Suits – seizoen 5

Informatie

RegieAnton Cropper, Michael Smith, Silver Tree, Kevin Bray, Roger Kumble, Kate Dennis, Cherie Nowlan, Rob Seidenglanz en Patrick J. Adams
Jaartal2015
Releasedatum15-06-2016
Speelduur660 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastGabriel Macht, Patrick J. Adams, Rick Hoffman, Meghan Markle, Sarah Rafferty en Gina Torres

Het zijn roerige tijden voor het personeel van Pearson Specter Litt. Ondanks dat Donna nu werkt voor Louis, blijft hij onzeker over het feit of zij niet terugloopt naar Harvey. Harvey op zijn beurt worstelt zo met het vertrek van Donna dat hij in therapie gaat, iets wat een pijnlijk moment uit zijn jeugd weer oprakelt. Mike en Rachel zijn ondertussen in de wolken met hun trouwplannen, maar als haar vader zo zijn voorwaarden aan het huwelijk stelt komt alles opeens flink onder druk te staan. Ondertussen wordt Pearson Specter Litt nog steeds achtervolgt door het feit dat Mike niet is afgestudeerd op de Harvard Law School. Aanklaagster Anita Gibbs heeft haar messen geslepen en is vastbesloten om Mike achter tralies te krijgen.

Een serie met vijf seizoenen, het is in deze tijd maar weinig series gegeven. Het aanbod is dan ook groot. Het tekent de kwaliteit en de trouwe volgers van de serie Suits. En voor deze volgers is er dan ook voor ieder wel wat te vinden in de serie. Of het nou een secretaresse is die zich meet aan de pinnige Donna, of de man die in Mike een held ziet omdat hij iets doet wat eigenlijk niet kan maar er toch mee wegkomt. Daarnaast gebeurt er gewoon vreselijk veel in de serie. Of het nou een zakelijk geschil is of een persoonlijke zaak, het is in niets het strakke en onbenaderbare advocaten wereldje met onverteerbare wetboeken zoals velen van ons dat verwachten. Het maakt Suits laagdrempelig en voor iedereen.

Centraal in het hele verhaal staat Mike, die ondanks dat hij nu al vijf seizoenen rondloopt als advocaat dat eigenlijk een beroep is dat hij niet mag uitoefenen. Ieder seizoen groeit het aantal mensen dat van deze fraude weet en daarmee komt het spreekwoordelijke zwaard van Damocles boven het hoofd van Mike ieder seizoen een stukje dichterbij. En hoe spannend het aan de ene kant soms ook wordt, aan de andere kant is het wel wat ongeloofwaardig. Al die slimme mensen bij elkaar, die notabene strijden voor het recht, en allemaal gaan ze er mee in. Het gevaar komt dit seizoen vooral van Anita Gibbs, een rol van Leslie Hope. Zij gaat letterlijk over lijken om Mike achter tralies te zetten en het is nog maar de vraag of iedereen zover gaat om Mike te verdedigen.

Mike is ook het middelpunt van de gebeurtenissen rond het aangekondigde huwelijk met Rachel. En ondanks dat beide in de zevende hemel zijn staat Robert Zane, de vader van Mike erop dat zij trouwt onder huwelijkse voorwaarden en dan is er nog Anita Gibbs, die zelfs het privéleven van Mike niet ontziet. Het zorgt voor de nodige spanningen in de relaties waarbij de serie bij tijd en wijlen iets teveel verzandt in situaties waar ze bij Goede Tijden, Slechte Tijden nog een puntje aan kunnen zuigen. Dit is sowieso wel het geval in deze serie, want is het namelijk echt zo raar om te denken dat in het echte leven iemand als Mike nog voor het einde van seizoen 1 al op straat had gestaan, met Harvey daarnaast?

Het zijn zaken waar je over heen zal hebben kunnen stappen als je als kijker aanbeland bent bij seizoen 5, maar het moet gezegd worden dat de makers zich meer en meer in rare bochten wringen en daarmee veel vragen van de kijker. Ook zijn er door wat repetitieve verhaallijnen wat invuloefeningen. Zo is het opnieuw de vraag of Louis wel te vertrouwen is voor de zaak, waarbij hij uiteindelijk toch altijd op het nippertje weer eieren voor zijn geld kiest. Het maakt dit vijfde seizoen zeker niet slecht, maar het is duidelijk dat alles voor het aangekondigde zesde seizoen weer even op scherp moet worden gezet. Het slot lijkt in elk geval genoeg aanknopingspunten te bieden om de kijkers volgende keer een boeiend seizoen voor te schotelen.

Extra’s: Zoals te verwachten bij een serie van dit formaat zijn er de nodige fraaie extra’s toegevoegd. Wat te denken van de nodige verwijderde scènes en een ‘gag reel’, oftewel een (korte) verzameling bloopers. Ook vind we natuurlijk een uitgebreide blik achter de schermen terug op de set. Verspreid over de vier discs is er dan ook het nodige extra materiaal voor de liefhebbers te vinden.

Suits – seizoen 5 is een soms wat vergezocht nieuw hoofdstuk in de succesvolle advocatenserie. Wel lijkt dit seizoen essentieel in de nasleep rondt de fraude van Mike, want het net lijkt zich nu dan toch echt te sluiten. Het zorgt ervoor dat de trouwe volgers opnieuw zullen genieten van een heerlijk seizoen. Wel eentje die soms het nodige van het inlevingsvermogen van de kijker verwachte, want het wordt er allemaal niet geloofwaardiger op. Laten we hopen dat met de nieuwe vooruitzichten voor Mike en zijn vrienden en collega’s van Pearson Specter Litt de zaken weer op scherp komen te staan en de schrijvers echt met iets nieuws weten te komen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

13 juni, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer