Terminator Genisys 3D

Informatie

RegieAlan Taylor
Jaartal2015
Releasedatum10-11-2015
Speelduur124 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastArnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney & J.K. Simons

De allesvernietigende “future war” nadert in 2029 zijn einde als de menselijke rebellen eindelijk de strijd lijken te kunnen winnen tegen de robotmacht van Skynet. John Connor leidt zijn leger tot diep in het netwerk van Skynet, maar kan niet voorkomen dat het nog net een robot terug de tijd in weet te sturen om de moeder van John, Sarah Connor, te vermoorden om er zo voor te zorgen dat John nooit wordt geboren. Connor stuurt echter zijn trouwe rechterhand Kyle Reese eveneens terug naar 1984 om zijn moeder te beschermen. Maar eenmaal dertig jaar terug in de tijd te zijn gestuurd, komt Reese er achter dat de zaken er in het verleden heel anders voor staan als hij had gedacht. Sarah is namelijk op de hoogte van de naderende aanslag op haar leven en wordt bovendien bijgestaan door een oud-model Terminator die er alles aan doet om haar te beschermen.

De eerste twee Terminator-films, respectievelijk uit 1984 en 1991, zijn stevig verankerd in de filmgeschiedenis en kunnen rekenen op een hoop schare fans. Het zal de reden zijn dat men in Hollywood maar lastig afscheid kan nemen van de futuristische robotmachine die zo legendarisch door Arnold Schwarzenegger werd vertolkt. Het gevolg hiervan is dat de twee door James Cameron geregisseerde films inmiddels een tweetal vervolgen kregen die alles behalve in de smaak vielen bij de fans. Toch zou Hollywood niet Hollywood zijn als het niet wederom een poging zou wagen om succes te hebben met de franchise en dus zag dit jaar het vijfde deel het levenslicht. Maar die pakt ditmaal verrassend vermakelijk uit.Ook het publiek leek warm te lopen voor de film van regisseur Alan Taylor, getuige de niet onverdienstelijke opbrengst aan de wereldwijde bioscoopkassa’s. De teller eindige op een zeer nette 440 miljoen dollar, al wordt daarmee de verdienste van de beste film uit de reeks, Terminator 2: Judgement Day, niet geëvenaard. Wellicht dat de uitgave op Blu-ray en dvd daar nog iets aan kan veranderen. Deze ligt sinds deze week in de winkels in drie verschillende uitvoeringen: de simpele dvd, de normale blu-ray uitgave en de goedgevulde 3D-versie van de film. Voor ieder wat wils dus.

De grote vraag is echter of de film een aanschaf rechtvaardigt, want wat gaat een vijfde film nog toevoegen aan het beproefde concept? Die vraag moeten de makers zich ook hebben gesteld en dus werd er gekozen voor een verrassende invalshoek. In eerste instantie refereert de film wel degelijk aan zijn voorgangers, maar zodra Reese terugreist naar 1984 laten de makers de vorige films los en creëren hun eigen alternatieve tijdlijn. Voordeel hiervan is dat men niet gebonden is aan de klassiekers van Cameron en zich daar dus niet aan hoeft te meten. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de reeks eens met een frisse blik anno 2015 te bekijken en zo de verwende filmkijker van tegenwoordig nog enigszins te kunnen verrassen. Dat pakt in het geval van Terminator Genisys gedeeltelijk goed uit. De film is zeker verrassend te noemen door zijn alternatieve kijk op 1984 en de aanslag op Sarah Connor, maar probeert zich daarnaast al snel interessanter voor te doen dan de bedoeling lijkt waardoor het geheel soms een beetje vreemd aanvoelt.

Om niet alleen in het verleden te hoeven hangen reizen Kyle Reese en Sarah Connor namelijk af naar 2015 om daar het gevaarlijke Skynet een halt toe te kunnen roepen voor het wereldwijd wordt gelanceerd, maar door al het gereis door de tijd voelt het soms wat onsamenhangend aan. Daarnaast wordt het helemaal ingewikkeld voor het begrip van de kijker als ook John Connor in 2015 zijn opwachting maakt, waardoor je je afvraagt waarom er dan slechts één persoon naar 1984 is gestuurd om Sarah te beschermen en niet een klein legertje als toch iedereen van die mogelijkheid gebruik lijkt te kunnen maken. Gelukkig maken de spectaculaire actiescènes een hoop goed en is het ook zeker leuk om Arnold Schwarzenegger weer zijn opwachting te zien maken als moordmachine ondanks zijn inmiddels hoge leeftijd. Het is alleen wel jammer dat de makers hem perse zijn beroemde onliners hebben opgelegd, want deze komen toch ietwat geforceerd uit de mond van de Oostenrijkse eik.

Extra’s: Zoals al eerder gezegd is de 3D-uitgave van de film goed gevuld met maar liefst twee schijven in het hoesje. Op één schijfje bevind zich de 3D-versie van de film, terwijl het andere schijf het moet dan met de 2D-versie plus een handjevol extra’s die zeker de moeite van het kijken waard zijn. In een drietal zeer uitgebreide specials wordt stilgestaan bij de cast, helaas inclusief het bekende geslijm, worden de special effects belicht en is er ruimte ingericht om kritisch te kijken naar de geschiedenis van de franchise en welke invloed deze heeft gehad op Terminator Genisys.

Terminator Genisys is een vermakelijk deel in de wereldberoemde franchise, maar voegt niet echt iets toe aan diens rijke geschiedenis. De alternatieve tijdlijn is een leuk gegeven om de makers de vrije hand te geven. Nadeel is dat hierdoor een paar belangrijke plotgaten helaas niet worden vermeden, waardoor sommige scenes die wenkbrauwen zullen doen fronsen. Gelukkig maken de vele actiescènes een hoop goed. Wel hadden de oneliners iets minder geforceerd mogen worden overgebracht aan de kijker, maar het blijft leuk om Arnold Schwarzenegger in één van zijn meest iconische rollen te kunnen aanschouwen. 

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

12 november, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer