Steve Jobs: The Man in the Machine

Informatie

RegieAlex Gibney
Jaartal2015
Releasedatum02-12-2015
Speelduur128 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastSteve Jobs, Steve Wozniak, Joanna Hoffman & John Sculley

Iedereen kent de man met de spijkerbroek en zwarte coltrui. Iedereen weet wie ons de Iphone, Ipod en Imac bracht, maar hoe goed kennen we de man eigenlijk echt die voor velen een ware held is die door anders te denken de wereld wilde veranderen? Aan de hand van gesprekken met de mensen die dicht bij hem stonden en vele minuten aan archiefbeelden wordt er een beeld geschept van het genie achter de grootste successen van Apple. Een beeld van Steve Jobs: The Man in the Machine.

Het zal niet heel toevallig zijn dat deze documentaire over de welbekende Apple-ceo vrijwel gelijktijdig met de release van de biografie die in de bioscopen draait in de winkelschappen ligt. Bij groot succes van de bioscoopfilm is het immers makkelijk meeliften met dat succes en dus vind de documentaire Steve Jobs: The Man in the Machine van Oscarwinnaar Alex Gibney (Taxi to the Dark Side) zijn weg deze week naar de winkelschappen. Maar gaat de ruim twee uur durende documentaire ons een goed beeld geven van de man die door velen als visionair werd gezien?

Voor wie de biografie heeft gelezen die vlak na de dood van Jobs uitkwam van auteur Walter Isaacson zal er weinig nieuws aan het licht komen in deze documentaire. Maar voor wie geen zin had om zich door het meer dan 500 pagina’s tellende boek te worstelen is het wellicht een uitkomst. Toch is de documentaire een stuk beperkter dan de geschreven variant die stap voor stap het veel bewogen leven van Jobs behandelt. Regisseur Alex Gibney stapt erg snel over belangrijke zaken heen en neemt vooral de tijd om de laatste en zwaarste maanden van het leven van Steve Jobs te belichten waarin hij niet alleen vecht tegen kanker, maar ook tegen de vele beschuldigingen die het bedrijf ontvangt met betrekking tot de erbarmelijke omstandigheden van de werknemers in de Chinese fabrieken.

Door vooral de nadruk op de moeilijke periode van Jobs te leggen, krijgt de documentaire al snel een negatieve lading mee. Erg zonde, aangezien zeker in het eerste uur er een mooi beeld wordt geschept van een genie die ook zo zijn eigenaardigheden had waar zijn vrienden, collega’s en familie maar moeilijk mee om konden gaan, wat vervolgens in de laatste akte weer keihard wordt onderuitgehaald. Bij de aftiteling bekruipt je haast het gevoel dat Alex Gibney er vooral op uit is geweest om Jobs in een negatieve vorm naar voren te brengen en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest. Daar gaan we maar even vanuit tenminste. Meer balans had de documentaire dus zeker goed gedaan, die nu vooral een eenzijdig beeld weergeeft. Voor wie echt alles over het leven van Jobs wil weten is het boek dus zeker een betere oplossing.

Extra’s: Helaas moet de blu-ray had doen zonder extra’s, al vraagt de documentaire ook niet echt om nog een paar toevoegingen op de schijf. Een interview met regisseur Alex Gibney was wellicht een optie geweest, al horen we zijn mening over Steve Jobs al genoeg tijdens de documentaire zelf.

Steve Jobs: The Man in the Machine probeert een mooi portret te schetsen van de excentrieke ceo van Apple die ons de wereldberoemde en immens populaire Iphone bracht, maar slaagt daar maar deels in. In het begin neemt Alex Gibney de tijd om de belangrijkste momenten uit het leven van Jobs te belichten, maar gebruikt het laatste deel vooral om de man van een negatieve kant te belichten. Daardoor schept de documentaire een beetje een eenzijdig beeld zonder echt goed inzicht te geven in zijn bewogen leven. Het boek is dus een beter alternatief voor wie echt wil weten wie de man in de machine nou werkelijk is geweest.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

6 december, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer