar Isaac & John Boyega

Lang geleden in een melkwegstelsel hier ver vandaan is een nieuw kwaad opgestaan. Herrezen uit de as van de Empire neemt The First Order het op tegen de rebellen. Poe, een piloot aan de zijde van de rebellen weet vlak voor zijn gevangschap door The First Order de kleine droid BB-8 de ruimte in te sturen met belangrijke informatie. BB-8 belandt op de woestijnplaneet Jakku waar de jonge schrootverzamelaarster Rey zich over hem ontfermt. Het grote avontuur volgt echter al snel als The First Order de klopjacht op de kleine droid heeft geopend en Rey, samen met de overgelopen stormtrooper Finn, op zoek moet naar de legendarische Luke Skywalker die wel eens het antwoord kan zijn om het machtige The First Order een halt toe te kunnen roepen.

Het was als fan van deze space opera even wachten op een waardig vervolg, zeker als we daarj de inferieure prequels van een paar jaar geleden niet onder scharen. Nadat Lucasfilm in 2012 werd opkocht door Disney was het in december 2015 eindelijk zo ver: een gloednieuwe Star Wars-film die de serie weer terug op de kaart moest zetten. Dit nadat George Lucas er klaarblijkelijk genoeg van had om zijn ‘kindjes’ nog langer zinloos geweld aan te doen. J.J. Abrams, een paar jaar geleden ook al de persoon die concurrent Star Trek uit het slop trok, werd aan het roer gezet en met resultaat! De film was een gigantisch succes aan de internationale box-office en zag de teller net iets boven de twee miljard dollar eindigen.

Dat de film in ieder geval financieel gezien een succes zou worden stond op voorhand eigenlijk wel vast, maar dat de magische grens van twee miljard dollar werd bereikt geeft eigenlijk wel aan dat J.J. Abrams in zijn missie geslaagd is om Star Wars weer in al zijn glorie terug in de bioscopen te brengen. Geheel terecht overigens, want Abrams weet met The Force Awakens zowel de bestaande fans als nieuwkomers te bedienen met een film die voor iedereen toegankelijk is, maar daarnaast genoeg lagen bevat om ook de die hard-fans op hun wenken te bedienen. Daarin schuilt overigens wel het enige kritiekpunt op de zevende film in de serie. Abrams speelt namelijk best op safe door vooral veel te refereren naar het verleden, waardoor de film in zijn opmaak een herhaling van zetten lijkt als we de film vergelijken met A New Hope, de eerste Star Wars-film uit 1977. Een punt wat uiteraard alleen de mensen op zal vallen die de vorige films hebben gezien, maar wat meer afwijking op dit punt had de film wellicht net iets gedurfder gemaakt.

Ook op het gebied van special effects weet Abrams goed te scoren. Hij grijpt niet, zoals Lucas dat voor het grootste gedeelte deed in zijn prequel-films, terug op effecten die uit de computer zijn getrokken, maar geeft ook de praktische effecten van weleer weer genoeg schermtijd. En juist dat maakt dat het Star Wars-gevoel vrijwel de gehele film voelbaar is. Het helpt daarbij uiteraard ook enorm dat Abrams weer kon rekenen op oudgediende Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford die allen weer terugkeren in de rol die hen ruim dertig jaar geleden wereldberoemd maakten. Vooral laatstgenoemde, en eigenlijk de enige die na Star Wars een succesvolle carrière wist op te bouwen, heeft een groot aandeel in de film die de film voorziet van een verrassingselement die de fans nog lang zal heugen. En wie weet wat die verrassing nog voor invloed heeft op de toekomst van de serie. We gaan het allemaal zien als in december 2017 het achtste deel in première zal gaan. Tot die tijd kunnen we in ieder geval nog genieten van The Force Awakens op Blu-ray en dvd.

Extra’s: Het mag geen verrassing zijn dat de Blu-ray uitgave uitgerust is met enkele fraaie extra’s. Uiteraard wordt er veel stil gestaan bij de CGI die voor de film is gebruikt met onder andere de special “ILM: de visuele magie van de Force”, maar is er ook ruimte voor het creëren van alle speciale wezens voor de film. Daarnaast heeft de kleine BB-8 zijn eigen special, is er een meer algemenere making of op de schijf terug te vinden en maken een handjevol verwijderde scenes de uitgave compleet. Definitief is deze echter vast niet, want er wordt vast nog wat materiaal achter de hand gehouden voor de release van de 3D versie van de film.

Star Wars: The Force Awakens zet de meest iconische sciencefiction-reeks weer op de kaart en geeft fans precies dat waar ze al jaren op zaten te wachten. Abrams is er in geslaagd om een haast perfecte mix te vinden die zowel nieuwkomers als die hard-fans zal aanspreken al moet daarbij wel gezegd worden dat hij iets teveel op safe speelt en weinig risico lijkt te nemen. Het is een klein kritiekpuntje op een verder prima film die iedereen zal kunnen bekoren en vermaken en met de uitgave op Blu-ray ook een meer dan prima home entertainment editie heeft gekregen. De toekomst ziet er in ieder geval weer rooskleurig uit voor filmliefhebbers die de serie een warm hart toedragen en niet genoeg kunnen krijgen van de galactische strijd in een melkwegstelsel hier ver vandaan!

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

18 april, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer