Supernova

Informatie

RegieHarry Macqueen
Jaartal2021
Releasedatum10-12-2021
Speelduur90 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastColin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood, Nina Marlin, Ian Drysdale, Peter MacQueen, Sarah Woodward & James Dreyfus

Sam en Tusker trekken er samen op uit met hun camper door het Engelse platteland. Tusker heeft Sam er namelijk van weten te overtuigen om na jaren eindelijk weer een pianoconcert te geven en dus besluiten ze om het concert te combineren met een roadtrip door het land waarbij ze plekken uit het verleden bezoeken. Ze zijn al twintig jaar zielsgelukkig met elkaar, maar toch valt deze reis hen beiden zwaar. Tusker leidt namelijk aan dementie en Sam wil eigenlijk niks liever dan voor zijn geliefde zorgen. Het wordt een bijzonder reis waarin ze terugblikken op de mooie momenten uit hun leven en zich voorbereiden op de onvermijdelijke toekomst die voor de deur staat vol met al zijn onzekerheden. Het wordt een reis met onderliggende geheimen en liefdesverklaringen, maar ook over de kracht van echte liefde waarin de persoon van wie je het meest houdt zomaar eens door je vingers heen zou kunnen glippen.

Je grote geliefde of ouder langzaam kwijtraken aan een slopende ziekte als Alzheimer is iets waar je liever niet aan wil denken. Want hoe lang kun je iemand nog dichtbij je houden die langzaam zal vergeten wie je bent? Wat voor onzekerheden brengt die toekomst? En wat voor leven heeft die persoon nog als hij of zij nog nauwelijks weet wie hij of zij zelf eigenlijk is? Die loodzware vraagstukken stonden dit jaar twee keer groot op de filmagenda waarbij vooral The Father met een zeer sterk acterende Anthony Hopkins in de spotlights stond en getipt wordt voor Oscargoud. Het is jammer dat al die aandacht het, op het oog, kleinschaligere Supernova een beetje aan de kant drukte, want deze emotionele roodtrip van twee geliefden die elkaar langzaam dreigen kwijt te raken is minstens even sterk.

Supernova van regisseur en scenarist Harry Macqueen (Hinterland) draait om het homostel Sam en Tusker die twintig jaar geleden smoorverliefd op elkaar werden en elkaar daarna niet meer loslieten. Nu Tusker leidt aan dementie staan de zaken er heel anders voor. De liefde is er nog steeds, maar hun levensdoel is veranderd. Tusker wil gewoon graag het liefst op oude voet door, maar Sam wil niks liever dan voor zijn geliefde zorgen. De ziekte drukt zwaar op hun relatie, vooral door alle onzekerheid die de toekomst hen beiden te bieden heeft. De reis die ze samen ondernemen naar de plaats waar Sam een pianoconcert zal geven moet de zaken in het juist perspectief zetten. Ze bezoeken familie, gaan naar de plek waar ze elkaar de liefde hebben verklaard en Tusker heeft zelfs een verrassingsfeestje voor Sam op de planning staan. Maar de reis wordt steeds emotioneler naarmate de waarheid over hun verschillende toekomstbeelden naar de oppervlakte stijgen.

Regisseur Macqueen schenkt eigenlijk weinig aandacht aan de ziekte zelf, maar richt zijn pijlen vooral op de relatie tussen Sam en Tusker die steeds verder onder druk komt te staan. Langzaam worden alle schaakstukken op hun plek gezet die later in het verhaal als een boemerang terug zullen keren. De film valt of staat daardoor door de acteerprestaties van de twee hoofdpersonages, maar gelukkig kon Macqueen rekenen op de talenten van Colin Firth en Stanley Tucci die fenomenaal gestalte geven aan twee geliefden die het beste met elkaar voor hebben, ondanks hun verschillende opvattingen van een onzekere toekomst. Supernova is een klein, maar prettig drama dat zwaar leunt op de acteerprestaties van beiden talenten, maar juist dat maakt Supernova een prachtig en intiem drama over ware liefde.

Extra’s: Supernova ligt helaas enkel op dvd in de winkelschappen, maar gaat wel gepaard met een interessante toevoeging. In een gesprek van ongeveer 36 minuten praten hoofdrolspelers Stanley Tucci en Colin Firth samen met regisseur Harry Macqueen over het maken van de film. Let wel, het ontbreekt de special wel aan Nederlandse ondertiteling.

Supernova is een klein, maar prachtig drama over twee geliefden die elkaar langzaam dreigen kwijt te raken als één van hen leidt aan dementie. Regisseur Harry Macqueen zet daarbij echter niet de ziekte zelf centraal, maar richt zich juist op de nooit aflatende liefde tussen de twee hoofdpersonages die iedere minuut voelbaar is. Hij kan daarbij rekenen op het talent van acteurs Colin Firth en Stanley Tucci die sterk spel afleveren als liefdeskoppel die beiden een ander beeld hebben over hun toekomst samen. Supernova maakt door zijn kleinschaligheid bijzonder veel indruk en laat de lach en een traan hand in hand gaan, samen met alle vragen die de onzekere toekomst hen te bieden heeft.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

15 december, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer