Superman & Lois – seizoen 1

Informatie

RegieLee Toland Krieger, Gregory Smith, James Bamford, Rachel Talalay, Sudz Sutherland, Norma Bailey, Eric Dean Stanton, Hary Jierjian, Alexandra Roche, Ian Samoil en Tom Cavanagh
Jaartal2021
Releasedatum12-10-2022
Speelduur669 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastTyler Hoechlin, Elizabeth Tulloch, Jordan Elsass, Alex Garfin, Erik Valdez, Inde Navarrette, Wolé Parks, Adam Rayner en Dylan Walsh

Na jaren van strijd tegen megalomane superschurken, monsters die Metropolis verwoesten en buitenaardse indringers die de mensheid willen uitroeien, komen ’s werelds beroemdste stripheld ter wereld Superman en zijn wederhelft journaliste Lois te staan voor een van hun grootste uitdagingen ooit: je kinderen opvoeden met alle stress, druk en complexiteit van een werkende ouder in onze modern samenleving. En of dat niet genoeg is, moeten zij zich ook bezighouden met de vraag of hun zoon Jonathan en Jordan de superkrachten van hun vader krijgen naarmate ze ouder worden. Nooit een saai moment in het leven van de Kents, helemaal niet als zij terugkeren naar het idyllische Smallville om familiezaken af te handelen en een mysterieuze vreemdeling hun leven binnenkomt.

De verhalen van Superman blijven een bron van inspiratie. Niet alleen zien we regelmaat een nieuwe film in de bioscoop verschijnen, het verhaal weet ook zijn weg te vinden naar het kleine scherm. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk Lois & Clark: The New Adventures of Superman en Smallville. Deze Superman & Lois zou in eerste instantie onderdeel worden van het Arrowverse van het The CW-netwerk, waarin we onder andere Arrow, The Flash en Batwoman terugvinden. Tijdens de productie van het eerste seizoen besloten showrunner Todd Helbing en Warner Bros. echter dat het beter was om deze serie apart van het Arrowverse te lanceren, op een alternatieve planeet aarde. Iets wat vervolgens pas weer bevestigd werd in de finale van het tweede seizoen. Met reeds een derde seizoen aangekondigd kunnen we gerust stellen dat we in Nederland wat in te halen hebben, al was de serie reeds op HBO Max te bewonderen (weliswaar zonder Nederlandse ondertitels).

De belangrijkste hoofdrollen zijn voor Tyler Hoechlin en Elizabeth Tulloch. Hoechlin was eerder te zien in Road to Perdition en op het kleine scherm in Teen Wolf en 7th Heaven, daarnaast speelde hij Kal-El/ Clark Kent/ Superman al in wat andere series uit het Arrowverse. Datzelfde geldt voor Tulloch, die daarnaast enige bekendheid verwierf met bijrollen in films als The Artist en Concussion. De twee zijn uitstekend gecast en hebben precies de chemie voor deze personages waar je als makers naar op zoek bent. Zo is Tulloch lekker zelfverzekerd en heeft Hoechlin het in zich heeft om halfgod Superman te zijn, maar anderzijds de sullige Clark Kent. Naast de casting verdient de cinematografie en de soundtrack veel lof. Minder geslaagd zijn de visuele effecten. Die zijn over het algemeen best aardig, maar sommige effecten verraden dat we hier qua budget te maken hebben met een The CW serie en niet met een DC Comics blockbusterfilm. Een duidelijk voorbeeld hiervan zien we bij het instorten van een brug aan het einde van de derde aflevering. Gelukkig zijn deze momenten kortstondig en nemen ze nergens de overhand.

Superman & Lois is een indirecte verwijzing naar Lois & Clark: The New Adventures of Superman. Een uiteindelijk niet gemaakt vijfde seizoen van die serie zou namelijk gericht zijn op de hoofdrolspelers die samen een kind opvoeden, een situatie die vergelijkbaar is met het uitgangspunt van deze serie. In Superman & Lois is het stel zo’n 10 jaar samen en of de dynamiek tussen de twee nog niet genoeg is, hebben zij twee zoons Jonathan en Jordan. Beide vernoemd naar de twee vaders die Superman had. Enerzijds zijn biologische vader Jor-El, anderzijds zijn pleegvader Jonathan Kent. De serie begint met een sterke, uur durende pilot vol interessante verhaallijnen. Nadeel daarvan is wel dat het er dan gelijk weer heel erg veel zijn, waardoor alles wat van de hak op de tak gaat en je het spoor, zeker in het begin, een beetje bijster raakt voordat er wat meer rust en lijn in komt. Het is een lijn die naar verluid in het tweede seizoen wordt voortgezet en eigenlijk is het sowieso al knap dat het interessant blijft allemaal, er zijn tenslotte al zoveel verhalen over de man van staal verteld.

Extra’s: Naast de 15 afleveringen van dit seizoen is er flink wat inhoudelijk bonusmateriaal op de release te vinden.
· Making of Featurettes (48:50) Verdeeld over een drietal featurettes; Superman and Lois Legacy of Hope (18:57), Superman: Alien Spirit (09:05) en Never Alone: Heroes and Allies (20:48), krijgen we een uitgebreid inzicht in de ontwikkeling, casting en personages van de serie.
· DC FanDome Panel (27:41) Een panel geleid door Jim Lee, met medewerking van showrunner Todd Helbing en acteurs Tyler Hoechlin en Elizabeth Tulloch. Het panel werd al voor de release van de pilot opgenomen, en is eigenlijk meer een promotiegesprek dan een diepgaand interview.

Superman & Lois – seizoen 1 is een leuke toevoeging aan de reeds vele Superman-verfilmingen, met een sterke chemie tussen de hoofdrolspelers. Wel gebeurt er zo nu en dan wel erg veel en worden we iets teveel om de oren geslagen met verhaallijntjes, wat de basis die men neer probeert te leggen voor de serie soms wat in de weg zit. Er zitten gewoon teveel knopjes op de machine, waardoor het geheel niet altijd evenwichtig overkomt. En ook op visueel vlak is het niet altijd even overtuigend. Toch kunnen we er niet omheen dat dit seizoen naar meer smaakt, iets waarbij wij op onze wenken bediend worden; het tweede seizoen was eerder dit jaar al te zien op The CW en het derde seizoen is aanstaande.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

3 november, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer