The Age of Adaline

Informatie

RegieLee Toland Krieger
Jaartal2015
Releasedatum16-10-2015
Speelduur113 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastBlake Lively, Michiel Huisman, Ellen Burstyn, Harrison Ford, Kathy Baker en Amanda Crew

In de jaren ’30 belandt de 29-jarige Adaline Bowman door noodweer met haar auto in het water. Terwijl haar dochter Flemming en de rest van de wereld verouderen, wordt Adaline na dit ongeluk geen dag ouder. Om haar lot verborgen te houden leidt ze een vrij anoniem bestaan en mijdt ze langdurige relaties. Dan ontmoet ze op een feest de charismatische Ellis Jones. In eerste instantie wil ze niets van hem weten, maar hij weet haar hart toch te veroveren. Onwetend van haar lot neemt Ellis haar mee voor een weekend bij zijn ouders. Daar dreigt haar geheim uit te komen en wordt Adaline gedwongen een beslissing te nemen die haar leven voor altijd zal veranderen.     

Wat als je voor altijd jong en mooi blijft? Het overkomt Adaline die inmiddels 107 jaar is, maar er nog steeds uitziet als 29 jaar. Een zegen lijkt Adaline haar lot niet te vinden. In de jaren 50 worden de autoriteiten namelijk achterdochtig over haar bijzondere conditie. Ziet ze er niet iets te goed uit voor de leeftijd die ze opgeeft? Uit angst om aan medische experimenten onderworpen te worden slaat Adaline op de vlucht. Het resultaat is dat Adaline om de tien jaar een nieuwe identiteit aanneemt en naar een andere plaats verhuist. Adaline durft haar lot met niemand te delen, behalve met haar inmiddels bejaarde dochter. Om deze reden mijdt Adaline langdurige relaties, samen oud worden zit er toch niet in. Dit is het fascinerende uitgangspunt van The Age of Adaline.

Door de jaren heen is Adaline haar garderobe flink toegenomen. Als 107-jarige kleed Adaline zich ouderwets, maar wel stijlvol. Haar kleding doorstaat de tand des tijds goed en dit is mooi te zien wanneer Adaline naar een feest gaat. Ze draagt een prachtige jurk, een oude jurk blijkt later. Op de locatie van het feest hangt een foto die decennia geleden is genomen. De oplettende kijker zal zien dat Adaline op deze foto dezelfde prachtige jurk draagt. Hiermee weten de makers van de film goed weer te geven dat Adaline een oude ziel heeft. Op het feest leert Adaline de charismatische Ellis kennen. Vanaf dit moment verandert de film in een wat meer standaard romantische film. We zien Ellis alles uit de kast halen om Adaline haar hart te veroveren. Het einde van de film lijkt vervolgens iets te gemakkelijk en dit is enorm zonde na de zeer goede start. Wat niet meehelpt is de gebruikte voice-over. Deze legt namelijk teveel uit en haalt je behoorlijk uit de flow van de film.

Als we kijken naar de acteerprestaties dan zijn deze uitstekend te noemen. In de rol van Adaline zien we Blake Lively, vooral bekend van de tv-serie Gossip Girl. Lively weet op geloofwaardige wijze zowel een 29-jarige als 107-jarige Adaline neer te zetten. Als kijker verwacht je soms zelfs een oudere actrice in beeld, dit is onder andere het geval als Adaline dagdroomt over de goede oude tijd. Naast Lively zien we Nederlands trots Michiel Huisman als Ellis. Hij speelde wat films betreft internationaal tot nu toe alleen bijrollen in films als World War Z en Wild. Met zijn rol in The Age of Adaline laat Huisman zien dat hij in films grotere rollen aankan. Het lijkt er dan ook op dat Huisman best ver kan komen in Amerika. Harrison Ford maakt naar het einde toe zijn opwachting in deze film als de vader van Ellis. Met deze rol zet Ford zijn beste rol sinds jaren neer. Ford speelt zelfs in een van de beste scènes, namelijk de confrontatie tussen Adaline en zijn personage. 

Extra’s: Voordat je in het hoofdmenu terecht komt, krijg je de trailers van De Ontsnapping, Suite Française en She’s Funny That Way te zien. Vanuit het hoofdmenu kan je vervolgens doorklikken naar de extra’s, namelijk ‘Interview Cast & Crew’ en ‘A Century of Fashion’. In eerstgenoemde extra zien we Blake Lively, Michiel Huisman, Harrison Ford, Ellen Burstyn, regisseur Lee Toland Krieger en crewleden aan het woord. Zo vertellen Lively en Huisman onder andere wat hen aansprak aan het script van deze film en waarom ze dus in deze film wilden spelen. In de andere extra wordt een toelichting gegeven op de kleding die Adaline in de film draagt. 

The Age of Adaline is een film met een fascinerend uitgangspunt. Helaas verandert de film naar het einde toe in een standaard romantische film. Het einde van de films is zelfs iets te gemakkelijk. Hier had veel meer ingezeten en de makers hebben zich hier dus wel erg eenvoudig vanaf gemaakt. De acteerprestaties zijn bijzonder goed te noemen. Lively en Ford spelen zelfs hun beste rol sinds jaren en samen delen zij het scherm in één van de beste scènes uit de film. Ook Nederlands trots Huisman weet indruk te maken en we hopen dan ook dat hij de stijgende lijn in zijn internationale carrière door weet te zetten.  

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

16 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer