Terminator: Dark Fate

Informatie

RegieTim Miller
Jaartal2019
Releasedatum04-03-2020
Speelduur128 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastArnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Gabriel Luna, Mackenzie Davis, Natalia Reyes en Edward Furlong

2020. Het is ruim twintig jaar geleden dat Sarah Connor het einde van de wereld wist te voorkomen en de toekomst definitief veranderde. Toch gaat de meedogenloze strijd tussen mens en machine onverminderd door. Vanuit de toekomst wordt een Rev-9, een nog geavanceerde en dodelijkere Terminator, terug in de tijd gestuurd naar Mexico City. Zijn missie is om Daniella ‘Dani’ Ramos op te sporen en te vermoorden, de toekomstig leidster van het verzet. In hun strijd om de mensheid te redden wordt Grace, een cybernetisch verbeterde supersoldate, vanuit 2049 teruggestuurd om haar te beschermen. Als de Rev-9 alles en iedereen op zijn pad vernietigt en de situatie er hopeloos uitziet, leidt Sarah Dani en Grace naar een robot die zij altijd heeft verafschuwd, maar die wel eens hun allerlaatste hoop zou kunnen zijn.

Na het gigantische succes van de eerste twee Terminator-films van James Cameron is er sindsdien meermaals geprobeerd om een geslaagde vervolg hierop te maken. Rise of the Machines is de eerste poging en voor velen wellicht het enige echte derde deel, maar doordat de film niet het succes bracht van de eerste twee films werden nieuwe pogingen gedaan. Het resulteerde in twee pogingen een nieuwe trilogie te starten, maar zowel Terminator Salvation als Terminator Genisys brachten niet het gewenste resultaat. Meer en meer lijkt het erop dat de eerste twee films gewoonweg te grote schoenen achterlieten om te vullen. Ondanks dat eerdere pogingen faalden, is Dark Fate wederom een hernieuwde poging om een nieuwe trilogie op te zetten. Het zijn ambities om zo je vraagtekens bij te zetten, want waarom niet eerst eens bekijken of een film een succes wordt? Het maakt een flop eigenlijk alleen maar groter.

Toch had Dark Fate een paar zaken die in haar voordeel werkten. Zo zou de film een nieuw direct vervolg worden op T2: Judgment Day, waarbij dus alle films daarna zouden worden genegeerd. Daarnaast keert James Cameron terug als bedenker van het verhaal en producent. Zou het dan toch? Wie dit denkt zal direct terugdenken aan de eerdere keren dat de hoop tevergeefs was en de film uitliep op een teleurstelling. De eerste berichten waren in elk geval positief, want de makers hadden het naar verluid gepresteerd om de beste Terminator-film te maken sinds T2. Maar goed, feitelijk is het nog niet veelzeggend. Wat echter direct opvalt aan de film is een gewaagde opening. Misschien kan zich niet ieder hierin vinden, maar het zorgt er wel direct voor dat de film je aandacht heeft. Het is tevens de aanleiding dat de verandering die Sarah Connor doormaakte tussen de eerste twee films nog verder is doorgezet in deze film. Eindelijk een logische stap dus.

Toch biedt Dark Fate, afgezien van een sterke opening, eigenlijk verder weinig nieuws. Natuurlijk wordt er weer een Terminator vanuit de toekomst gestuurd om orde op zaken te stellen, waarbij de mensheid een tegenhanger stuurt om dit te voorkomen. Toch is het een doorn in het oog dat de revolutionair bedoelde Terminator Rev-9, gespeeld door Gabriel Luna, op CGI vlak amper een verbetering is te noemen op de sensationele T-1000 (uit 1991 dus). Het is veelzeggend over de CGI in deze film. Interessanter is de film op dramatisch vlak, al is het nergens echt hoogstaand. Zo koestert Sarah Connor dit keer een flink wrok tegen de T-800 die zij al in diverse gedaantes tegenkwam in de eerdere films. Ditmaal is de T-800, uiteraard opnieuw gespeeld door Schwarzenegger, na zijn missie voltooid te hebben geïntegreerd in het normale leven op aarde als Karl. Het is soms onbedoeld komisch, maar toch werkt het allemaal wel.

Extra’s: Zoals je van een blockbuster mag verwachten heeft ook de Blu-ray release het nodige aan bonusmateriaal mee gekregen.
· Verwijderde en Uitgebreide Scenes (08:54) Een zestal verwijderde of uitgebreide scenes; I Need Your Car, Internet Café, Augmentation Volunteer, The Crossing, Alicia Confronts Sarah en Let Me Save You.
· A Legend Reforged (20:11) Een soort begeleiding door de ingewikkeld geraakte tijdlijn van Terminator, waarbij ook Tim Miller, James Cameron, Linda Hamilton en Arnold Schwarzenegger aan het woord komen om dit nieuwe directe vervolg op T2: Judgment Day verder aan te prijzen.
· World Builders (32:46) Een feature die zich vooral verdiept in de special effect en de opnames in Spanje. Ook wordt het setdesign en divers stuntwerk besproken.
· Dam Busters: The Final Showdown (08:30) Een blik achter de schermen bij de spectaculaire finale van de film, inclusief de choreografie, locaties en de naratieve benadering.
· VFX Breakdown: The Dragonfly (02:33) Een korte maar verhelderende feature, die de visual effects van de toekomstige oorlogsscène volledig weet te ontleden.

Terminator: Dark Fate is wellicht de beste Terminator-film sinds het meesterwerk Terminator 2: Judgement Day, maar toch komt ook dit vervolg nergens ook maar in de buurt van zijn inmiddels legendarisch geworden voorgangers. Toch zijn er een paar zeer plezierige pluspunten. Zo is de opening verrassend en keert zowel Arnold Schwarzenegger als Linda Hamilton terug als hun iconische personages. Belangrijkste tegenvaller zit hem echter in iets essentieels: het verhaal. Dat is namelijk weinig meer dan een variatie op wat we al eerder zagen. Wat dat betreft was de destijds verguisde Terminator Salvation in elk geval een stuk creatiever. Nu is de toekomst van de franchise, net als na alle voorgaande vervolgen sinds T2, wederom onzeker. Misschien nog wel het meest omdat een kleine handvol flops aantonen dat er misschien gewoonweg geen toekomst meer is voor de franchise. De liefhebber zal vooral de eerste twee films eeuwig blijven koesteren, voor een toekomst lijkt echter vooral een keiharde ‘terminated!’ te gelden.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 maart, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e6329e977c13_selected-products" products="9200000123303002,9200000123303020,9200000123303051,9200000125003229,9200000131007221" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer