The Bad Guys

Informatie

RegiePierre Perifel
Jaartal2022
Releasedatum09-08-2022
Speelduur100 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastSam Rockwell, Awkwafina, Anthony Ramos, Craig Robinson, Marc Maron, Zazie Beetz, Lilly Singh, Alex Borstein & Richard Ayoade

In ‘Greater” Los Angeles is al jaren een bende actief die iedere klus tot een succesvol einde weet te brengen zonder gepakt te worden. Deze crew, die The Bad Guys’ worden genoemd, bestaat uit Mr. Wolf als meesterbrein, kluizenkraker Mr. Snake, hacker Ms. Tarantula, Meester der vermommingen Mr. Shark en de licht ontvlambare Mr. Piranha. Als de groep op tv beledigd wordt door gouverneur Diane Foxington, zien ze dat als uitdaging om de grootste roofklus ooit aan te gaan: het stelen van de Gouden Dolfijn tijdens een belangrijk gala. De klus loopt gesmeerd, maar dan krijgt Mr. Wolf ineens last van ‘goede’ gevoelens als hij een oud dametje de trap op helpt. Het zorgt ervoor dat de Bad Guys eindelijk in de kraag worden gevat en voor langere tijd achter de tralies verdwijnen. Mr. Wolf weet gouverneur Foxington er echter van te overtuigen dat het voor iedereen goed zal zijn als de crew zich om laat scholen tot een groep van goede mensen om te laten zien dat in ieder slecht mens wel degelijks iets goeds schuil gaat. Foxington gaat akkoord en brengt ze onder bij professor Marmelade die ze zal omscholen. Maar dan duikt er ineens een nieuwe kwaad op en worden The Bad Guys alsnog als schuldige aangewezen voor een nieuwe roof. Ze zullen zich als goede jongens moeten gedragen om hun naam te zuiveren en de echte slechteriken te vinden.

DreamWorks was met films als Shrek en SharkTale ooit de grootste concurrent die animatiereus Disney nog enigszins kon laten zweten, maar die hoogtijdagen liggen al een tijdje achter ons. Toch is DreamWorks nog steeds alive and kicking en blijft het gelukkig met grote regelmaat nieuwe frisse ideeën naar het witte doek brengen met wisselend succes. Zo waren daar kaskrakers The Boss Baby en The Croods, maar ook iets minder presterende films als Spirit Untamed of Abominable. The Bad Guys mag, als we vooral ook nog even de naweeën van de Corona pandemie in ons achterhoofd houden, best een succes genoemd worden met een totale opbrengst van ruim 246 Dollar tegenover een budget van rond de 70 miljoen Dollar. En daar zullen vast de nodige Dollars nog bijkomen nu de film digitaal beschikbaar is en op DVD en Blu-ray.

Het is niet moeilijk om te zien waar The Bad Guys, origineel een kinderboekenserie, zijn inspiratie vandaan haalt. Het draait, vooral het eerste deel van de film, om een grote roof en dus zijn de parallellen met vooral de films rondom Danny Ocean en zijn crew al snel waar te nemen. Heel erg is dat niet, want de film voelt net zo lekker vlot en gelikt als zijn grote voorbeeld. Bovendien is de film gemaakt voor een publiek dat nog veel te jong is voor de Ocean’s films en dus zullen vooral de meekijkende ouders de nodige overeenkomsten ontdekken. Regisseur Pierre Perifel maakt er overigens geen feest der herkenning van en geeft slechts subtiele hints. Verwacht dus geen komische ode aan de film met George Clooney en consorten. Dat is wellicht een gemiste kans om de film ook geschikter te maken voor een volwassen publiek, maar toch is The Bad Guys vermakelijk genoeg om prima op eigen benen te kunnen staan.

Naast het heerlijk vlot voltrekkende verhaal vol humor valt ook de animatiestijl op die DreamWorks zich eigen lijkt te hebben gemaakt. Spirit Untamed maakte er al gebruik van en ook het aankomende Puss in Boots vervolg gaat er mee aan de haal. Het is dezelfde animatiestijl die door Sony ‘groot’ gemaakt werd Spider-Man: Into the Spider-Verse en de films een meer getekend gevoel meegeven. Het werkt ook in The Bad Guys meer dan prima en geeft de film een meer ‘eigen smoel’ als we hem vergelijken met de meer traditionele animatiestijl die tegenwoordig uit de computer komt rollen. Alles bij elkaar opgeteld is The Bad Guys een heerlijk vlotte en toffe animatiefilm die hopelijk nog een vervolg krijgt. De personages verdienen zeker een nieuw avontuur.

Extra’s: Naast de film vind je flink wat bonusmateriaal op de Blu-ray release, voor de liefhebbers zeker een aanrader.
· Maraschino Ruby (03:50) Een korte film rondom een andere roof van de Bad Guys crew.
· Deleted Scenes (10:52) Een vijftal scenes die sneuvelden op de montagetafel: Original opening, Snake Attack, Extra Secret Base Tour, You Can’t Fake Good Food en Post Credits – Scientist Button.
· Devise the Plan: Making The Bad Guys (06:56) Een wat korte making of die eigenlijk de voor de hand liggende zaken behandelt. Denk de boeken die aan de basis stonden, het stemmenwerk en de gehele stijl van de animatie.
· Assemble the Crew (06:46) Een sort voorstelronde van alle personages en de acteurs die hun van een stem hebben voorzien. Maak kennis met Wolf (Sam Rockwell), Snake (Marc Maron), Shark (Craig Robinson), Tarantula (Awkwafina) en Piranha (Anthony Ramos).
· It’s Showtime: Cast Table Read (05:51) De hoogtepunten van een virtuele ‘table read’ met de castleden.
· Snake’s Frozen Pop Shop (06:59) Een paar leuke opdrachten voor thuis. Hieronder onder andere Frozen Popsicle Recipes en How to Disguise Your Frozen Pop, welke weer onderverdeeld is in drie categorieën: Easy Distractions, Next-Level Double Agents en Professional Snake Design.
· From the Drawing Room (16:16) Een vrij voor zich sprekende featurette waarin we zien hoe de film van story boards tot het eindproduct leidde. In ‘How to Draw’ zien we hoe de personages getekend kunnen worden en wellicht als je een beetje talent heb kom je een eind.
 · Audiocommentaar: Een lekker breed opgezette commentaartrack met medewerking van regisseur Pierre Perifel, producent Damon Ross, ‘Head of Story’ Nelson Yokota, ‘Head of Character Animation’ JP Sans en productieontwerper Luc Desmarchelier

The Bad Guys is een heerlijk vlotte animatiefilm die voelt als een ode aan het heist-genre. Toch legt regisseur Pierre Perifel de nadruk daar niet bijzonder veel op, maar is het duidelijk dat er vooral voor gekozen is om gewoon een leuke animatiefilm te maken. En dat werkt, want The Bad Guys is onderhoudend genoeg om als film op eigen benen te staan tussen al het animatiegeweld van de grote concurrent met de muisoren. The Bad Guys breekt misschien geen potten qua originaliteit, maar voelt als geheel alsnog verfrissend genoeg om zeker een keer een kans te geven.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

30 augustus, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer