The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart

Informatie

RegieFrank Marshall
Jaartal2020
Releasedatum21-12-2020
Speelduur111 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastBarry Gibb, Maurice Gibb, Robin Gibb, Andy Gibb, Eric Clapton, Mark Ronson, Noel Gallagher, Lulu, Nick Jonas, Chris Martin en Justin Timberlake

Wie denkt aan een legendarische popgroep, komt vaak al snel op The Rolling Stones of The Beatles. Toch worden de Bee Gees vaak onderschat. Ze zijn dan ook goed voor 120 miljoen albums wereldwijd en hebben een tijdloze en overtuigende erfenis achtergelaten. In deze aangrijpende documentaire volgen we het verhaal van drie broer die een emotie najagen die ze als kinderen voelden, het plezier van samen zingen en het creëren van liedjes met dat unieke geluid. Het is het verhaal van de broers Barry, Robin en Maurice Gibb. Wees getuige van hun duizelingwekkende prestaties en verlies, maar ontdek ook de onderliggende creativiteit achter het blijvende fenomeen van de band.

Ondertussen is het acht jaar geleden dat de Bee Gees definitief ophielden met bestaan. Al in 2003 overleed Maurice aan een darminfarct. Het was het punt waarop Barry en Robin zeiden nooit meer muziek te maken als de Bee Gees. Toch kondigden zij in 2009 aan opnieuw te gaan toeren onder die naam. Toch in november 2011 ook Robin overleed, aan leverkanker, viel het doek definitief. Barry, de oudste van de drie broers, leek van het podium te verdwijnen, maar keerde uiteindelijk terug op aandringen van zijn vrouw. En zo houdt hij het kenmerkende geluid van de Bee Gees levende; een geluid met het zo opvallende gebruik van hoge stemmen, vergelijkbaar met de falsetstem.

Maar waar Barry Gibb ondanks alle successen ook nog steeds vooruit durft te kijken, kijkt deze documentaire vooral achterom. En daarmee begint deze documentaire bij het begin; toen hun carrière begon in Australië, het land waar zij op jonge leeftijd heen emigreerden. Precies rond de tijd dat ze terugkeren naar Engeland, begint ook het succes. Van Spicks and specks, via New York mining disaster 1941, naar To love somebody. Het zijn grote hits, opvallend genoeg vooral ook in ons kleine kikkerlandje. In de jaren die volgen stijgt hun roem tot grote hoogten en volgt de ene na de andere tournee. Uitputting ligt op de loer, alsmede een strijd tussen de broers betreft wie de frontman is. Het komt hier allemaal aan bod, maar het is allemaal wat degelijk en braaf. Toch zorgt de werkelijke stormvloed aan hits dat het blijft beklijven.

Na een ruzie en wat solo-projecten volgt uiteindelijk een hereniging. Daarnaast is er steeds voldoende materiaal beschikbaar om de Bee Gees-trein door te laten denderen. Toch vind er rond 1975 een belangrijke verandering plaats. Ze gaan zich richten op meer dansgeoriënteerde discosongs. Het resulteert in een nieuw geluid; de falsetstem wordt hierbij veelvuldig gebruikt en het zou het handelsmerk van de band worden. Het bommetje wordt pas echt gedropt als producer Robert Stigwood de Bee Gees de opdracht geeft om liedjes te maken bij de film Saturday Night Fever. Deze periode zou de meest succesvolle uit hun lange carrière blijken, waarbij er op een zeker moment negen maanden lang een door de broers geschreven nummer de nummer 1 positie zou bestijgen in de US Charts.

En het is eigenlijk ongekend wat je voorbij hoort komen. Deze documentaire laat in 110 minuten niet alleen een beknopt overzicht zien van het leven van de broers, maar ook van hun muzikale nalatenschap. Dat het allemaal weinig diepgaand is en eigenlijk ook helemaal geen nieuwe feiten oplevert vergeten we gemakshalve maar even. Daarvoor is de muziek ook gewoon veel te fijn. En natuurlijk blijft het verhaal van jongste broer Andy indrukwekkend. Tijdens zijn hoogtepunt was hij zelfs even populairder dan zijn drie oudere broers, maar eigenlijk net op het punt dat werd besloten dat hij zich bij de Bee Gees zou voegen, overleed hij aan een ontsteking van de hartspier. Het zal altijd een zwarte bladzijde blijven in het verhaal van de Bee Gees. Gelukkig wordt er afgesloten met een positieve noot, waarna menigeen na het zien van deze documentaire toch vooral de Bee Gees weer eens op zal zetten.

The Bee Gees: How To Mend A Broken Heart is een fijne documentaire waarin het leven en de muziek van de zo succesvolle broers Gibb gevierd wordt. Het hart uit de titel zal waarschijnlijk die van Barry Gibb zijn, die afscheid moest nemen van zijn drie jongere broers. De manier waarop dit wordt gedaan is zeer degelijk. Niet alleen spreken hedendaagse sterren over de invloed die de broers hebben gehad op hun muziek. Ook zien hoe de broers uitgroeien tot grote sterren en zichzelf vervolgens opnieuw uitvinden om een volgende stap in hun succes te kunnen zetten. Dat vervolgens de latere jaren in een wat afgeraffeld epiloog uit de doeken wordt gedaan is misschien jammer. Maar door deze benadering blijft je eigenlijk hangen op hun hoogtepunt en het is hiermee te hopen dat het gebroken hart zal zijn geheeld met al die prachtnummers en herinneringen; Stayin’ alive!

Met dank aan Way To Blue en Universal Pictures International Netherlands voor het beschikbaar stellen van de screenerlink.

21 december, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer