Supergirl – seizoen 5

Informatie

RegieJesse Warn, David McWhirter, Eric Dean Seaton, Alysse Leite-Rogers, Shannon Kohli, Andi Armaganian, Marcus Stokes, Tawnia McKiernan, David Harewood, Alexis Ostrander, Gregory Smith, Armen V. Kevorkian, Melissa Benoist en Avi Youabian
Jaartal2019-2020
Releasedatum17-02-2021
Speelduur804 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastMelissa Benoist, Mehcad Brooks, Chyler Leigh, Katie McGrath, Jesse Rath, Nicole Maines en Azi Tesfai

Nadat ze de geheime identiteit van Kara Danvers ontdekte, vecht Lena tegen Kara in een virtuele simulatie en heeft ze een kunstmatige intelligentie met de naam Hope om mee te praten omdat ze niemand meer vertrouwd. Ondertussen neemt Andrea Rojas de firma CatCo over, vervangt ze James Olson als hoofdredacteur en zet ze roddeljournalistiek in om het aantal abonnementen te verhogen. Alex Danvers overtuigd Kara om Lena de waarheid te vertellen dat ze Supergirl is. Ze besluit dit te doen op het feestje waar haar Pulitzer Prize winst wordt gevierd, wanneer het feestje abrupt wordt verstoord door Midnight, een Phantom Zone-gevangene die J’Onn J’onzz jaren geleden versloeg. Kara verzoent zich met Lena en onthult haar identiteit, waarna ze een splinternieuw pak gebruikt om het zwarte gat dat Midnight geopend heeft te sluiten.

De gekostumeerde superheldin en het nichtje van Superman is inmiddels alweer in haar vijfde seizoen belandt. Typisch hieraan is dat het nu een langlopende serie is waarbij een toenemend aantal mensen zich ervan bewust lijkt te zijn dat Kara Danvers (Melissa Benoist) het alter ego is van Supergirl. Seizoen 5 besteedt zelfs een groot subplot aan wat die kennis betekend voor het ondersteunende karakter, Lena Luthor (Katie McGrath). Die beruchte achternaam zou kunnen verwijzen naar eventuele mogelijkheden, maar vooralsnog is het aspect van deze serie hoe het speelt met haar eigen contrasten, wat in dit geval betekent dat Lena een bizar dunne lijn volgt tussen het zijn van een aartsrivaal en beste vriendin.

Een ander belangrijk subplot in dit seizoen heeft te maken met een soort virtual reality-programma genaamd Obsidian, da gebruikers activeren via speciale contactlenzen die ze in hun ogen inbrengen. Het volstaat te zeggen, dat als we het virtuele gedeelte van deze term weghalen, alles niet is wat het lijkt met betrekking tot deze technologie. Supergirl blijft vaak verrassend boeiend in haar vijfde jaar, zelfs als je het gevoel krijgt dat de schrijvers al bezig zijn met het inbrengen van elementen die richting het einde reiken. Het zesde en laatste seizoen is al afgerond en verschijnt later dit jaar. Hoe onnozel en flauw Supergirl ontegenzeggelijk bij vlagen is, is het gek genoeg wel redelijk goed geschreven binnen de grenzen van een show over het nichtje van Superman.

Een van de bepalende elementen van de serie is hoe het erin slaagt om een vorm van karakterontwikkeling te creëren bij soms absurde gebeurtenissen, die leuke of zelfs ontroerende wendingen aan Supergirl meegeven. De vriendschap tussen Kara en Lena is een doorlopend traject, met tussentijds momenten met ondersteunende personages die de show proberen fris en afwisselend te houden. Daarnaast proberen de makers er wat actuele thema’s in te gooien, met bijvoorbeeld het Obsidian-subplot die overduidelijk kritiek uit op mensen die verslaafd raken aan onlineactiviteiten. De sluwe ondernemer Andrea Rojas (Julie Gonzalo) die Obsidian overneemt lijkt een afspiegeling te zijn van hedendaagse multimediabedrijven die miljoenen verdienen aan het aantal ‘clicks’. Lena maakt gebruik van een soort Google Home apparaat om grote potentiële schade aan te richten bij Supergirl, wat ook weer gezien kan worden als commentaar op de moderne wereld.

Extra’s: Naast de 19 afleveringen van dit seizoen is er ook wat bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.
· The Best of DC TV’s Comic-Con Panels San Diego 2019 (51:05) Een terugblik op het jaarlijks terugkerende Comic-Con Panel, ditmaal uit 2019, bevatten leuke momenten met de cast van Arrow, The Flash, Black Lightning, Batwoman en Supergirl.
· Deleted Scenes: Verspreid over de discs zijn flink wat verwijderde scènes te vinden.
· Gag Reel: De welbekende bloopercompilatie.

Supergirl – seizoen 5 is een aangename voortzetting van DC’s vrouwelijke actieheld, en injecteert de serie met broodnodige energie door onder meer de “Crisis on Infinite Earth-crossover” toe te voegen en de daaropvolgende monumentale vertakkingen voor de karakterontwikkelingen. De castleden bevinden zich allemaal op een punt waarop ze hun personages van binnen en buiten kennen, waardoor ze het onderste uit de kan weten te halen op basis van uitvoeringen. Dit seizoen strooien bedenkers Greg Berlanti, Ali Adler en Andrew Kreisberg ook met wat actuele thema’s zoals online verslaving en de invloed van multinationals. Supergirl kampt net als de overige DC series nog wel met dezelfde obstakels, zoals overbodige subplots en ander zijwegen, maar het vijfde seizoen is verder verrassend solide en vermakelijk.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

10 maart, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer