Supernatural – seizoen 12

Informatie

RegiePhil Sgriccia, Thomas J. Wright, Robert Singer, John Showalter, Nina Lopez-Corrado, John Badham, Eduardo Sánchez, Richard Speight, Jr., P.J. Pesce, John MacCarthy, Amyn Kaderali en Amanda Tapping
Jaartal2017
Releasedatum20-09-2017
Speelduur966 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastJared Padalecki, Jensen Ackles, Mark A. Sheppard, Mark Pellegrino, Misha Collins en Rick Springfield

Toni Bevell brengt de ontvoerde Sam Winchester naar een dierenarts om zijn schotwond te laten behandelen die “Alpha en Omega” hebben veroorzaakt. Toni verklaart dat de ‘British Men of Letters’ Groot-Brittannië hebben behoed van monsters, en zij hun invloed willen uitbreiden naar de Verenigde Staten. Toni eist informatie van Sam over alle jagers in de VS en dreigt hem door haar assistent Ms. Watt te laten martelen als hij weigert. Sam’s broer Dean vindt hun lang geleden overleden moeder Mary Winchester, die weer tot leven is gewekt. Dean overtuigd zijn moeder dat hij daadwerkelijk haar zoon is en verteld haar wat ze allemaal gemist heeft in de 33 jaar na haar moord. Ze ontdekken dat Sam spoorloos is en beginnen hem op te sporen, behulp van de terugkerende Castiel. Ondertussen is Lucifer begonnen met het zoeken naar een nieuw geschikt voertuig, maar in zijn verzwakte toestand mislukt dit. Crowley probeert Lucifer op te sporen om zijn heerschappij over Hell te heroveren.

Na de enorme kosmische schaal van het vorige seizoen, is dit 12e seizoen een stuk effectiever en emotioneler met onder meer de wonderbaarlijke terugkeer van Mary Winchester (Samantha Smith) en de diabolische bemoeienissen van de British Men of Letters. Hierdoor was dit seizoen in staat om zich te focussen op een handvol meer genuanceerde thema’s zoals familie en langgerekt wrok. De terugkeer van Mary was voor de broers zowel vreugdevol als pijnlijk. Ze werd hartelijk verwelkomd maar hun relatie bleef enigszins oppervlakkig omdat hun jeugd drastisch veranderde in haar afwezigheid. De verhaallijn van de British Men of Letters gaf een nieuwe impuls aan formidabele vijanden, met hun eigen interessante complexiteit. Een argument als ‘voor het grotere geheel’ wordt vaak als excuus gebruikt om ongewone acties te verantwoorden, maar kwam nu tot stand omdat deze overzeese organisatie een harde houding in de richting van monsters heeft genomen, zonder  genade.

Er werden een interessante en leuke nieuwe karakters aan de serie toegevoegd die zowel een meerwaarde in de breedte van het Supernatural universum zijn, terwijl het voor de show ook mogelijk maakte om de jagers zelf te heronderzoeken. In de hoogtijdagen van de serie was het toch genieten toen de broers meer verbonden waren met de jagers gemeenschap. In één van de beste afleveringen van dit seizoen, “Celebrating the Life of Asa Fox”, zagen we de Winchesters toch een paar keer terugkeren naar hun roots waarbij ze ontdekken dat hun acties uit het verleden toch vrij legendarisch zijn. Het blijft bijzonder hoe de makers van de serie hun twee hoofdpersonen zo interessant weten te houden, zelfs na twaalf seizoenen. Soms is het wat gemakzucht en minder doordacht, maar toch blijven Sam en Dean zich altijd nog ontwikkelen.

Supernatural heeft nog steeds het ongekend grote aantal van 23 aflevering per seizoen, waardoor ze ook iedere keer weer volgens een bepaalde routine werken om alle afleveringen te vullen. Zo raken er altijd diverse karakters verdwenen of vermist, waarna ze niet direct te lokaliseren zijn voor de broers. Dit voelt veelal aan als tijdrekkende opvulling, maar de terugkeer van Mary hield alles wat meer interessant en vlotter dan doorgaans. Van alle karakters die komen en gaan, verdwijnen en weer terugkeren, is zij degene die het beste in het verhaal past. Buiten het hoofdverhaal van de Winchester broers was er nog een tweede verhaallijn met de strijd tussen Lucifer en Crowley. Beide proberen de heerschappij over hel van de ander te heroveren, tot treuren aan toe. Misschien wel het halve seizoen werd er aandacht besteedt aan betrokkenen op te sporen die altijd maar ergens verstopt waren.

Extra’s:
• The Winchester Mythology: Mary Winchester (09:21) Een extra feature over de terugkeer van het karakter Mary Winchester.
• The Winchester Mythology: A Hunter’s Life (06:14)
• The Winchester Mythology: Clash of the British Men of Letters: (14:18) Een uitgebreide blik op de nieuwe villains uit dit 12e seizoen, de organisatie en karakters van de British Men of Letters.
• Supernatural: 2016 Comic-Con Panel: (30:06) De volledige presentatie tijdens de Comic-Con 2016, met voltallige cast en crew.
• 3 Audio Commentaries: Aflevering 7 “Rock Never Dies”, aflevering 13 “Family Feud” en aflevering 17 “The British Invasion” zijn voorzien van audio-commentaar door de producers.
• Unaired Scenes: Een overzicht met verwijderde scenes.
• Gag Reel: Een 10 minuten durende reeks met bloopers.

Het alweer 12e seizoen van de populaire fantasyserie Supernatural. De serie loopt al sinds 2005 en is inmiddels ook al vernieuwd voor nog een nieuw seizoen. Show bedenker Eric Kripke lijkt vooralsnog niet klaar met de bovennatuurlijke perikelen rondom de broers Sam en Dean Winchester. De terugkeer van hun lang geleden overleden moeder Mary zorgt er voor dat er dit seizoen meer aandacht wordt besteed aan familie, met enkele emotionele en complexe momenten. Haar re-integratie in de wereld en de toevoeging van de British Men of Letters voorziet de serie van nieuw elan. Wel is het jammer dat de strijd tussen Lucifer en Crowley veel te lang gerekt wordt en er altijd de nodige oninteressante subplotjes aan toegevoegd worden. Het is daarom de vraag hoeveel speling er nog zit in Supernatural, maar seizoen 12 zal de absolute fans zeker tevreden weten te houden. 

Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.

22 september, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59ba8095dfb51_selected-products" products="9200000075451712,9200000063421778,9200000057371889" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer