Stillwater

Informatie

RegieTom McCarthy
Jaartal2021
Releasedatum19-08-2021
Speelduur139 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastMatt Damon, Abigail Breslin, Camille Cottin, Lilou Siauvaud, Deanna Dunagan en William Nadylam

Bill Baker is een olieboorder op boorplatforms die zijn werkzaamheden stopt om naar Marseille af te reizen om zijn dochter Allison te bezoeken. Zij verblijft namelijk in de gevangenis nadat zij tijdens haar studie aan de universiteit in Marseille werd veroordeeld voor het vermoorden van haar kamergenoot en minnares Lina. Toch houdt Allison vol onschuldig te zijn en Bill probeert zijn dochter zo goed en kwaad als het kan bij te staan. Via een brief in het Frans probeert Allison om via haar vader haar advocate zover te krijgen om bepaalde geruchten die haar vrij kunnen pleiten te onderzoeken of een poging te doen om de zaak te heropenen. De advocate weigert, waarop de stugge Bill besluit de zaak zelf verder te onderzoeken. Hij krijgt hierbij de hulp van de Française Virginie, die Bill leert kennen in het hotel waar hij verblijft. In een land waar hij de taal noch cultuur kent probeert Bill op deze manier alles in het werk te stellen om zijn dochter vrij te krijgen.

Zoals zoveel films die deze tijd verschijnen, zou ook Stillwater eerder worden uitgebracht. Vanwege de uitbraak van de coronapandemie werd de release echter uitgesteld van november 2020 naar 19 augustus 2021. Nog voor de première kwam de film al onder vuur te liggen. Het verhaal is namelijk losjes gebaseerd op het verhaal van Amanda Knox, een Amerikaanse vrouw die vier jaar onterecht vast zat na een veroordeling voor de moord op haar huisgenoot en mede-uitwisselingsstudent. In een reeks tweets toonde Knox haar ongenoegen over het feit dat de makers van Stillwater in haar ogen zonder haar toestemming profiteren van haar naam, gezicht en vooral verhaal. Regisseur Tom McCarthy was er echter als de kippen bij om dit te verdedigen door te zeggen dat Stillwater weliswaar is geïnspireerd op waargebeurde verhalen, maar het geheel verder als pure fictie gezien moet worden. Waar of niet, het verhaal van Allison heeft zeker gelijkenissen met dat van Amanda Knox, maar Stillwater is niet het verhaal van Allison, of Amanda zoals u wilt, maar het verhaal van Bill Baker.

Deze Bill, een stugge Amerikaan die redelijk voldoet aan het stereotype Amerikaan dat we zo goed kennen, word gespeeld door Matt Damon. Damon is sinds zijn grote doorbraak in Good Will Hunting te zien geweest in een grote verscheidenheid aan topfilms en bevindt zich ondertussen in de luxepositie dat hij zijn filmkeuze kan laten afhangen van de betrokken regisseur. Het is dan ook niet voor niets dat hij dit jaar nog te zien is in No Sudden Move van Steve Soderbergh en The Last Duel van Ridley Scott. In Stillwater speelt hij de wat lompe Bill Baker, een man die enerzijds weinig vrienden zal maken in Europa met zijn overduidelijke trotse Amerikaanse voorkomen, maar anderzijds een hart van goud heeft. Dit uit zich niet alleen in hoe hij vecht voor zijn dochter, gespeeld door Abigail Breslin, maar ook door de manier waarop hij contact weet te leggen met de Française Virginie, gespeeld door Camille Cottin.

Stillwater is de nieuwe film van Tom McCarthy, die in 2016 nog de Oscarwinnaar in de categorie Best Picture wist af te leveren met Spotlight. Hij maakte vorig jaar nog een komedie voor Disney+, maar lost met deze film eindelijk de belofte in die hij deed met Spotlight. Net als in die film zien we hier een onafhankelijk en eigengereid onderzoek in een spraakmakende zaak, en opnieuw weet McCarthy alle saaiheden te vermijden en een boeiende film voor te schotelen. Toch komt een groot deel hiervan op het konto van de uitstekend acterende cast, die gesteund worden door een goed script en een slimme montage die de vaart er goed inhouden. Wat opvalt, en wat ook lijkt te bewijzen dat Amanda Knox niet wist toen ze haar tweets de wereld instuurde, is dat de film eigenlijk niet eens zozeer draait om het vrijkrijgen van Allison. Natuurlijk, het is het verhaal dat alles in gang zet, maar eigenlijk gaat de film vooral om het alternatieve gezin dat Bill vormt met Virginie en haar dochtertje Maya. En daar zit gelijk een puntje van kritiek, want het doet je bijna vergeten dat er nog iemand schijnbaar onterecht achter de tralies zit.

Stillwater is een wat onevenwichtig drama, dat overeind wordt gehouden door een excellerende Matt Damon. Wat de film vooral parten speelt is dat het uitgangspunt waarmee geadverteerd wordt, en waarmee de film in het nieuws kwam, enigszins misleidend is. De film draait namelijk niet zozeer om het vrij krijgen van de dochter, maar meer om de vader, gespeeld door Damon. Het is enerzijds interessant het verhaal zo te bekijken, maar anderzijds is het wat vreemd dat de verhaallijn die de motor vormt voor de gehele film steeds meer een soort van bijzaak lijkt te worden. Daar kan zelfs een goede twist weinig aan veranderen. Toch helpt het de film aanzienlijk dat Matt Damon als de wat typische Amerikaan zijn beste rol in jaren neerzet. Hij neemt de kijker mee in zijn reis waarin hij niet alleen een beter mens wordt, maar ook tegen de eerste verwachting in steeds beter raad weet met de heersende cultuurverschillen. Het maakt van Stillwater een interessante film die desondanks allerminste perfect is en ook zeker niet kan tippen aan McCarthys’ eerdere Spotlight.

22 augustus, 2021

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer