The Apprentice
In de jaren 70 en 80 doet een jonge Donald Trump verschillende pogingen om een vastgoedbedrijf in New York op te bouwen en naam te maken. Het is in deze periode dat Trump zijn eerste stappen zet in de snelle zakenwereld en de basis voor zijn zakelijke imperium uitbouwt, onder de vleugels van zijn mentor, de invloedrijke en geslepen advocaat Roy Cohn.
In een tijd dat Donald Trump voor de tweede keer uitgeroepen is als president van Amerika, komt deze kritische film over de opkomst van Trump als jonge vastgoedmagnaat. Het zijn uiteraard roerige tijden en je kan de kranten niet open slaan of het nieuws niet aandrukken op de tv, of president Trump komt wel weer langs. Maar hoe is deze eigenaardige man eigenlijk aan zijn fortuin gekomen en hoe heeft hij al die jaren stand weten te houden in de keiharde wereld van het vastgoed. Het is notabene de Iraanse regisseur Ali Abbasi die de begin periode van Trump’s opkomst als film aan de man brengt en de film kreeg daar zelfs 2 Oscarnominaties voor. Voor de rol van de jonge Trump werd Sebastian Stan gekozen, die milde vergelijkenissen vertoont met de jonge Donald Trump. De meeste mensen zullen Stan herkennen van zijn rol uit de Captain America-films en The Avengers als Bucky Barnes of te wel The Winter Soldier.
Daniel M. Snyder investeerde in de film, omdat hij dacht dat het Trump in een positief daglicht zou zetten. Maar Abbasi’s plannen weken nogal af, want hij wilde een film maken over de opkomst van Trump en zijn greep naar de macht, gebaseerd op de tot nu toe bekende feiten. De film begint in 1973 als Trump de huur int bij de huurders van het gebouw van zijn vader. Maar Donald heeft zo zijn eigen plannen en wil het New Yorkse gebouw The Commodore omtoveren tot een van de beste hotels van de wereld. Maar Donalds vader raakt betrokken bij een discriminatiezaak, wat alles moeilijker maakt voor Donald om zijn doelen te bereiken. Hij komt de advocaat Roy Cohn tegen, die zo doortrapt en narcistisch is, dat Donald daar diep van onder de indruk raakt en al snel de leerling van deze vreselijke man wordt. Langzaam maar zeker neemt Donald het vastgoedimperium over van zijn vader en de macht stijgt Donald al snel naar het hoofd.
Stan vertolkt de rol van Trump prima en je ziet soms wel de vergelijking. Vooral in het communiceren dat Trump doet, het blijven herhalen van woorden in een zin en het manipulatieve door verwarring te zaaien. De film kaart eigenlijk aan wat voor monster Trump eigenlijk is, een echte zakenman die over lijken gaat. Zo houdt hij met niets of niemand rekening en zet hij net zo makkelijk zijn eigen vrouw aan de kant als dat hij zijn leermeester Cohn doet. Zelfs als Cohn zijn hulp nodig heeft als hij ernstig ziek wordt, weet Trump zonder schaamte of gevoel zijn jarenlange vriend en leermeester aan de kant te zetten. Dat de film voor twee Oscars genomineerd werd, is wel te begrijpen, zeker gezien de nominaties voor Sebastian Stan en Jeremy Strong waren, die de film echt naar een hoger niveau tillen. Zeker in deze tijd was het een gewaagde zet om deze film precies rond verkiezingstijd te maken. Overigens ook een van de redenen dat Netflix zich niet wilde bemoeien met de film, omdat dit ze erg veel abonnees zou kunnen kosten, aangezien er heel veel MAGA-abonnees zijn bij Netflix.
Extra’s: Zoals ondertussen bekend van releases van The Searchers, is er naast de film geen bonusmateriaal op de Blu-ray release te vinden.
The Apprentice is een erg kritische, maar sterke film geworden over de opkomst van de meedogenloze Donald Trump. De film wordt gedragen door Sebastian Stan, die de rol van Trump speelt, en Jeremy Strong, die de rol van Roy Cohn speelt. Beide heren kregen een Oscarnominatie voor hun rol, maar grepen beide naast de prijs. Voor de rest is het een gewaagde zet om deze film uit te brengen rond de verkiezingstijd. Trump zelf heeft nog geprobeerd een zaak aan te spannen tegen de makers, maar de film kwam er toch. Alleen had dit weinig tot geen effect op zijn presidentiële overwinning. Cinematografisch is de film goed in elkaar gezet, zeker het gedeelte dat zich in de jaren 80 afspeelt. Aan de hand van deze film kan je je goed afvragen wat voor narcistische, vreselijke man Trump nou eigenlijk is en waar de wereld het nu mee moet doen, aangezien hij een van de machtigste mannen ter wereld is geworden. Hoe dan ook, de film is erg goed en sterk geworden en het is zeker de moeite waard om te gaan bekijken.
Met dank aan The Searchers in samenwerking met Remain In Light voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer