Superjuffie

Informatie

RegieMartijn Smits
Jaartal2017
Releasedatum13-02-2019
Speelduur84 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastDiewertje Dir, Carly Wijs, Harry Piekema, Hassan Slaby, Maarten Wansink, Jeevan Dhanpat, Josephine Nollen, Lucas Reijnders & Bente Wallenburg

Josje begint als juf op een nieuwe school, maar heel soepel verloopt haar eerste dag niet. Ze komt te laat, moet wennen aan de nieuwe regels en kan maar moeilijk omgaan met de strenge Hoofdmeester Snor. Aan het einde van de dag belandt ze uitgeput op de bank in het huis van haar tante waar ze tijdelijk woont, nu haar tante voor onbepaalde tijd is vertrokken. Om haar zinnen te verzetten en het huis een beetje haar eigen thuis te maken, begint ze met een grote schoonmaak. Tijdens deze klus ontdekt ze een mysterieus groen beeldje achter een dun wandje dat haar doet veranderen in Superjuffie! Als superheld kan juf Josje alle dieren verstaan en ze dus helpen als ze in nood zijn. Een paar van haar leerlingen ontdekken haar geheime identiteit als Superjuffie en helpen haar om smoesjes te verzinnen zodat ze op pad kan gaan om dieren te redden. Josje voelt zich goed in haar element als Superjuffie, maar dan wordt het uiterste van haar gevraagd als er een jong tijgertje wordt ontvoerd. Kan ze hem op tijd weer terugvinden?

Het lijkt een gouden tijd voor kinderboeken van Nederlandse bodem die hun weg vinden richting het bioscoopscherm. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, met wisselend succes, en dus heeft ook de boekenreeks Superjuffie van schrijfster Janneke Schotveld zijn eerste verfilming gekregen. De boeken vielen al goed in de smaak bij de jonge lezers, winnaar van de pluim van de kinderjury in 2011, en ook de film heeft het meer dan prima gedaan in de Nederlandse bioscopen. De kans lijkt dus groot dat er nog een film over de juf die ook als superheld door het leven gaat zal komen, maar dan zijn er wel een paar puntjes te noemen waar nog aan gewerkt zou kunnen worden.

Maar laten we positief beginnen door te zeggen dat Superjuffie zeker een leuke jeugdfilm van eigen bodem is geworden waar kinderen van zullen genieten. Het verhaal is kort genoeg om de aandacht er bij te houden en een juf als superheld is natuurlijk een superleuk uitgangspunt. Toch is de leeftijdsgrens van zes jaar en ouder niet voor niets, want voor kijkertjes onder die leeftijd is Superjuffie op sommige momenten toch iets te spannend. Die komt vooral door de muziek die (te) vaak op meerdere momenten bombastisch zijn intrede doet. Natuurlijk is het belangrijk om sommige scenes spannender te maken door deze met muziek te ondersteunen, maar daarin schiet componist Mathijs Kieboom soms iets te ver door. Hiermee wordt het contrast met de, voor de rest luchtige, toon van de film soms iets te groot om als lekker lopend geheel aan te kunnen voelen.

Wat de film ook in de weg zit zijn de lege scenes die grootser moeten aanvoelen dan ze zijn. Zo is er klaarblijkelijk maar één klas in de hele school en is er van bezoekers in een dierentuin vrijwel geen sprake. Het budget van de film zal dit ogenschijnlijk in de weg hebben gezeten, maar met iets meer creativiteit had die wellicht op een goede manier omzeild kunnen worden. Het maakt van Superjuffie zeker geen slechte film (de jeugd zal zich immers minder storen aan deze zaken dan deze zure recensent), maar ook niet de meest bijzondere boekverfilming die ons kikkerlandje rijk is.

Extra’s: Bonusmateriaal treffen we zelden aan op een uitgave van een jeugdfilm en ook bij Superjuffie is dat helaas niet anders. Het was ongetwijfeld leuk geweest om te horen van schrijfster Janneke Schotveld wat ze zelf van de film vond of hoe lastig het was om met dieren te werken op de set, maar dat zijn uiteraard zaken die de jonge doelgroep minder zal interesseren. Wel is de aftiteling voorzien van een paar grappige bloopers op de set van Superjuffie.

Superjuffie is zeker een vermakelijke jeugdfilm van eigen bodem, maar echt bijzonder wil het nergens worden. Daarvoor zijn er best nog een aantal zaken aan te stippen die beter kunnen in een volgende film rond de superjuf die ongetwijfeld zal volgen. Met de cast is weinig mis, maar het is juist op het film-technische vlak dat de boekverfilming een paar steken laat vallen. Het zal de doelgroep ongetwijfeld weinig uitmaken en dus sluiten we ons maar aan bij hun oordeel van de film: Soms een beetje te spannend, maar wel superleuk!

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

12 februari, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c4d8b5571921_selected-products" products="9200000100964112,1001004010938515,9200000005027952,9200000009850276,9200000095471262,9200000022091664" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer