Synchronic
Dennis en Steve zijn ambulancebroeders en tevens elkaars beste vrienden, ondanks hun verschillende levens. Zo is Dennis gelukkig getrouwd en toegewijd vader terwijl Steven het liefst iedere avond met een andere dame doorbrengt. Tijdens hun werk stuiten ze op verschillende onverklaarbare sterfgevallen waarvan ze de precieze doodsoorzaak maar moeilijk kunnen plaatsen. Als ze tijdens een oproep merken dat er drugs in het spel is, komen ze tegelijk op het spoor van een nieuw soort designerdrug genaamd Synchronic. Deze drugs heeft een bijzonder effect op de slachtoffers, al blijft het lange tijd gissen naar de bijzondere bijwerkingen die allemaal te maken lijken te hebben met het verleden. Als Brianna, de 18-jarige dochter van Dennis, op een avond plots verdwijnt en ook daarbij de drug Synchronic opduikt, besluiten ze om op onderzoek uit te gaan. Steve weet de locatie op te sporen waar de drugs vandaan komt en hoopt daar meer aanwijzingen te vinden over de gevolgen van het nemen van de drugs om zo te achterhalen waar Brianna zich bevindt. Als het spoor lijkt dood te lopen, ziet Steve nog maar één oplossing: de drug zelf proberen. Maar die beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor iedereen in zijn omgeving.
Is het toeval dat een nieuwe film met acteur Anthony Mackie twee dagen voor de potentiële Marvel hit-serie The Falcon and the Winter Soldier in de schappen ligt en digitaal te huur is via alle welbekende kanalen? Vast niet, want na het ontbreken van een bios-release door de nog steeds aanwezige pandemie kan de film Synchronic wel wat extra publiciteit gebruiken. Toch is Synchronic absoluut geen film die net zo makkelijk wegkijkt als de gemiddelde Marvel-productie. Nee, deze thriller met een horror-randje moet het hebben van een ingewikkeld plot waarin heden en verleden nauwer met elkaar verbonden zijn dan we willen. Vooral voor wie zich inlaadt met de nieuwe drug Synchronic die voor zeer bijzondere illusies zorgt. Klinkt veelbelovend en dat is deze film van het duo Benson en Moorhead ook zeker. Jammer alleen dat je je als kijker even flink door het eerste uur van de film moet zien door te worstelen.
Synchronic komt bijzonder laat op stoom om echt een interessante kijkervaring op te leveren. Er wordt in het begin vooral gepoogd om de vriendschap tussen Steve en Dennis, rollen van de eerdere genoemde Mackie en Fifty Shades-acteur Jamie Dorman, op poten te zetten, maar bijzonder lijkt het nergens echt te willen worden. De verschillen tussen de twee mannen wordt flink uitgelicht, maar dient, naarmate de film zich vordert, totaal geen enkel doel. Oké, wellicht helpt het bij de laatste minuut van de film waarin het personage van Mackie een levensbepalende keuze maakt, maar wat minder tijd had aan die opbouw prima besteed kunnen worden. Nu kabbelt het allemaal vooral een beetje voort en rijst de vraag al snel waar het allemaal naar toe leidt. De drugs Synchronic uiteindelijk als het personage van Mackie zich er aan tegoed doet om de verdwijning van de dochter van zijn beste vriend hopelijk op te lossen, maar je moet er als kijker wel te lang op wachten.
De film scoort dan ook zijn punten voornamelijk door het laatste halfuur. We weten dan tot wat de drugs Synchronic in staat is en kijken over de schouder van Mackiemee als hij zich aan de drugs overgeeft en reist tussen heden en verleden. Ja, je leest het goed, want Synchronic is tevens een film die tijdreizen hoog in het vaandel heeft staan. Het is een bijzondere twist en een super tof concept, maar het is jammer dat de makers er niet in zijn geslaagd om dat om te zetten tot een net zo fijne film. Waarom de makers zo gebrand zijn op een goede relatie tussen de vrienden en de potentie van het concept tot het laatste halfuur bewaren blijft gissen. Ze hebben het geheel ongetwijfeld wat meer diepgang willen geven, wat te prijzen valt, maar nu raakt het daadwerkelijke concept waar de film omdraait toch een beetje ondergesneeuwd.
Extra’s: De film mag dan misschien niet helemaal geslaagd zijn, toch staat er een handjevol aardige extra’s op de schijf die vooral inzoomen op de digitale effecten van de film.
· Previsualization Featurette with directors Aaron Moorhead and Justin Benson (08:15) Na een introductie van de regisseurs krijgen we te zien hoe de effecten tot stand zijn gekomen.
· Time Travel Look Development (02:58) Een blik op de manier waarop het tijdreis-element is vormgegeven in de film.
· Who Carved ‘Allways’ on the Rock? (01:24) Er wordt antwoord gegeven op de vraag wie het woord “Allways” in de rots in de film heeft gegraveerd.
Synchronic kent een bijzonder tof concept, maar weet deze maar matig de juiste richting te geven. In Synchronic draait het om twee ambulancebroeders die op het spoor komen van een nieuw soort drugs, maar het duurt bijzonder lang voor we achter de waarheid komen wat er met de mensen gebeurd die zich tegoed doet aan het nieuwe goedje. Te lang nemen de makers de tijd om de vriendschap tussen de twee hoofdpersonages uit te diepen, terwijl deze er eigenlijk helemaal niet toedoet als de film in het laatste halfuur op stoom lijkt te komen. Het was een stuk interessanter geweest als de focus meer op de drug had gelegen, want dan had Synchronic zonder twijfel uit kunnen groeien tot een zeer vermakelijk film die zelfs het tijdreis-genre een bijzondere impuls had kunnen geven.
Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.