The Accountant

Informatie

RegieGavin O' Connor
Jaartal2016
Releasedatum08-03-17
Speelduur127 minuten
DistributeurWarner Bros Home entertainment
CastBen Affleck, Anna Kendrick, J.K. Simmons, Jon Bernthal, Jeffrey Tambor & John Lithgow

Christian Wolff is een wiskundig genie die beter is met cijfers dan in de omgang met anderen. Voor de buitenwereld lijkt het of hij als accountant werkt voor zijn eigen kleine firma, maar eigenlijk verleent hij zijn diensten aan de grootste criminele organisaties om miljoenen Dollars op een slimme manier te kunnen witwassen. Als hij in de gaten krijgt dat het Ministerie van Financiën hem op het spoor is, besluit hij om een grote legitieme klus aan te nemen voor een modern bedrijf dat gespecialiseerd is in robotica. Al snel ontdekt hij dat er grote sommen geld worden weggesluisd en dat er steeds meer levens op het spel komen te staan. Hoe dichter hij bij de waarheid komt, hoe gevaarlijker het voor hem wordt.

Als acteur is Ben Affleck misschien niet de meest geliefde ster in Hollywood, maar als regisseur kon hij op veel lovende woorden rekenen met films als Gone Baby Gone en The Town. Lof die zijn hoogtepunt bereikte met het rijkelijk beloonde Argo. Toch duikt hij nog regelmatig op voor de camera, al dan niet in zijn eigen films. Zo leverde hij onlangs nog, het overigens een stuk minder gewaardeerde, Live by Night af en staat hij dezer dagen vol in de schijnwerpers vanwege zijn rol van Batman. Door alle aandacht voor die laatstgenoemde vertolking van laatste tijd zou je bijna vergeten dat hij ook nog een andere rol voor zijn rekening nam. We hebben het over de rol van de autistische Christian Wolff in de thriller The Accountant, waarbij zijn training voor Batman goed van pas kwam.

Christian Wolff is namelijk geen doorsnee accountant, maar eentje die meer oplost dan de lastige cijfertjes van zijn cliënten. Hij is niet alleen handig met een arsenaal aan wapens, maar weet zich ook prima te verdedigen als het aankomt op man tot man gevechten. Toch moeten we een flinke tijd op de actie wachten, aangezien regisseur Gavin O’Connor uitgebreid de tijd neemt om de ietwat vreemde Wolff aan de kijker voor te stellen. Christian Wolff is namelijk autistisch en heeft nogal een vreemde opvoeding achter te rug. Gelukkig legt O’Connor niet meteen alle kaarten op tafel, waardoor hij nog aantal verrassingen bewaard voor het einde van de film. Echter, het is maar de vraag of de kijker zijn spel nog wel snapt en of de kijker daarnaast de ontknoping niet al eerder ziet aankomen dan de makers voor ogen hebben.

De film is namelijk niet de complete speelduur overal even goed te volgen. Niet dat de zaken onnodig verwarrend worden gepresenteerd, maar sommige keuzes van Christian Wolff zijn onbegrijpelijk. Want waarom riskeert iemand die door zijn vorm van autisme niet om anderen geeft zijn leven voor een persoon die hij pas net heeft ontmoet? Nergens wordt dan ook precies duidelijk waarom Christian deze ommezwaai maakt in zijn voor hem ogenschijnlijk perfecte leventje, dat hij hiermee flink op zijn kop zet. Ook is er weinig sprake van chemie tussen de hoofdrolspelers. Dit soort zaken maken van The Accountant een film die voelbaar wil uitstijgen boven de middenmoot, maar daar maar deels in weet te slagen.

Extra’s: Naast de film in prima kwaliteit zijn er ook drie afzonderlijke specials op de blu-ray terug te vinden.
• Inside the Man (10:38) Een extra die zich focust op het karakter Christian Wolff.
• Behavioral Science (8:04) Hierin wordt het autistische aspect van het personage Christian Wolff nader bekeken.
• The Accountant in Action (7:14) De titel zegt het al. In deze special worden de actiescènes extra belicht.

The Accountant doet zijn best om meer te zijn dan een doorsnee thriller, maar slaagt daar maar gedeeltelijk in. Met de actie is op zich weinig mis, maar het belangrijkste aspect van de film (Christian Wolff en zijn autisme) komt maar matig uit de verf. Dat ligt niet zozeer aan de acteerprestatie van Ben Affleck, maar vooral aan het script dat zorgt dat zijn personage een paar vreemde keuzes maakt. Deze doen eerder afbreuk aan zijn karakter dan dat ze hem echt interessanter maken. Hier ligt duidelijk een gemiste kans. Zo had een wat meer solide script had The Accountant ongetwijfeld een stuk interessanter gemaakt.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 maart, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f99e115a37_selected-products" products="9200000073986969,9200000073986983" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer