The Big Short

Informatie

RegieAdam McKay
Jaartal2015
Releasedatum25-05-2016
Speelduur130 minuten
DistributeurUniversal Pictures Benelux
CastChristian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt en Marisa Tomei

In The Big Short volgen we drie afzonderlijke maar parallelle verhalen die zich afspelen tijdens de Amerikaanse hypotheek huisvesting crisis van 2005. Michael Burry, een excentrieke ex-arts die zichzelf omtovert tot een hedgefonds manager. Hij gelooft dat de Amerikaanse huizenmarkt een economische zeepbel is die binnen een paar jaar zal barsten. Zelfs het bestuur binnen het bedrijf laat Burry grotendeels doen wat hij zelf wil, dus besluit hij om hoog in te zetten tegen de woningmarkt. De banken accepteren zijn voorstel maar al te graag aangezien Burry’s voorspelling in de gehele Amerikaanse geschiedenis nog nooit heeft plaatsgevonden. Jared Vennett is een belegger die op de hoogte wordt gebracht van Burry’s merkwaardige actie en gebruikt een financieel analist om te verifiëren dat Burry’s voorspellingen hoogstwaarschijnlijk uit zullen komen. Hij besluit om zijn eigen aandelen in de zogeheten ‘credit default swap’ markt te zetten. Vanwege een misplaatst telefoontje wordt hedgefonds manager Mark Baum eveneens op de hoogte gesteld van de plannen en is er van overtuigd om zich bij Vennett aan te sluiten.

In 2013 verwierf filmstudio Paramount de rechten op het non-fictieve boek The Big Short: Inside the Doomsday Machine van Michael Lewis, om het te ontwikkelen tot een film met Plan B Entertainment van Brad Pitt als productiestudio. Adam McKay werd ingehuurd om de film over de instortende huizenmarkt te schrijven en te regisseren. Een gewaagde keuze aangezien McKay nog niet bepaald een gerenommeerde status in Hollywood heeft. Hij is voornamelijk bekend als de regisseur van beide Anchorman-films met Will Ferrell. The Big Short toont hoe de corruptie en hebzucht van Wall Street de hypotheekmarkt in 2008 heeft doen imploderen. Ondanks het feit dat het voorkomen had kunnen worden, kozen de grotere bedrijven van Wall Street er voor om de naderende val te negeren en geld te blijven genereren. Het verhaal richt zich op een kleine groep met personen van buiten Wall Street, die de crisis voorzagen en met diverse middelen in staat waren om exact te voorspellen hoe en wanneer de markt zou vallen.

De film is in wezen één lange aaneenschakeling van ontdekkingen over de waarheid achter de hypotheekmarkt. Aan de ene kant staan de banken en de zogeheten ‘fat cats’ die vrolijk in hun zeepbel van epische rijkdom en makkelijk geld verdienen leven. Ze dragen oogkleppen en zijn niet in staat noch bereid om de voortekenen te zien en verder te kijken dan hun financiële jaarrekening. De film is gevuld met scènes over belangrijke personen die hoog aan de top staan, maar door onwetendheid en hebzucht niet meer in staat zijn om naar beneden te kijken. Ondertussen zitten Burry en de anderen niet stil. Als ze toegang hebben tot dezelfde harde gegevens en de nummers kraken die het beeld creëren van totale destructie. Hierdoor worden ze tijdelijk belachelijk gemaakt en voor gek verklaard, maar op de lange termijn zal dit uiteindelijk leiden tot groot succes.

De hele Amerikaanse hypotheekcrisis zal het overgrote deel van Europa en dus ook ons land zeer geheid (onbewust) ontgaan zijn. Het is toch een ver-van-je-bed-show die niet of nauwelijks invloed heeft gehad op onze eigen economie, en ook het Wall Street thema zal menigeen niet kunnen bekoren. Het is dan ook bewonderenswaardig hoe de film zich weet te presenteren. McKay hanteert slimme en informatieve tools om het zowel vermakelijk als relatief eenvoudig te maken voor een leek. Zo laat hij de acteurs zich meer dan eens richten tot de camera, om de complexe terminologie uit te leggen. Als je dat dan ook nog door actrice Margot Robbie in een bubbelbad laat doen, dan kan het eigenlijk niet meer stuk. The Big Short heeft de beschikking over een sublieme cast, die een film als deze bij voorbaat al de moeite waard maken. Het tempo blijft er de volle speelduur in zitten, de karakters zijn scherp en goed geschreven en het acteerwerk is exceptioneel!

Extra’s:
• In The Tranches: Casting: (15:51) Regisseur Adam McKay praat samen met andere castleden over de belangrijkste acteurs van de film; Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling en Brad Pitt.
• The Big Leap: Adam McKay (11:31) De regisseur bespreekt samen met andere leden van cast en crew over hoe hij betrokken raakte bij de verfilming van het boek.
• Unlikely Heroes: The Characters of the Big Short (11:28) Een blik op de acteurs en hoe zij zich verhouden tot hun real-life tegenhanger.
• The House of Cards: The Rise of the Fall (14:01) Een zeer interessante featurette die dieper in gaat op het instorten van de huizenmarkt en tevens focust op de verwarrende termen die gebruikt worden door de banken.
• Getting Real: Recreating an Era (11:13) Een kijkje achter de schermen bij het maken en ontwerpen van de sets.
• Deleted Scenes (6:27) Een zestal verwijderde scenes.

The Big Short is het perfecte voorbeeld van hoe een film een uitermate complex en oninteressant thema toch weet om te zetten in een boeiend stukje entertainment. Regisseur Adam McKay won, samen met schrijver Charles Randolph, geheel terecht een Oscar voor het bewerkte scenario. Op luchtige wijze wordt de complexiteit van Wall Street en de Amerikaanse huizenmarkt uitgelegd. Ook al blijven er altijd termen die onbegrijpelijk zijn, McKay zorgt er wel voor dat je de corruptie, de hebzucht en de immense impact van het instorten van de hypotheekmarkt op waarde kunt schatten. De fantastische cast heeft hier ook zeker een grote bijdrage in. Christian Bale blink uit als de excentrieke analist die volledig in zijn eigen wereldje leeft, maar vanwege zijn intelligentie en bevoegdheden voorspelt dat de markt volledig zal instorten. Ryan Gosling, Brad Pitt en Steve Carell zijn de overige hoofdcastleden en samen tillen ze de film naar een nog grotere hoogte. The Big Short geeft op komische en toegankelijke wijze een blik op de Amerikaanse huizencrisis. Een abolute aanrader!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

25 mei, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer