The Batman – The Complete Series

Informatie

RegieSeung Eun Kim, Sam Liu, Brandon Vietti, Christopher Berkley, Anthony Chun, Matt Youngberg, John Fang en Vinton Heuck
Jaartal2004-2008
Releasedatum02-03-2022
Speelduur1385 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastRino Romano, Danielle Judovits, Evan Sabara, Alastair Duncan, Piera Coppola, Ming-Na Wen, Steve Harris, Kevin Michael Richardson, Jesse Corti, Mitch Pileggi en Adam West

De misdaad in Gotham is afgenomen, maar Angel Rojas, hoofd van de politie van Gotham, beveelt zijn officieren om op Batman te jagen. Ondanks het bevel van zijn chef, gelooft Ethan Bennett, een van de rechercheurs dat de stad Batman nodig heeft. Bennett wordt bijgestaan door Ellen Yin, een nieuwe partner uit Metropolis, die langzaam verscheurd raakt tussen haar toewijding aan de openbare orde en haar persoonlijke gevoelens jegens Batman. En dan is er nog de beschermer van Gotham City zelf, het geheime alter-ego van miljardair playboy Bruce Waye. Hij opereert vanuit de Batcave onder Wayne’s landhuis en vecht tegen de misdaad met behulp van hightech gadgets en een supercomputer. Toch worstelt hij om een balans te vinden tussen zijn publieke imago als vrijgezelle miljardair en zijn dubbelleven als de Dark Knight. We zien hoe hij zijn vaardigheden verbetert en zijn eigen methodes ontwikkelt om zijn strijd tegen de misdaad naar een hoger niveau te tillen.

The Batman – The Complete Series werd ontwikkeld door Michael Goguen en Duane en werd meer dan een decennium na het baanbrekende Batman: The Animated Series gelanceerd en kort na het futuristische Batman Beyond. De makers grepen hierbij terug op de basis van Bruce Waynes’ vroege jaren als ‘The Caped Crusades’. Batman worstelt en zoekt naar een evenwicht tussen zijn publieke leven en het leven als vigilante. Op zijn pad ontmoet hij beruchte slechteriken zoals de Joker, Penguin en de Riddler maar gelukkig kan hij na verloop van tijd rekenen op de steun van bondgenoten zoals Robin en Batgirl. Toch werd The Batman vooral bekend om zijn visuele vormgeving, onder leiding van Jeff Matsuda wiens werk dusdanig gestileerd was dat je het ofwel helemaal geweldig vond, of er gigantisch op afknapte. Toch valt de kwaliteit van de serie niet te ontkennen. Zo kan de reeks leunen op sterk stemwerk, heerlijke muziek (de themesong is van U2 gitarist The Edge) en een interessante weergave van verschillende bekende personages.

Achter de microfoon heeft The Batman dan ook een behoorlijke een schat aan stemtalent. Zo was Rino Romano destijds een nieuwkomer als Batman/ Bruce Wayne, maar kunnen we niets anders concluderen dat het een geweldige keuze was voor deze dubbele rol. Jerry O’Connell is te horen als Robin, Alastair Duncan als Alfred Pennyworth, The X-Files-acteur Mitch Pileggi als James Gordon en Ming-Na Wen als Ellen Yin. Daarnaast zijn er flink wat bekende namen te horen in de vorm van een gastoptreden of terugkerende/ kleine rol. Denk hierbij aan acteurs als Kevin Michael Richardson, Gwendoline Yeo, Piera Coppola, Ron Perlman, Clancy Brown, Gina Gershon, Brandon Routh, Jason Marsden, Robert Englund, Patton Oswalt, John Larroquette , Diedrich Bader, Tom Kenny, Jeff Bennett, John DiMaggio, Miguel Ferrer, Frank Gorshin, Jim Cummings, Richard Green, Dan Castellaneta en Phil LaMarr. Apart van dit alles noemen we graag Star Wars-acteur Mark Hamill, die hier als Tony Zucco te horen is en dus niet als The Joker, een personage dat hij reeds zovaak van stem heeft voorzien.  als iemand die niet The Joker is. De serie diende ook als lanceerplatform voor verschillende toen nog jonge crewleden, waaronder Sam Liu en Brandon Vietti, die later Batman direct-to-video-films van hoge kwaliteit zouden regisseren.

Opvallend aan deze serie is ook dat elk seizoen de focus op een specifiek personage/ groep ligt. Zo gaan we van Ethan Bennett naar Ellen Yin, via Batgirl en Robin naar de Justice League. Wat ook opvalt is dat het begin van de serie eigenlijk flink wat op zichzelf staande afleveringen kent, waardoor er flink wat verschillende schurken voorbij komen, van bekende villains als The Joker, Catwoman, The Riddler, Bane, Mr. Freeze en The Penguin tot de minder bekende Killer Croc, Solomon Grundy en Man-Bat en zelfs wat obscure villains als Rag Doll, Spellbinder en Cluemaster. In latere seizoenen is er ruimte voor Poison Ivy, Toymaker, Clayface, Black Mask en The Joker’s sidekick Harley Quinn. Voor deze release is het fijn om te zien dat we gewoon het originele 1.78:1-breedbeeldformaat krijgen voorgeschoteld. Dat lijkt vanzelfsprekend anno 2022, maar bij de eerdere dvd uitgave moesten we het stellen met een bijgesneden 1.33:1-beeldformaat weergave. Toch zijn er ondanks de verbeteringen nog de nodige problemen op het vlak van compressie te constateren. Toch is het allemaal vrij compleet en zal deze release voor de liefhebbers van deze reeks iets zijn om hun vingers bij af te likken. Enige kleine smetje dat we hebben kunnen ontdekken op deze release, is dat ondanks dat deze release alle 65 afleveringen bevat, namelijk 13 afleveringen per seizoen, het bijzonder spijtig is dat niet ook de direct-to-video film The Batman vs. Dracula uit 2005, die werd uitgebracht tussen het derde en vierde seizoen. is opgenomen in deze box.

Extra’s: Naast het eerder op de losse releases uitgebrachte bonusmateriaal, is er een nieuwe featurette op deze Blu-ray release terug te vinden.
· NEW FEATURETTE: The Dark Dynasty Continues (15:56) Deze geheel nieuwe featurette, werpt een terugblik op de ontwikkeling en legacy van The Batman, inclusief het verhaal van de door de studio opgelegde beperkingen.
· Season 3 Unmasked (08:05) Diverse betrokkenen bij de serie laten hun licht schijnen over het derde seizoen, waarin de focus vooral uitgaat naar Batgirl.
· Joining Forces: The Batman’s Legendary Team-Ups (25:21) De crew van het creatieve team bespreekt de afleveringen waarin we ook de Justice League voorbij zien komen.
· Season 4 Unmasked (09:22) Diverse betrokkenen bij de serie laten hun licht schijnen over het vierde seizoen, waarin men dit keer meer aandacht is voor details..
· The Batman Junior Detective Challenge (05:28) Een kindvriendelijke trivia, waarbij een pause-knop soms zeker handig is.
· The Batman Junior Detective Exam – Level 2 (04:44) Een andere trivia-game, dit keer begeleidt door The Batman in plaats van Alfred.
· Building The Batman (06:43) Een soort speelgoed commercial, met vooral veel aandacht voor het speelgoed van Mattel.
· Gotham PD Case Files (06:24) Een korte introductie van de schurken met hergebruikte animaties uit de show.
· New Look, New Direction, New Knight (05:45) Duane Capizzi, Jeff Matsuda en andere bespreken de gedurfde visuele benadering van deze animatieserie.

The Batman – The Complete Series kon destijds de belofte van Batman: The Animated Series niet inlossen, maar gelukkig wordt de serie wel beter naarmate de seizoenen vorderden. Daarnaast is er de eeuwige discussie over het visuele design van de serie en wordt er soms flink afgeweken van de Batman-mythos. Toch snijdt de reeks wel ook een interessant nieuw gebied aan voor gevestigde personages, vooral voor de schurken van de Rogues’ Gallery, en worden we getrakteerd op heerlijk stemwerk en idem dito muziek. Daarnaast biedt de serie een gemoderniseerde kijk op de klassieke comic. Het heeft geresulteerd in wat sommige van de liefhebbers een cultklassieker, al mag de serie met deze nieuwe Blu-ray-set, ondanks het gemis van de DTV-film Batman vs. Dracula uit 2005, toch een zeer fraaie release genoemd worden waarbij de reeks misschien toch in een wat positiever daglicht geplaatst dient te worden.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

13 april, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer