The Big Short

Informatie

RegieAdam McKay
Jaartal2015
Releasedatum28-01-2016
Speelduur130 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastChristian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt en Marisa Tomei

De bankierswereld is één van de grootste en meest invloedrijke sectoren van de wereld, tót alles opeens crasht. Wat de banken, de media en de overheid ontgaat ziet Michael Burry wel als hij een luchtbel ontdekt in de huizenmarkt. Hij ziet zijn kans schoon en ondanks waarschuwingen van hoger hand besluit hij tegen de stroom in te gaan om flink zijn slag te slaan. Michael blijkt echter niet de enige met dit inzicht in hypotheek-obligaties. Zo volgen we nog drie buitenstaanders op Wall Street, die met hun investeringen steeds dieper in het riskante en vooral onzekere spel van het moderne bankwezen worden gezogen.

Toen Paramount in 2013 de filmrechten bemachtigde van het boek The Big Short: Inside The Doomsday Machine van Michael Lewis, was het Brad Pitt die daar met zijn productiemaatschappij Plan B Entertainment bij betrokken was. Lewis is dan ook geen vreemde van Pitt, aangezien hij ook verantwoordelijk was voor het bronmateriaal van het succesvolle Moneyball. Voor de regie tekende Adam McKay, die tot aan deze film vooral bekend is producer die soms eens een film regisseert. Het betrof hier echter vaak komedies met Will Ferrell in de hoofdrol, oftewel nogal wat anders dan hij zijn kijkers nu voorschotelt. Toch lijkt het een allesbehalve slechte carrièremove, getuige de nominaties en prijzen die hij kreeg toegekend in het volop gaande zijnde awardseizoen.

Het gebeurt trouwens steeds vaker dat grote sterren hun verdiende miljoenen investeren in een productiemaatschappij, maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat zij zich ook een rol toe-eigenen. Hier is dat echter wel het geval, waarbij Pitt zich omringt met aardig wat grote namen. Zo zien we onder andere Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell en Marisa Tomei in de film terug. The Big Short doet dan ook uitgebreid beroep op zijn sterrencast voor het nodige verbale vuurwerk. De film gaat over de financiële crisis die woedde van 2007 tot en met 2012 en zal voor velen op papier dan ook taaie kost zijn. Iets dat de makers zich duidelijk ook beseften. Zij spelen hier slim op in met een korte scène met Margot Robbie. Echter, doordat zij haar relaas naakt vanuit een schuimbad doet zegt dit al dat de makers goed door hebben dat zij met overdreven uitleg de aandacht van mensen die niks met financiën hebben hiermee niet zullen vangen.

Toch weten de makers leuk te spelen met het onderwerp en proberen ze het zo luchtig mogelijk te houden. Zo weten ze uiteindelijk het ineenstorten van de huizenmarkt op een speelse manier uit te beelden aan de hand van het spel Jenga. Toch moet je je aandacht er als kijker alsnog goed bijhouden. Dat begint overigens al direct als de film start met een quote van Mark Twain, die zich laat vertalen als dat niet datgene wat je niet weet voor problemen zorgt, maar dat datgene dat je zeker weet ervoor zorgt dat je er niet in komt. Een tegelwijsheid die velen van ons een paar keer moeten lezen, maar helaas gunt de film je daar de tijd amper voor. Toch is dat nou een mooie samenvatting van waar heel de film om draait.

Technisch zit de film ook goed in elkaar. Zo wordt de vierde wand regelmatig doorbroken als een acteur zich direct richt tot de kijker. Dat kan storend werken bij een film, maar werkt hier erg goed. Zo zorgt het soms voor wat extra uitleg. Daarnaast is het best grappig dat dit middel gebruikt wordt om te spelen met een stukje waar de film de werkelijkheid iets verdraait, of beter gezegd versneld. Het houdt de vaart in de film. En als we dan echt een puntje van kritiek moeten noemen is dat het acteerwerk van Christian Bale, dat soms neigt tot overacting. Het lijkt erop dat hij iets teveel vertrouwt op zijn talent en hij zijn focus die in het verleden zo aanwezig was een beetje kwijt is. Het is een kleine smet op een verder zeer interessante film over een nog steeds actueel onderwerp. Zo slaat de wereld nog steeds de as van de crisis van zich af en toont het einde van de film dat er men maar weinig geleerd heeft van de fouten uit het verleden.

The Big Short zal koren op de molen zijn voor één ieder die interesse heeft in het financiële systeem. Voor ieder ander kan de film, ondanks pogingen alles zo luchtig mogelijk te houden en het prima acteerwerk ten spijt, overkomen als taaie kost. Punt is namelijk dat deze luchtigheidjes vooral met een glimlach zullen worden ontvangen voor die mensen die bekend zijn met alles wat voorbij komt. Ga in dit geval dus niet (alleen) af op de bekende namen in de cast, want als het financiële niet aan jou is besteed wacht je een lange zit.

21 januari, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer