Storks

Informatie

RegieNicholas Stoller en Doug Sweetland
Jaartal2016
Releasedatum08-02-2017
Speelduur86 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastAndy Samberg, Katie Crown, Kelsey Grammer, Keegan-Michael Key, Anton Starkman, Jennifer Aniston en Danny Trejo

Het bedrijf Stork Mountain stond ooit bekend als het bedrijf van ooievaars die baby’s afleverden. Onder hun huidige CEO Hunter zijn zij hier echter mee gestopt, om zich volledig te richten op een pakketservice van internetgigant Cornerstone. Junior is een van de beste werknemers van het bedrijf en staat op het punt om een flinke promotie te maken als hij per ongeluk een machine in gang zet die een schattig meisje produceert. Samen met Tulip, die als wees opgroeide in het bedrijf nadat hij niet afgeleverd kon worden, begint een race tegen de klok om het meisje af te leveren voor de CEO het door krijgt.

Storks is na het kassucces van The Lego Movie pas de tweede animatiefilm die wordt uitgebracht door de Warner Animation Group. Natuurlijk is Disney/Pixar nog steeds marktleider op het gebied van animatie, maar de laatste jaren kloppen diverse andere studio’s nadrukkelijk op de deur. Aan het roer staat Nicholas Stoller, die eerder verantwoordelijk was voor de regie van de twee Neigbors-films. Hij maakt hier dus zijn debuut als animatieregisseur, waarbij hij hulp krijgt van Doug Sweetland. Sweetland is een ervaren kracht, die eerder de short Presto maakte voor Pixar en als animator werkte aan Pixar klassiekers als Toy Story, Monsters en Co. en Finding Nemo.

Wat direct opvalt aan de stemmencast is dat er dit keer geen willekeurig blik met bekende namen is opengetrokken. Zo is Andy Samberg (Junior) hier relatief onbekend, ondanks dat hij meewerkte aan diverse film en jarenlang lid was van de Saturday Night Live groep. Voor de stem van Tulip is Katie Crown gecast, een stemactrice die ook nog een weinig indrukwekkend C.V. heeft. Toch hebben beide de perfecte stem voor hun personage. Hun casting betekent overigens niet dat er totaal geen bekende personen in de film te horen zijn. Zo is Kelsey Grammer (Frasier) te horen als de CEO van Cornerstone, Jennifer Aniston als Sarah Gardner en de pokdalige Danny Trejo als de gigantische ooievaar Jasper.

Natuurlijk zijn we de laatste jaren flink verwend op het gebied van animatie, maar ondanks dat Storks daarin wellicht niet vernieuwend is spat het allemaal wel van het scherm af. Dit is mede te danken aan een zeer vermakelijk verhaal, waarvan jong en oud zullen smullen. Zo zijn de baby’s natuurlijk zeer herkenbaar voor de kleintjes en is het voor de volwassenen leuk dat er met regelmaat een leuke twist wordt gegeven aan de clichés, die hiermee dus handig omzeild worden. Dit zagen wij eerder al bij The Lego Movie, dus dat is echt een verdienste van de Warner Animation Group. Wat daarbij helpt is dat de kracht van de film echt zit in de humor, die soms bijna slapstick van aard is. Richting het einde van de film neemt het avontuur (soms letterlijk) een flinke vlucht, maar het is juist dan dat de film soms een beetje teveel lijkt te willen.

Extra’s: Zoals het een animatiefilm betaamd zijn er ook op deze Blu-ray release de nodige fraaie extra’s te vinden.
∙ Audiocommentaar – Een erg interessant commentaartrack ingesproken door regisseurs Nicholas Stoller en Doug Sweetland, editor John venzon en story editor Matt Flynn.
∙ Storks: Guide to Your New Baby (2:08) Een korte extra, met duif Toady in de hoofdrol.
∙ The Master: A Lego Ninjago Short (5:18) De short die in de bioscoop ook voor Storks te zien was.
∙ ‘Kiss the Sky’ music video (3:46) De videoclip van het nummer van Jason Derulo.
∙ Deleted scenes (10:05) Een zestal verwijderde scènes. Erg ruw van aard (lijnanimatie), dus duidelijk vroeg in het proces al uit de film gehaald.
∙ Outtakes (2:14) Een wat flauwe in elkaar gezette blooperverzameling, wat natuurlijk erg gemaakt is voor een animatiefilm.

Storks is een ietwat ondergesneeuwde maar vooral erg grappige animatiefilm. De film heeft, afgezien van het eerste kwartier, een behoorlijk hoog tempo en de stemmencast is perfect gekozen bij de personages. Wel neemt de film soms iets teveel hooi op zijn vork. Zo is het allemaal erg chaotisch en druk, is het slotstuk van de film op alle vlakken wat teveel van het goede, ondanks dat het doel niet uit het oog wordt verloren. De film sloeg niet zo aan, zoals The Lego Movie amper drie jaar geleden wel deed, maar toch verdient de film zeker een herkansing in het home entertainment segment. Voor jong en oud is succes gegarandeerd!

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 februari, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer