Suits – seizoen 9

Informatie

RegieChristopher Misiano, Michael Smith, Gabriel Macht, Anton Cropper, Emile Levisetti, Julian Holmes, Robert Duncan McNeill en Aaron Korsh
Jaartal2019
Releasedatum20-05-2020
Speelduur434 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastGabriel Macht, Rick Hoffman, Sarah Rafferty, Amanda Schull, Dulé Hill, Katherine Heigl, Denise Crosby, Aloma Wright, Rachael Harris, Wendell Pierce en Patrick J. Adams

Eindelijk is het zover; Donna en Harvey zijn elkaar in de armen gevlogen en hebben de nacht samen doorgebracht. Toch besluiten ze het prille nieuws van hun relatie nog niet bekend te maken op de werkvloer, zolang het bedrijf nog worstelt met de naweeën van het royement van Robert Zane. Hierdoor moeten Harvey en Samantha namelijk alle zeilen bijzetten om zijn cliënten te behouden voor het bedrijf, dat terwijl ook Eric Kaldor hun in een wurggreep houdt. Ondertussen tracht Louis zijn focus te houden bij zijn privéleven, met een baby op komst en een bruiloft in het vooruitzicht. Alsof alles nog niet genoeg is, komt alles onder nog hogere druk te staan als Faye Richardson zich meldt namens de Orde van Advocaten en de volledige controle van het hele bedrijf overneemt.

Waar Suits zich In de eerste zeven seizoenen meer en meer ontpopte tot een laagdrempelige advocatenserie, zorgde seizoen acht onverwacht voor een frisse wind. Nog steeds kwam de rechtbank maar met regelmaat voorbij en lag de focus vooral op haast soapachtige verhaallijnen, maar men sloeg duidelijk een nieuwe weg in na het vertrek van vaste waarden Patrick J. Adams en Meghan Markle. Daar worden in dit seizoen verder de vruchten van geplukt, waarbij men afstevent op een passend en toch stiekem best wel erg bevredigend slot. Nog steeds blijven taaie scènes ons grotendeels bespaard en krijgen we vooral smeuïge verhalen rond knappe mensen voorgeschoteld, maar aan alles is te merken dat dit seizoen het laatste betreft. Diverse verhaallijnen worden afgerond en met eeuwige vijanden wordt definitief afgerekend.

Wie dit seizoen bekijkt zal het waarschijnlijk zelfs jammer vinden dat de serie nu tot een einde is gekomen. Opvallend, want na seizoen zeven werd er zelfs nog even gevreesd voor het voortbestaan van de serie. Waar in seizoen acht nog nieuwe gezichten werden geïntroduceerd met Dulé Hill en Katherine Heigl, bouwen de makers alles dit seizoen verder op tot een climax. Je hoeft hierbij geen nieuwe zaken te verwachten, maar eerder meer van hetgeen waar de serie zo om geroemd werd. Na de interne botsingen in het vorig seizoen dient zich aan het begin van dit seizoen een nieuwe gezamenlijke vijand aan in de vorm van Faye Richardson. Na alle geruchten rondom de gang van zaken in Zane Specter Litt Wheeler Williams en de bekentenis van Robert Zane is zij door de ‘bar’ aangestuurd om met harde hand de scepter te zwaaien. Iets waarmee ze al snel ieder al snel tegen de haren instrijkt.

Eigenlijk komt alles waar Suits om bekend is gaan staan wel voorbij in dit laatste seizoen. Zo doet Louis weer de nodige onhandige dingen, is Samantha Wheeler de streber die nog weleens een grens overgaat om haar doel te bereiken en zijn er weer wat dreigementen van bekende vijanden die toch weer een nieuwe ingang hebben gevonden. Toch zijn er ook wat dingen anders. Zo hebben Harvey en Donna elkaar eindelijk gevonden, iets wat de wens van menig fan zal zijn; alles mag gebeuren, zolang die twee maar samen eindigen. Het zal geen verrassing zijn dat dit dan eindelijk gebeurt. Als richting het einde zelfs even een verhaallijn is bedacht om Mike terug te laten keren onderstreept dit nog maar eens dat de schrijvers er alles aan hebben gedaan om de fans van het eerste uur te plezieren. Het lukt verrassend goed. Vernieuwend is het zeker niet, maar was dat het ooit bij Suits?

Extra’s: Naast de drie discs met 10 afleveringen, is er vrij weinig bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.
· Deleted Scenes (02:10) Een tweetal verwijderde scenes, die weinig toevoegen aan de serie.
· Gag Reel (05:21) De welbekende bloopercompilatie.
· Suits – Series Montage (14:11) Een soort afsluitende compilatie van negen seizoenen Suits. Leuk voor de fans, met vele ‘oh ja’- momenten.

Suits – seizoen 9 doet eigenlijk precies wat de fans zo graag willen en werkt toe naar een bevredigend einde van deze wisselvallige serie. Waar Suits in de eerste seizoenen ijzersterk begon als laagdrempelige advocatenserie, kwam er op een begeven moment aardig de klad in. Wonderwel volgde een herstel, opvallend genoeg door het vertrek van twee steunpilaren. Achteraf is het de redding geweest van deze serie en in plaats van uit te gaan als een nachtkaars, kon men dit seizoen toewerken naar een mooie climax. Grote verrassingen zal je hier niet treffen, maar wel een handvol fanpleasers. Het maakt dat dit seizoen, zeker in de allerlaatste aflevering, zorgt voor een paar hele fraaie hartverwarmende momenten. Dat het allemaal weinig verrassend is zal verder iedereen de makers vergeven, dat was tenslotte toch al nooit de sterkte kant van deze stiekem best fijne serie.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 mei, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer