The Addams Family

Informatie

RegieGreg Tiernan & Conrad Vernon
Jaartal2019
Releasedatum15-04-2020
Speelduur87 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastOscar Isaac, Charlize Theron, Chloe Grace Moretz, Finn Wolfhard, Nick Kroll, Bette Midler & Allison Janney

Tijdens de huwelijksceremonie van Gomez Addams en zijn geliefde Morticia komen de dorpsbewoners in opstand tegen de vreemde, enge en, in hun ogen, gevaarlijke familie Addams. Ze slaan op de vlucht naar een nieuwe veilige plek waar ze ongestoord kunnen samen zijn, ver weg van de moderne wereld. Gomez en Morticia vinden hun toevlucht in een verlaten gesticht die ze omtoveren tot hun droomhuis. Jaren later wonen ze er nog steeds en zijn ze inmiddels de ouders geworden van Wednesday en Pugsley. Hun leven kan haast niet meer dan perfect zijn, tot het punt wordt bereikt dat Wednesday nieuwsgierig is naar de wereld buiten de muren van hun landgoed. Ze maakt kennis met Parker; een onzeker meisje dat niet goed haar plek kan vinden in de normale wereld en snakt naar een vriendin die haar wel begrijpt. Terwijl de twee dames elkaar steeds beter begrijpen, hangt er een nieuw gevaar boven het hoofd van de familie Addams. De bewoners van het idyllische dorpje Assimilation krijgen lucht van de vreemde familie en komen, onder leiding van interieurarchitect Margaux Needler, in opstand. Moeten de Addams’ weer verkassen of kunnen ze dit keer genoeg weerstand bieden om hun fijne plek in het gesticht te kunnen behouden?

De macabere familie Addams is inmiddels in tal van vormen verschenen sinds de originele strips van Charles Addams uit de jaren ’30. Films, tv-series, tekenfilms, boeken, games: alles is inmiddels voorbij gekomen. Waarom er dan wederom een animatiefilm moet verschijnen is een goede vraag die je je als filmstudio kan stellen. Toch zag Universal, samen met studio MGM, er blijkbaar brood in om de vreemde familie weer af te stoffen en te onderwerpen aan een nieuw avontuur voor een nieuwe generatie. Hoewel, nieuw… Bijster origineel of verfrissend is deze film van de mannen achter Sausage Party bepaald niet te noemen. Het enige verschil met de andere adaptaties, is dat dat het verhaal is vertaald naar de moderne tijd van nu. Maar of van dit switch nou zoveel gebruik is gemaakt…

The Addams Family besteedt weinig aandacht aan een originele aftrap. De familie wordt verbannen uit een dorp, verhuisd naar een afgelegen plek op een net zo gezellig plaats en leeft daar haar eigen vreemde leventje. Alles wat vies en gevaarlijk is vinden ze prachtig en alles wat schoon en netjes is valt in de categorie ‘vreemd en raar’. Uiteraard is daar de onvermijdelijke clash met het moderne leven vol gemakken, reinheid en andere fijne dingen waar de familie zelf niet veel van moet weten. Die bestellen bij het lokale koffiehuis liever een bakje koffieprut dan een vers gezette Latte Macchiato. En zo kabbelt de film vooral een tijdje voort waarbij alle mogelijke tegenstellingen de revue passeren. Origineel? Neuh, zeker niet. Vermakelijk? Tot een bepaalde hoogte.

Door het voortkabbelende tempo en de grappen en grollen die te pas en te onpas hun intrede doen komt er eigenlijk niks echt tot leven. Het blijft allemaal een beetje als los zand aan elkaar hangen. Deze animatiefilm is uiteraard voor jeugdige kijkers, waardoor het vooral ook allemaal erg braaf blijft. Juist een film in de trant van het eerder genoemde Sausage Party was juist een goede optie geweest. Dan hadden de makers zich nergens echt hoeven in te houden en hadden de remmen volledig losgelaten kunnen worden. Nu is The Addams Family het allemaal vooral net niet. Niet echt spannend, niet echt grappig, niet echt boeiend. Dat de boodschap van (zelf)acceptatie er dusdanig dik bovenop ligt helpt ook zeker niet. Dat de familie nog een keer mag komen opdraven is een zekerheidje na het enorme succes in Amerika, maar hopelijk weten de makers dan wel de boel wat meer (originele) inhoud mee te geven.

Extra’s: Distributeur Universal Pictures blijft eigenlijk zonder uitzondering zijn uitgaves voorzien van divers leuke bonusmateriaal en ook de Blu-ray release van The Addams Family is daarop geen uitzondering.
· Deleted and Extended Scenes (06:14) Uiteraard staan er een aantal scenes op de schijf die de film niet hebben gehaald. Deze zijn overigens te bekijken in hun conceptuele staat.
· Charades with Thing (03:32) Een korte film met Thing, het hand-personage.
· Life of a scene (03:22) Onder begeleiding van commentaar van de makers wordt het maken van een bepaalde scene uit de doeken gedaan. Deze is te zien in de vier fases van het proces: storyboard, layout, animatie en tenslotte de belichting.
· Welcome to the family (06:03) De regisseurs aan het woord over hun benadering van de familie Addams en de dingen die we nog nooit eerder hebben gezien.
· Addams Family throwback (01:05) Een blik op de manier waarop de film omgaat met het originele werk van Charles Addams.
· Muziekvideo (02:50) “Haunted Heart.”
· Muziekvideo (01:05) “My Family.”

The Addams Family is de zoveelste incarnatie van de macabere familie met een liefde voor alles wat vreemd is, maar voegt helaas weinig toe aan het reeds bestaande pallet. Er wordt gewerkt met een hoop grappen en grollen, maar echt een samenhangend geheel wordt het nergens. Daarvoor blijkt het verhaaltje over de clash met de moderne wereld (ja, origineel he?) toch veel te mager en te inspiratieloos. Nergens komt de film tot een bevredigende conclusie die fris en origineel aanvoelt. Het blijft allemaal een beetje een samenraapsel van verschillende ideeën die niet bijzonder goed uit de blender zijn gekomen. Op de animatie zelf valt weinig aan te merken, maar doordat de personages logischerwijs wat grauwer zijn geanimeerd springt er ook weinig uit dat tot de verbeelding zal spreken. Hopelijk brengt het reeds aangekondigde vervolg wel wat meer originaliteit met zich mee.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 mei, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer