Testament of Youth

Informatie

RegieJames Kent
Jaartal2014
Releasedatum13-05-2016
Speelduur129 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastAlicia Vikander, Kit Harrington, Taron Egerton en Colin Morgan

Vera Brittain wil Engelse literatuur gaan studeren aan Oxford om schrijfster te worden. Dit is begin twintigste eeuw voor een vrouw niet gemakkelijk en in eerste instantie ziet haar vader dit dan ook niet zitten. Samen met haar broer maakt ze zich klaar voor het schooljaar, ze leert zijn vriend Roland kennen en de twee zijn opslag verliefd. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit, alles veranderd en Vera beseft dat ze niet kan blijven toekijken als de mannen naar het front vertrekken.

Testament of Youth is een autobiografisch verhaal geschreven door Vera Brittain haarzelf. In 1933 schreef ze het boek en daarin beschreef ze haar ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het boek werd wereldwijd goed ontvangen en vandaag de dag wordt het boek nog steeds gedrukt en gelezen door velen. In 1979 werd er een mini tv-serie gemaakt die goed ontvangen werd en hierdoor kon een film niet uitblijven. Reeds in 2009 werd het besluit genomen om een film te maken, het duurde alleen een paar jaar voordat er ook echt werd begonnen aan de film.

Voor regisseur James Kent is Testament of Youth zijn regiedebuut. Hiervoor besteedde hij zijn tijd vooral aan tv-series en documentaires zoals onder andere Marchlands en Looking for Elizabeth. Samen met scenario schrijfster Juliette Towhidi heeft Kent een mooie film gemaakt. Niet alleen de personages worden goed in beeld gebracht maar ook het decor en de natuur worden mooi weergegeven. Towhidi heeft op haar beurt, met behulp van Vera’s dochter Shirley Williams, het script geschreven. Voor diegene die het boek hebben gelezen zullen er wat punten veranderd en weggelaten zijn. Towhidi moest namelijk vier jaar verhaal in 129 minuten film stoppen en dat is natuurlijk geen gemakkelijke opgave.

Voor Vera werd in eerste instantie Saoirse Ronan gecast, maar zij moest vanwege andere verplichtingen verstek laten gaan. Hierdoor kwam de Zweedse Alicia Vikander in beeld die de rol van Vera op zich nam. Haar kennen we van onder andere Seventh Son en Danish Girl, waarvoor ze voor laatstgenoemde in 2016 een Oscar won voor beste vrouwelijke bijrol. Haar geliefde Roland wordt gespeeld door Kit Harington, die vooral bekend is van zijn rol als Jon Snow in de tv-serie Game of Thrones en van zijn hoofdrol in de film Pompei. Als kijker mis je aan het begin van de film de lange krullen bij Harington (deze heeft hij vaak bij rollen) en verwacht je dat hij elk moment de Duitsers te lijf zal gaan met een zwaard. Echter is dit idee gauw uit je hoofd, want hij speelt zijn rol erg geloofwaardig, je gelooft alles en je leeft mee met Vera en Roland.

Extra’s: Helaas bevat de DVD geen film gerelateerde extra’s, wel kan je kijken naar de trailers van Mia Madra, Mustang en Mon Roi.

Testament of Youth is een prachtig romantisch oorlogsdrama gebaseerd op het autobiografische boek van Vera Brittain. Dit zorgt voor een ijzersterk verhaal dat je ruim twee uur lang geboeid houdt. James Kent zorgde voor een mooi decor en Alicia Vikander en Kit Harington maken het totaal plaatje af met hun goede acteerprestaties. Voor de kenners van het boek zal het verhaal hier en daar wat aangepast zijn, maar dat maakt de film er niet minder mooi op en als onbekende van het boek ben je aangenaam verrast door deze film.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

22 mei, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop