Straight Outta Compton

Informatie

RegieF. Gary Gray
Jaartal2015
Releasedatum20-01-2016
Speelduur166 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastO'Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Jason Mitchell, Paul Giamatti, Neil Brown Jr. en Aldis Hodge

In het raciale Los Angeles van midden jaren 80 ontmoet de jonge drugsdealer Eric ‘Easy-E’ Wright de talentvolle Dj’s Andre ‘Dr. Dre’ Young en Antoine ‘DJ Yella’ Carraby. Nadat ze in een club de rapper O’Shea ‘Ice Cube’ Jackson op het podium laten, vraagt Dre aan Eric om te investeren in een hiphop groep. Eric richt samen met manager Jerry Heller het label Ruthless Records op en begint naam te maken als hij zijn eerste single ‘Boyz-n-the-Hood’ uitbrengt. Samen met onder meer Dre, Ice Cube en DJ Yella starten ze de hiphop groep N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes). Het debuutalbum ‘Straight Outta Compton’ wordt een kassucces, en vanwege hun controversiële en kritische teksten worden ze vrij snel dwars gezeten door de lokale politie. Wanneer ze een single uitbrengen met de titel ‘Fuck tha Police’, een protest nummer tegen raciale brutaliteit door de politie, worden ze door de FBI gewaarschuwd dit nummer niet te spelen tijden de nationale tour. Als ze hier geen gehoor aan geven lopen de spanningen met de politie steeds verder op.

De woeste lyrics van het controversiële ‘Fuck tha Police’ uit 1988 lijken nauwelijks verouderd te zijn als de plaat uit de speakers knalt op de soundtrack van Straight Outta Compton. In een wereld waar mishandeling van Afro-Amerikanen door rechtshandhaving ambtenaren nog regelmatig voorpagina nieuws is, voelen de teksten nog even actueel als bijna dertig jaar geleden. ´Compton´ is eveneens tijdloos in de opvatting hoe artiesten en schrijvers een wereld creëren van levendige en persoonlijke expressie. In grote lijnen een conventionele muziek biopic, maar intens menselijk en persoonlijk in karakterisering en aandacht voor detail. De film van regisseur F. Gary Gray is een feest voor hiphop kenners maar ook zonder meer voor mensen die niet zo bekend zijn met het genre. Het is het verhaal van de groep N.W.A. maar ook deels van een stad die zo’n lange periode aan onvrede en verdeeldheid kende, wat uiteindelijk resulteerde in de beruchte rellen van 1992.

Waarin Straight Outta Compton excelleert, is het tonen van de menselijke realiteit achter een bepaald muziek genre, dat zodra het werd blootgesteld aan de mainstream, aanleiding gaf tot media karikaturen en reflexmatige reacties van rechtshandhaving en conservatieve groepen. Daarnaast prijst het de filmmakers dat niet alles zo zwartwit wordt gebracht, want de leden van N.W.A. worden zeker niet als een stel heiligen neergezet. Desondanks grijpt Grey de kans wel aan om een sneer uit te delen aan de recente ontwikkelingen in Ferguson en Baltimore, wanneer de leden hardhandig en vernederend door de autoriteiten naar de grond worden gewerkt. Het eerste deel van de film wordt er voornamelijk aandacht besteed aan de opkomst van de groep. In het tweede deel van de film gooit Grey het over een andere boeg, waar vooral de onderlinge strijd van de leden onder de aandacht komt. Ice Cube met zijn film-/solocarrière en Dre als producer die een nieuwe generatie met talenten voortbracht (Snoop Dogg, Tupac en Eminem).

Het is jammer dat de film volledig genegeerd is door de leden van de Academy. Niet dat de film direct aanspraak zou kunnen en mogen maken op prijzen, maar gezien het lyrische onthaal van de film bij zowel publiek en pers was een nominatie toch zeker geen verrassing geweest. De relatief onbekende cast is sterk en overtuigend, waarbij vooral acteerdebutant O’Shea Jackson Jr. een opvallende rol heeft. Hij vertolkt namelijk de rol van de legendarische rapper Ice Cube, die in het echte leven zijn eigen vader is! Buiten het feit dat hij er als twee druppels water op lijkt, stijgt hij werkelijk boven alle verwachtingen uit. De andere co-sterren worden gelukkig niet overschaduwd door Jackson. Ook beginnelingen Corey Hawkins (Dre) en Jason Mitchell (Eazy-E) leveren prima werk af. Het enige bekende gezicht in de film is Paul Giamatti als de gulzige manager van N.W.A.

Extra’s: de Blu-ray uitgave is voorzien van een breed scala met extra’s. Het audio commentaar van de regisseur biedt een interessant gesprek over de productie, van zijn creatieve aanpak tot het afwerken van details. ‘The Streets: Filming in Compton’ toont het filmen van de openingsscene van de straten van Compton. ‘N.W.A. Performs in Detroit’ bestaat uit interviews over het beruchte concert. ‘N.W.A. the Origins’ bevat interviews met de originele bandleden. ‘Director’s Journey’ discussieert over de opnames van de rellen uit 1992. Last but nog least is de disc voorzien van twee cuts van de film. De theatrical cut en een unrated director’s cut die liefst 20 minuten langer is.

Straight Outta Compton is gebaseerd op de opkomst en ondergang van de beruchte hiphop groep N.W.A. . Gesitueerd in het raciale Los Angeles midden jaren 80, komt de groep bijeen om een globale revolutie te ontketenen in de hiphop cultuur. Gedreven door racistische frustratie en de economische achterstand van hun buurt South Central, worden ze als groep een waar begrip en één van de grondleggers van de hedendaagse hiphop. Regisseur F. Gary Grey heeft een interessant bio-drama gecreëerd dat zich centreert rondom de vriendschap van de primaire leden, Easy-E, Dr. Dre en Ice Cube. De jonge onervaren cast is sterk en overtuigend, en weet de muzikale impact van de groep voortreffelijk over te brengen. Niet alleen hun muziek is tijdloos, maar ook het politiegeweld is helaas nog steeds actueel. De film neemt ruim de tijd om het verhaal van N.W.A. te vertellen, maar verveelt geen moment en is een ware must voor wel en niet hiphop liefhebbers.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Benelux voor het recensie-exemplaar.

19 januari, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer