Supernatural – seizoen 13

Informatie

RegiePhil Sgriccia, Thomas J. Wright, Robert Singer, John Badham, John Showalter, Nina Lopez-Corrado, Richard Speight Jr., Amyn Kaderali, Amanda Tapping, Eduardo Sánchez en P.J. Pesce
Jaartal2017-2018
Releasedatum26-09-2018
Speelduur920 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastJared Padalecki, Jansen Ackles, Mark Pellegrino, Alexander Calvert, Misha Collins, Loretta Devine, Jim Beaver en Felicia Day

De meeste gezinnen vieren de wonderbaarlijke komst van een pasgeboren baby als een zege van vreugde. Maar voor de broers Sam en Dean Winchester is een pasgeboren baby in hun wereld zeker geen reden tot feest. Zeker niet als dit kind Jack is, dé zoon van Lucifer! De jonge Nephilim zwerft de wereld rond zonder enige idee te hebben wie of wat hij is, maar bovenal zonder te weten wat voor ravage hij kan aanrichten. De spanning tussen de broers loopt bovengemiddeld op, terwijl ze proberen te achterhalen wat ze met hem moeten doen. Helaas is Castiel buiten hun bereik en zit hun moeder Mary vast in een apocalyptische wereld, samen met Lucifer. De broeders zullen meer dan een wonder nodig hebben om hun familie te herenigen… en om de wereld opnieuw te redden van Lucifer.

Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat een televisieserie uit meer dan tien seizoenen bestaat. Hierbij denk je dan al gauw aan bepaalde sitcoms of langlopende series als bijvoorbeeld The Simpsons en CSI. Toch is Supernatural, de duistere fantasieserie van Eric Kripke, inmiddels al belandt bij het dertiende seizoen en is de veertiende in aantocht. De serie wordt in Nederland uitgezonden via SBS9 en heeft hier niet de bekendheid noch populariteit waar het deze in Amerika nog wel steeds heeft. Geen enkele serie zou het namelijk zoveel seizoenen volhouden als er niet voldoende naar omgekeken werd. Supernatural blijft echter op volle toeren draaien, de Winchester broers blijven vechten tegen de krachten van het kwaad. En dat kwaad heeft zich in de loop der jaren nogal ontwikkeld, van verscheidene geesten en orks tot de duivel zelf, Lucifer.

Het inmiddels dertiende seizoen van Supernatural brengt de Winchester broers naar de wereld van de apocalypse, een alternatieve realiteit op aarde waar de wereld onvruchtbaar is en vastzit in een al lang bestaande oorlog tussen hemel en hel. Het is de ultieme strijd tussen goed en kwaad, waarbij volledige heerschappij over de mensheid op het spel staat. Het is een wereld waar in essentie niets heeft afgespeeld van wat we de voorgaande twaalf seizoenen gezien hebben. De Winchester zijn er niet geweest om het te verijdelen, het is een grimmige en hopeloze wereld die opgesloten zit in een ogenschijnlijk eindeloos conflict dat alleen de dood en vernietiging achter heeft gelaten.

De serie ging altijd om de relatief oppervlakkige strijd van de broers tegen verschillende wezens, maar heeft geleidelijk aan plaatsgemaakt voor de strijd tegen de macht van het kwaad die daar achter schuil ging. Een gevaarlijke basis die de formule nagenoeg hetzelfde houdt maar de inzet aanzienlijk vergroot. Een van de hoogtepunten uit dit seizoen is tevens één van de meest krankzinnige afleveringen in de historie van tv-series. In de aflevering “Scoobynatural” worden Sam, Dean en Castiel getransporteerd naar de geanimeerde wereld van Scooby Doo, waarin ze samen met de “Scooby Doo Gang” een geest mysterie oplossen. Het is compleet bizar uitstapje, maar wel zeer gewaagd en uniek. Zoals gewoonlijk eindigt het seizoen weer met een flinke cliffhanger, eentje die genoeg perspectief biedt voor het nieuwe seizoen.

Extra’s: Zoals je mag verwachten bij een dergelijke populaire serie zijn er op de dvd release de nodige extra’s te vinden die de liefhebbers zeker zullen kunnen bekoren.
• Into the Apocalypse: A World Without the Winchesters (09:33) Cast en crew bespreken het uiterlijk en hun gevoel bij de helse alternatieve realiteit.
• Mystery Mash-Up: The Making of Scoobynatural (22:12) Een kijk op de meest innovatieve aflevering van het seizoen waarin de Winchesters worden gemengd met de wereld van Scooby-Doo.
• The Winchester Mythology: Nature vs. Nurture (19:33) Een blik op de kwestie van aangeboren of aangeleerd, zoals het in dit seizoen wordt geschetst als het gaat om de Winchester broers en het nieuwe personage, Jack.
• Kansas Performs “Carry On Wayward Son” (08:55) De Amerikaanse rockband Kansas voert het nummer uit tijdens het Comic-Con evenement.
• Supernatural: 2017 Comic-Con Panel (41:52) De hoofdcast en het creatieve team van de show nemen plaats op het podium om het nieuwe seizoen te bespreken.
• Audiocommentaar: De afleveringen “Wayward Sisters” en “Devil’s Bargain” zijn voorzien van audiocommentaar.
• Verwijderde scènes
• Bloopers

Supernatural – Seizoen 13 is een uitstekende voortzetting van de langlopende tv-serie over de Winchester broers die nog altijd jagen op demonen, geesten, monsters en andere bovennatuurlijke wezens. Het is geen baanbrekende of legendarische televisie maar wel een plezierig en immer evoluerende serie die altijd vermaakt en op bevredigende wijze een balans weet te vinden tussen vertrouwdheid en nieuwe ontwikkelingen. De personages zijn goed geschreven, het acteerwerk is meer dan prima en de verhaallijnen blijven zich in positieve zin verbeteren. Niet iedere aflevering is even sterk, maar een uitschieter als Scoobynatural maakt een hele hoop goed. Verder is er weinig aan te merken op dit dertiende seizoen. Het zal nooit nieuwe kijkers aantrekken, en het is dan ook puur bedoeld voor de kijkers die al vanaf het eerste uur aangehaakt zijn bij de serie en die kunnen hun hart ophalen met dit seizoen. 

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

9 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ba8d28bb542b_selected-products" products="9200000081663642,9200000075451712,9200000082170701" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer