Taboo – seizoen 1

Informatie

RegieAnders Engström en Kristoffer Nyholm
Jaartal2017
Releasedatum03-11-2017
Speelduur453 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastTom Hardy, Oona Chaplin, Jonathan Pryce, Franka Potente, David Hayman en Jessie Buckley

Het is 1814, een periode waarin de Britten in oorlog zijn met de Amerikanen. De reeds lang dood gewaande James Keziah Delaney keert terug naar Londen. Hij blijkt tien jaar in Afrika te hebben doorgebracht en is daar een getekend man geworden. James wil de begrafenis van zijn overleden vader bijkomen. Al snel komt hij erachter dat zijn vader geen natuurlijke dood is gestorven. Uit het testament van zijn vader blijkt dat James als enige erfgenaam staat genoteerd. De erfenis van zijn vader bestaat onder ander uit Nootka Sound, een stuk land in Canada. Nootka Sound is een fortuin waard als de oorlog met Amerika over is. Sommige mensen, waaronder zijn halfzus Zilpha Geary en haar man, zien James dan ook liever gaan dan komen. James moet zich in steeds moeilijkere bochten wringen om zijn doodsvonnis te ontlopen. In een wereld van samenzweringen en moord wordt langzaam maar zeker een duister familiemysterie ontrafeld.

Afgelopen jaren hebben de Britten zich bewezen door het afleveren van veel kwaliteitsseries. Wat te denken van de psychologische misdaadserie Luther met in de hoofdrol Idris Elba en de populaire detectiveserie Sherlock met hierin Benedict Cumberbatch. Wat opvalt is dat deze series een sterk verhaal hebben en de hoofdrol vertolkt wordt door een geweldige hoofdrolspeler. Wat dat betreft kan Taboo zeker het nieuwe paradepaardje van de Britten genoemd worden. Taboo is bedacht door Tom Hardy, diens vader Edward ‘Chips’ Hardy en Steven Knight. Laatstgenoemde is ook de bedenker van de misdaadserie Peaky Blinders. Overigens nog zo’n sterke Britse serie, waarin Hardy al twee seizoenen op onnavolgbare wijze de bijrol neerzet van de Joodse crimineel Alfie Solomons. In Taboo zien we Hardy de hoofdrol van de ruwe en mysterieuze James Keziah Delaney vertolken.

Dat Delaney een charismatische man is, is vanaf het eerste moment duidelijk. Hij loopt dreigend door de kerkbanken tijdens de begrafenis van zijn vader. Hierbij mensen in shock achterlatend, want iedereen dacht dat hij al jaren dood was. Delaney blijkt een man van weinig woorden te zijn met een opvallend uiterlijk. Hij draagt een zwarte hoge hoed, zijn lichaam zit onder de tatoeages en er loopt een verticaal litteken over zijn oog. Daarnaast doen er allerlei verhalen over hem de ronde. Zo zou Delaney incest hebben gepleegd met zijn halfzus en zou hij een kannibaal zijn. Delaney wordt voortreffelijk neergezet door Tom Hardy, een acteur die zelf een en al charisma uitstraalt. Het lijkt dan ook wel of hij zonder enige moeite alle aandacht naar zich toetrekt. Gelukkig wordt Hardy vergezelt door een sterke cast. Zo zien we Oona Chaplin, de kleindochter van Charlie Chaplin, als Zilpha Geary. Jonathan Pryce speelt Sir Stuart Strange, een voorzitter van de East India Company die Nootka Sound wil en Franka Potente speelt Helga, een dame plezier.

Taboo speelt zich af in Londen anno 1800 en de serie ziet er werkelijk prachtig uit. De makers hebben er dan ook alles aan gedaan om de serie er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. De straten van Londen zien er modderig en vies uit en veel scènes zijn gefilmd in donkere en grauwe tinten. Daarnaast zien ook de kostuums er prachtig uit. Zo zien we Hardy in zijn rol als Delaney met een zwarte hoge hoed en een lange zwarte wapperende jas. Ook zien we Chaplin als Delaneys halfzus in prachtige klassieke jurken verschijnen en leden van de East India Company in stijve kostuums. Wat de serie extra sfeer geeft zijn de korte flashbacks en visioenen die Delaney heeft over Afrika, hekserij, slavernij en zijn moeder. Dankzij deze flashbacks en visioenen kom je als kijker langzaamaan meer te weten over het verleden en de geheimen van Delaney.

Extra’s: Naast de serie is op de Blu-ray release helaas geen ruimte ingeruimd voor bonusmateriaal. Iets dat je bij een kwaliteitsserie als Taboo toch wel een beetje verwacht. Zo was een blik achter de schermen met toelichting van de cast en crew een mooie toevoeging geweest.

Taboo – seizoen 1 is zonder twijfel een van de beste seizoenen van een serie in 2017! Zoals we inmiddels gewend zijn van de Britten heeft ook Taboo een sterk verhaal en een geweldige hoofdrolspeler. Niemand minder dan de charismatische Tom Hardy speelt dan ook de rol van Delaney, een interessant personage met een duister verleden. Hardy wordt omringt door een sterke cast, die goed uitgewerkte personages neerzetten. Taboo ziet er werkelijk prachtig uit en kosten noch moeite zijn gespaard om de serie er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. Zo zijn het camerawerk en de kostuums prachtig.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

28 november, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a11eb6bd5450_selected-products" products="9200000081079810,9200000081079812" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer