Sully 4K

Informatie

RegieClint Eastwood
Jaartal2016
Releasedatum05-04-2017
Speelduur96 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastTom Hanks, Aaron Eckhart, Anna Gunn en Laura Linney

Op 15 januari 2009 gaan US Airways piloten Captain Chesley “Sully” Sullenberger en First Officer Jeff Skiles aan boord van US Airways vlucht 1549, van LaGuardia Airport in New York naar Charlotte Douglas International Airport. Nadat ze amper drie minuten in de lucht zitten, op een hoogte van ca. 850 meter, komt de Airbus A320 in aanraking met een zwerm vogels met als resultaat dat beide motoren uitvallen. Zonder motorisch vermogen en op basis van een inschattingsvermogen dat de nabijgelegen luchthavens, waarvan Teterboro het dichtstbij ligt, niet haalbaar zijn, kiest Sully er voor om het vliegtuig in de Hudson River te laten landen. Al het personeel en de passagiers weten het toestel zonder kleerscheuren te verlaten en Sully wordt door pers en publiek geprezen voor zijn heldendaad. Door de NTSB (National Transportation Safety Board) wordt er echter een onderzoek ingesteld waaruit theoretisch zou blijken dat het vliegtuig de luchthaven had kunnen bereiken en dat één motor nog functioneerde. Met symptomen van posttraumatische stress en zijn carrière en reputatie op het spel, moet Sully zich verantwoorden tegenover de commissie.

Het enige dat ons nog bij is gebleven van de vrij schokkende landing van de US Airways vlucht 1549 op 15 januari 2009 in het midden van de Hudson rivier, is het feit dat Chelsey “Sully” Sullenberger 155 passagiers veilig aan de grond heeft gekregen. Met zijn meest recente film Sully verteld Clint Eastwood ons meer over de toedracht en de nasleep van het verbazingwekkende en inmiddels legendarische verhaal. Wie anders dan Tom Hanks kon beter gecast worden als de goedaardige Sully. Een zeer adequate keus voor deze rol , waarbij Hanks soms (ironisch genoeg) op de automatische piloot lijkt te spelen. Het is verre van een nadeel overigens, maar wel een typische rol zoals we hem vaker hebben gezien. Eastwood werpt een serieuze en ongecompliceerde blik op de professionaliteit van de gezagvoerder. En hoewel dat aspect van de film vrij aardig uit de verf komt, is de crash van de Airbus in de rivier de échte ster van de show.

Met een magere speelduur van nog geen 100 minuten slaagt Eastwood erin om meerdere malen terug te keren naar de verontrustende gebeurtenis, waarbij hij er zelfs nog enige spanning in weet te houden. In tegenstelling tot het vergelijkbare ‘Flight’ van Robert Zemeckis, waarbij ‘het’ moment slechts één keer in beeld wordt gebracht, onderzoekt ‘Sully’ de ervaringen van iedereen die aan boord van het vliegtuig was, om dezelfde reden als dat de NTSB het incident nadien onderzocht; het bepalen of Sullenberger de juiste keuze maakte om het toestel in de rivier te doen belanden in plaats van om te leiden naar een nabijgelegen landingsbaan. Verdient deze hardwerkende piloot alle verkregen roem en het toejuichen tot nationale held? Of heeft hij een onnodig en vooral zeer kostbaar risico gelopen waarbij alle lof dus niet op zijn plaats zou zijn. Eastwood slaagt erin om een vertrouwd drama te maken, waarbij hij kijkers inzicht geeft in wat er zoal afspeelt in de cockpit gedurende het incident.

Het grootste deel van het verhaal draait rond Sully’s zenuwslopende ontmoetingen met de autoriteiten, waarbij hij zijn acties moet verantwoorden. Dat het bij vlagen ook vrij onuitstaanbaar wordt met een gevoel van onrechtvaardigheid, heeft natuurlijk alles te maken met het waargebeurde aspect en de voor velen bekende afloop hier van. Waar Sully vooral in uitblinkt is de manier waarop het omspringt met de laatste momenten tot aan de bewuste landing, met talloze invalshoeken en vanuit diverse perspectieven. De flashbacks naar Sully’s allereerste vlucht werken minder goed, evenals de vrouwelijke karakters uit de film. Laura Linney heeft als de vrouw van Sully vrij weinig te bieden, behalve wat geforceerde emotie, en Anna Gunn heeft de oneervolle taak om te proberen om Sully verantwoordelijk te houden en met bewijs te komen dat hij gerust elders een landing had kunnen maken.

4K Ultra HD Blu-ray: De HDR versterkte 4K resolutie zorgt voor een nog mooie kijkervaring en is een opmerkelijke verbetering ten opzicht van de gewone 1080p blu-ray presentatie. De details van bijvoorbeeld huidtinten zijn zo scherp dat de poriën bijna zichtbaar zijn, met name bijna close-ups. Ook de bredere shots van het vliegtuig over de Hudson zijn niets minder dan indrukwekkend. Tel hier nog de adembenemende Dolby Atmos geluidstrack bij op en je hebt best mogelijke kijkervaring die je in je woonkamer kan wensen.

Extra’s:
Moment by Moment: Averting Disaster on the Hudson (15:44) Een gedetailleerd verslag van vlucht 1549 door Captain “Sully” Sullenberger, First Officer Jeff Skiles en Air Controller Patrick Harten. Alle drie geven extra details vrij die niet voorkwamen in de film.
Sully Sullenberger: The Man Behind the Miracle (19:49) Een biografie van Sullenberger, verteld door Philip Terence, met bijdrage van Sully zelf, zijn vrouw Lorrie, dochter Kelly en zijn co-piloot Jeff Skiles.
Neck Deep in the Hudson: Shooting Sully (20:17) Een blik achter de schermen, met interviews van onder meer Clint Eastwood, producenten Frank Marshall, Allyn Stewart en Kipp Nelson, scriptschrijver Todd Komarnicki en natuurlijk Sully zelf. Beelden van opnames met inbegrip van de greenscreens die gebruikt zijn voor de cockpit scenes en hoe Falls Lake bij de Universal Studios werd gebruikt als de Hudson River.

Sully is een onderhoudende en enerverende film over een recent stukje geschiedenis dat het absoluut waard is om vertaald te worden naar het grote scherm. Clint Eastwood, die inmiddels 86 (!) jaar is, heeft samen met scriptschrijver Todd Komarnicki het scenario van Sully’s eigen biografie ‘Highest Duty’ herschreven en geadapteerd naar de film. Sully reconstrueert keer op keer ieder zenuwslopend moment en hanteert onder meer archiefbeelden en echte foto’s van de redding om het geheel nog realistischer te maken dan het al is. Op sommige fronten schiet de film wat te ver door waarbij vooral het overdreven aangedikte heroïsme makkelijk achterwege had kunnen blijven. Nu worden we weer opgezadeld met zo’n typisch Amerikaans heldendaad cliché wat zowel de film als Chesley Sullenberger niet meer nodig hadden. Uiteindelijk zijn het wel Hanks en Eckhart die vol vertrouwen en met klasse de echte piloten personifiëren in hun strijd om de kortstondige noodkeuze te maken en hun beslissingen te verantwoorden. Sully bewijst dat het zogenaamde ‘wonder op de Hudson’ is gebeurd met een rechtmatige reden, en dat het zonder zijn gelijknamige piloot een hele andere afloop had kunnen hebben.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 april, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f972104689_selected-products" products="9200000074949019,9200000074949011,9200000063883054,9200000058101965" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer