Star Wars: The Force Awakens

Informatie

RegieJ.J. Abrams
Jaartal2015
Releasedatum16-12-2015
Speelduur135 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastDaisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Peter Mayhew en Max von Sydow

Het is dertig jaar nadat Luke Skywalker het evenwicht terugbracht in de force. Sindsdien is er een hoop veranderd. Zo leidt Luke een teruggetrokken leven als kluizenaar en is hierdoor de strijd tussen The First Order, dat uit de as van de Empire is herrezen, en de rebellen weer opgelaaid. Vlak voordat Poe, een piloot aan de kant van de rebellen, gevangen wordt genomen door The First Order weet hij waardevolle informatie mee te geven aan de droid BB-8 die vervolgens weet te ontsnappen. Hij belandt op de planeet Jakku, een woestijnplaneet waar de van avontuur dromende schrootverzamelaarster Rey zich over hem ontfermt. Het avontuur vindt haar en al snel wordt ze vergezelt door Finn, een voormalige Stormtrooper die zich heeft aangesloten bij de rebellen. Met de hulp van oude en nieuwe gezichten volgt een gevecht en de klok tikt om niet alleen Luke te vinden, maar ook om een nieuw machtig wapen van The First Order een halt toe te roepen.  

Voor menigeen was de zogenaamde prequel-trilogie een behoorlijke teleurstelling, waarbij vooral Star Wars: Episode I: The Phantom Menace het moest ontgelden. Daarnaast leek George Lucas de laatste jaren vooral bezig met de digitale nabewerking (lees: verkrachting) van de oorspronkelijke-trilogie. Dit om de films tegemoet te laten komen aan de visie die hij naar eigen zeggen altijd al voor ogen had. Het kwam hem op z’n zachtst gezegd op de nodige kritiek te staan. Uiteindelijk kwam In 2012 het hoopvolle bericht dat George Lucas zijn productiemaatschappij en de bijbehorende catalogus verkocht aan de Walt Disney Company. Tegelijkertijd werd ook een sequel-trilogie aangekondigd die zich zou afspelen ná de gebeurtenissen van de zes Star Wars films.

Star Wars: The Force Awakens is de eerste film uit deze sequel-trilogie en al bij de aankondiging draaide de geruchtenmolen op volle toeren. Zo zou een deel van de originele cast terugkeren, iets dat pas bij de eerste teaser definitief bevestigd werd toen Han Solo en Chewbacca in beeld kwamen en we een spectaculaire flard te zien kregen van een vol in gevecht zijnde Millennium Falcon. Het zorgde naast torenhoge verwachtingen ook voor voorzichtigheid. Want zou J.J. Abrams eer kunnen doen aan de oorspronkelijke-trilogie? De bewering van producente Kathleen Kennedy dat Abrams minder gebruik zou gaan maken van CGI dan Lucas deed in de prequel-trilogie stemde de fans in elk geval hoopvol. Daarnaast bleef de officiële synopsis achterwege en zo bleef de verhaallijn van de film tot aan de première geheim. Een bijzondere verdienste in het moderne tijdperk, met mobieltjes en internet.

De fans kunnen opgelucht adem halen, want The Force Awakens is een fantastische film! En hoe mooi het ook is om de originele cast terug te zien keren zijn het vooral Daisy Ridley en John Boyega die deze film dragen. Zo is Ridley een waardige nieuwe heldin en zet met name Boyega een goed geacteerde rol neer waar Hayden Christensen nog een puntje aan kan zuigen. Ook doet Abrams het goed waar Lucas de mist in ging bij zijn nieuwe trilogie. Want waar Lucas op de proppen kwam met de verguisde Jar Jar Banks lanceert Abrams de BB-8 droid die met zijn geluidjes verantwoordelijk is voor de nodige komische momenten. Ook het verhaal steekt goed in elkaar, waarbij er meermaals opzichtig gerefereerd wordt naar de originele trilogie. De originaliteitsprijs zal de film dan ook niet winnen en hadden we het hier over een andere film dan Star Wars dan sprak men vast over jatwerk.

Zonder teveel te willen verklappen zijn goed voorbeelden hiervan dat de boodschap die BB-8 met zich meedraagt en dat het gevecht tegen de dark side zeker een prijs kent. Daarnaast lijkt de schattige BB-8 het moderne broertje van R2D2. Toch mogen we in dit geval spreken over knipogen en odes en brengt Abrams de reeks terug naar de bron. Iets wat zo hard nodig was na de prequel-trilogie. De meest zichtbare referentie is natuurlijk de aanwezigheid van Luke, Leia en Han Solo. Behalve Harrison Ford, die als enige uit de originele trilogie een grote carrière wist op te bouwen na de film, krijgen zij echter maar een beperkte tijd op het scherm. Ondanks het feest van herkenning kreeg Abrams ook het nodige om mee te worstelen. Hoe kon hij bijvoorbeeld zorgen voor een waardig nieuw gezicht van de dark side nu Darth Vader er niet meer is? De oplossing ligt in Kylo Ren, een nieuwe gemaskerde slechterik die zelf duidelijk een obsessie heeft voor Darth Vader. En zijn achtergrond? Laten we het erop houden dat de inspiratie uit de eerdere films hierin ook flink is doorgesijpeld.

Het maakt dat de film niet alleen een geweldige film is voor de liefhebbers van de reeks, maar ook gewoonweg een geweldige film is. Nadat hij Star Trek nieuw leven in blies blijkt J.J. Abrams ook de eeuwige tegenhanger goed onder de knie te hebben. Hij maakt van The Force Awakens een spectaculaire film, die eer doet aan het origineel zonder zich te verliezen in een overvloed aan CGI. Zo zijn de luchtgevechten niet minder dan indrukwekkend te noemen, waarbij je je als kijker soms middenin de actie lijkt te begeven. Star Wars: The Force Awakens maakt na de over het geheel genomen teleurstellende prequel-trilogie de hoge verwachtingen wél waar en is opnieuw een ware triomftocht voor J.J. Abrams. Hij zal ongetwijfeld nog meer dan eerder een gewild mikpunt worden voor filmstudio’s die nog een verstofte franchise hebben liggen die nodig nieuw leven ingeblazen moet worden.

Star Wars: The Force Awakens doet niet alleen eer aan de originele trilogie maar is bovenal een fantastische film. J.J. Abrams flikt het opnieuw en geeft de fans precies wat ze willen, maar dan op zo’n manier dat de film voor iedere willekeurige filmliefhebber ook een gang naar het grote witte doek waard is. Of The Force Awakens beter is dan de film in de originele trilogie is een vraag die je misschien niet moet willen stellen. De tijden zijn veranderd en deze eerste aanzet tot een nieuwe trilogie kent meer dan genoeg kwaliteiten om ook op eigen benen te kunnen staan.

17 december, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer