Suits – seizoen 6

Informatie

RegieSilver Tree, Michael Smith, Cherie Nowlan, Christopher Misiano, Kate Dennis, Anton Cropper, Gabriel Macht, Roger Kumble, Kevin Bray, Patrick J. Adams, Gregor Jordan en Maurice Marable
Jaartal2016
Releasedatum14-06-2017
Speelduur660 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastGabriel Macht, Patrick J. Adams, Rich Hoffman, Meghan Markle, Sarah Rafferty en Gina Torres

Het moment dat al die tijd werd gevreesd is eindelijk aangebroken; Mike verdwijnt achter de tralies voor fraude. Daar blijkt al snel dat hij een zware tijd tegemoet gaat als hij Gallo ontmoet, een man die door Harvey achter slot en grendel werd gezet met een straf die driemaal hoger uitviel dan nodig. Toch heeft niet alleen Mike het zwaar. Zo worstelen Rachel en Harvey met zijn situatie en doen zij verwoede pogingen om hem vrij te krijgen. Maar ook Pearson Specter Litt staat er slecht voor. Het kantoor is leeggelopen en de drie naampartners moeten alle zeilen bijzetten als zij voor 100 miljoen dollar worden aangeklaagd voor elke rechtzaak waar Mike ooit een hand in heeft gehad.

Het is ondertussen het zesde seizoen van Suits, een run die maar weinig series is gegeven. Het tekent de kwaliteit en de trouwe volgers van de serie. En voor deze volgers is er dan ook voor ieder wel wat te vinden tijdens dit seizoen. Of het nou een secretaresse is die zich meet aan de pinnige Donna, of de man die in Mike een held ziet omdat hij iets doet wat eigenlijk niet kan maar er toch mee wegkomt. Daarnaast gebeurt er gewoon vreselijk veel in de serie. Of het nou een zakelijk geschil is of een persoonlijke zaak, het is in niets het strakke en onbenaderbare advocatenwereldje met onverteerbare wetboeken zoals velen van ons dat verwachten. Het maakt Suits laagdrempelig en voor iedereen.

Centraal staat ook dit seizoen het verhaal van Mike, al heeft dat na het vijfde seizoen eindelijk wel een andere wending gekregen. Niet langer wringen de hoofdpersonages zich in bochten om Mike te beschermen. Nee, dit seizoen gaat hij voor de bijl; hij moet de gevangenis in voor fraude. Dat het eindelijk zover is zal voor velen een opluchting zijn. Want laten we wel zijn; het is een uitkomst die onvermijdelijk is vanaf de allereerste aflevering, maar ook eentje die flink werd uitgesmeerd. Dit betekent overigens niet dat daarmee de spanning gelijk uit de verhaallijn van Mike is. Zo krijgt hij het aan de stok met een medegevangene en is het laatste woord nog steeds niet gesproken over zijn straf. Mensen in zijn beroep zijn niet voor niets mensen die speuren naar een maas in de wet.

Ondanks de wending rond Mike is er ook weer veel herhaling te bespeuren. Grootste slachtoffer hiervan is het personage Louis Litt, die dit keer dan wel te vertrouwen is voor de zaak, maar ondanks zijn beste wil zich keer op keer in de problemen werkt. Hierop wordt hij natuurlijk gered door Harvey, waarna Louis aan het einde zelf het laatste zetje geeft. Het is een deel van de succesformule die flink aan slijtage onderhevig aan het worden is. Als we dan kijken naar de vrouwen, dan verdwijnen Meghan Markle (Rachel) en Gina Torres (Jessica) wat naar de achtergrond, wat tegenwicht krijgt door het verder naar de voorgrond plaatsen van Sarah Rafferty (Donna). Wat haar personage hier doormaakt is echter hilarisch bedoeld, maar vooral erg slap en bijna lachwekkend. Iets dat vast niet de bedoeling is geweest van de makers.

Toch zijn het zaken waar je overheen kan stappen na vijf eerdere seizoen waarbij het al niet zo nauw werd genomen met de geloofwaardigheid. Zo wordt er met Mike een sprong vooruit gemaakt, maar staan daar ook weer wat matige wendingen tegenover. Het zorgt ervoor dat ook dit vijfde seizoen zeker niet slecht is, maar ook zeker niet zal zorgen voor een nieuwe frisse wind. Of die ooit komt is nog maar de vraag, maar na de ontwikkelingen in dit seizoen is het de vraag hoe men een, reeds aangekondigd, zevende seizoen weer leuk en boeiend kan houden. De hoeveelheid open deuren die er na ieder seizoen waren, beginnen behoorlijk op te raken namelijk. Suits verdient na zes seizoenen echter het voordeel van de twijfel en wij kijken er weer reikhalzend naar uit.

Extra’s: Zoals te verwachten bij een serie van dit formaat zijn er de nodige fraaie extra’s toegevoegd. Verspreid over de vier discs is er dan ook het nodige extra materiaal voor de liefhebbers te vinden.
∙ Deleted Scenes (11:59) Een vijftal verwijderde scenes die een leuke aanvulling bieden voor de liefhebbers: Accounts payable (1:07), P.S.L. (1:38), She’s Gone (3:15), The Painting (2:30) en Character and fitness (3:27).
∙ Gag Reel (8:05) Een verzameling met blunders en versprekingen van cast en crew.
∙ Suits: Anatomy of an Episode (13:05) Een interessante blik achter de schermen bij het maken van een aflevering van Suits. Met een klein kwartier vrij ruim van opzet en dus voer voor de fans.
∙ Goodbye, Jessica Pearson (6:03) Een extra die ingaat op het vertrek van Jessica, gespeeld door Gina Torres, uit de serie.

Suits – seizoen 6 is een nieuw hoofdstuk met wat stappen vooruit, maar helaas ook wat stappen achteruit. Eindelijk is de kogel dan door de kerk; Mike zit in de gevangenis. Het is een ontwikkeling die (te) lang werd gerekt, maar zeker goed is voor de serie. Toch zijn er ook wat puntjes waarop de serie meer dan ooit speelt met de geloofwaardigheid, iets dat vooral opvalt rondom het personage van Donna. Zo is en blijft Suits vrij laagdrempelig, maar ook een serie voor mensen die dit soort dingen door de vingers willen zien. Juist voor die mensen is ook seizoen 6 van Suits weer smullen geblazen en zal de home entertainment release vooral dienen als opwarmertje voor het reeds aangekondigde zevende seizoen!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

4 juli, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer