The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years

Informatie

RegieRon Howard
Jaartal2016
Releasedatum18-11-2016
Speelduur137 minuten
DistributeurSeptember Film Distribution
CastPaul McCartney, John Lennon, Ringo Starr en George Harrison

Begin jaren 60 waren daar opeens The Beatles. Ogenschijnlijk vanuit het niets, maar het harde werken in hun thuisland Engeland en in Hamburg, Duitsland betaalde zich eindelijk uit. Dat dit op een manier gebeurde die hun stoutste dromen overtrof zou pas later in hun carrière naar voren komen. Aan de hand van interviews met de twee overgebleven Beatles, betrokkenen en fans zien we hoe de band in de jaren 1963 tot en met 1966 uitgroeien tot een waar fenomeen met de reputatie van de grootste live act aller tijden. Ook krijgen we een inzicht in de veranderingen in de levens van de bandleden. Hoe zij zelf het slachtoffer werden van Beatlemania en zij dit op de duur wilden ontvluchten door te stoppen met touren en uiteindelijk zoveel meer zouden worden dan iedere criticus of fan ooit had kunnen voorzien.

Aan het roer van deze documentaire staat Ron Howard, die dit jaar ook al de speelfilm Inferno afleverde. Hij is al liefhebber van de band sinds zijn tienerjaren en toen hij door producer Nigel Sinclair bij het project werd betrokken zag hij direct kans om het verhaal van de band onder de aandacht te brengen bij een nieuwe generatie. Met een vertelling die begint bij de vroegste concertopnames uit 1962 tot die van de laatste concerten in 1966 belicht hij op fraaie wijze hoe de vier op het podium functioneerden. Dit alles gebeurt aan de hand van prachtig opgepoetste beelden die al direct vanaf de eerste minuut flinke indruk weten te maken. Toch maakt Howard soms ook de discutabele keuze om mensen aan het woord te laten die geen rol speelden in het Beatlesverhaal. Zeker als mensen als beroepskomiek Eddie Izzard aan het woord komen bekruipt je het gevoel dat deze tijd beter besteed had kunnen worden.

Als we ons op de muziek richten is het eerste wat opvalt wat een vreselijk goede live-band The Beatles was. Zeker als je even in ogenschouw neemt dat zij toen speelden zonder de in-ear monitoring die artiesten van nu hebben en met een publiek dat zo hard gilde dat ze zichzelf soms amper nog konden horen. Ze speelden dan ook volledig op gevoel, terwijl ze keken naar elkaars lichaamstaal. Nu alle opnames die gebruikt zijn een indrukwekkende oppoetsbeurt hebben gekregen komt de klasse van The Beatles als live-band pas echt goed naar voren. Alle eer voor deze opwaarderingen gaat uit naar Giles Martin, de zoon van de legendarische vaste producer George Martin. Met de huidige technologieën wist hij al het publiekgeluid dusdanig naar achteren te mixen dat we hier getuige zijn van een mix zoals die nog nooit werd gehoord, zelfs niet door The Beatles zelf. Het resulteerde naast deze documentaire onder meer in een apart uitgebrachte soundtrack, met daarop opnames van de beroemde concerten in The Hollywood Bowl.

Het enige smetje dat wij op deze verder uiterst complete release zit, is het ontbreken van het volledige 30 minuten durende Shea Stadium concert uit 1965. Deze werd nog wel getoond in de bioscopen. De oorzaak hiervan lijken we te kunnen vinden in een rechtenkwestie betreft de opnames van dit concert. Bron: Billboard.com

Extra’s: De Blu-ray release is zéér goed verzorgd met een boekwerk van maar liefst 64 pagina’s met foto’s en (Engelse) tekst, met een voorwaard van regisseur Ron Howard. Daarnaast is er een bonus-disc toegevoegd met ruim anderhalf uur aan interessante extra’s.
▪ Words & music (24:12) Een zesdelige terugblik op het schrijven van liedjes. De invloed hierop van de muziek uit de generatie van hun ouders en The Beatles als individuele muzikanten. Met bijdragen van Howard Goodall, Peter Asher, Simon Schama en Elvis Costello. Met niet eerder verschenen interviews met Paul en Ringo.
▪ Early clues to a new direction (17:54) Een vierdelige special over de eenheid die The Beatles vormde en het belang van humor en vrouwen op hun leven en het schrijven van liedjes. Met bijdragen van Paul Greengrass, Stephen Stark, Peter Asher, Malcolm Gladwell, Sigourney Weaver, Whoopi Goldberg, Richard Curtis, Elvis Costello en Simon Schama. Opnieuw met niet eerder verschenen interviews met Paul en Ringo.
▪ The Beatles live 1963-1965 (11:55) Een vijftal volledige nummers, waarbij vooral de kwaliteit van de ABC Cinema uit 1963 in het oog springt:
– She Loves You – 20/11/1963 ABC Cinema, Manchester (2:23)
– Twist & Shout – 20/11/1963 ABC Cinema, Manchester (1:26)
– Can’t Buy Me Love – 26/04/1964 NME Music Awards, Empire Pool, Londen (2:20)
– You Can’t Do That – 17/06/1964 Festival Hall, Melbourne (2:43)
– Help! – 01/08/1965 ABC Theatre, Blackpool (3:03)
▪ A deeper dive (43:08) Een zevendelige feature die nog wat verder in gaat op bepaalde onderwerpen uit de historie van de band:
– Liverpool (11:41) De Engelse kuststad waar The Beatles warden geboren.
– Three Beatles’ Fans (8:20) De herinneringen van drie The Beatles fans aan hun fan zijn.
– Ronnie Spector and The Beatles (4:02) Het verhaal van The Ronettes en hun band met The Beatles.
– Shooting ‘A Hard Day’s Night’ (5:53) Hoe The Beatles in de filmwereld terecht kwamen en zij in de tussentijd de wereld veroverden.
– The Beatles in Australia (4:17) Een kortverslag van de tour van The Beatles door Australië in juni 1964, opvallend is dat Jimmy Nicol drumt in plaats van de zieke Ringo Starr.
– Recollections of Shea Stadium (3:43) Danny Bennett haalt herinneringen op aan zijn kennismaking met The Beatles en hun show in Shea Stadium.
– The Beatles in Japan (5:12) Een additionele scène uit de Japanse versie van de film.
▪ An alternate opening for the film (3:06) Een alternatieve opening voor de film, vorm gegeven alsof je naar een oude diaprojectie kijkt.

The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years is een prachtig document dat ons vooral toont wat een fenomenale live-band The Beatles was. Natuurlijk had Ron Howard hier en daar andere en zelfs betere keuzes kunnen maken, maar de keuze om de jaren op tournee te belichten is an sich een goede. We zien namelijk mooi de opkomst van en de gekheid rond The Beatles, waarbij de documentaire eindigt waar het ene tijdperk van The Beatles eindigt, maar zij ook op de drempel stonden van heel veel moois in de studio. Deze documentaire toont daarnaast nog maar eens aan wat er met de moderne technologieën allemaal mogelijk is. Het is voor de fans en liefhebbers van The Beatles dan ook te hopen dat het hier niet bij blijft en we bijvoorbeeld de volledige optredens een keer voorgeschoteld krijgen waarvan we hier maar delen mogen aanschouwen.

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

25 november, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer