The Big Sick

Informatie

RegieMichael Showalter
Jaartal2017
Releasedatum05-12-2017
Speelduur119 minuten
DistributeurThe Searchers
CastKumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Ray Romano, Adeel Akhtar en Zenobia Schroff

Kumail is een jonge cabaretier die als chauffeur rijdt voor Uber en ’s avonds zijn onemanshow speelt. Hierin richt hij zich vooral op zijn Pakistaanse achtergrond. Zijn islamitische immigrantenouders hopen dat hij hun voorbeeld volgt en kiest voor een gearrangeerd huwelijk. Ze proberen Kumail met regelmaat te koppelen, maar hij heeft geen interesse. Dan wordt zijn aandacht tijdens een van zijn shows getrokken door Emily, een niet-moslim blanke vrouw. Hij benadert haar na de show en hun one-night stand ontwikkelt zich tot een relatie. Kumail vertelt zijn familie echter niet van Emily en als zij een doos met foto’s vindt van wel goedgekeurde vrouwen beëindigt zij hun relatie. Dan hoort Kumail dat Emily is opgenomen in het ziekenhuis nadat zij is flauwgevallen.

Kumail Nanjiani is een Pakistaans-Amerikaanse komiek die vooral bekend is van zijn vaste rol in de HBO-serie Silicon Valley. Toch geldt deze semi-autobiografische film, die hij samen schreef met zijn vrouw Emily V. Gordon, als zijn definitieve doorbraak. De film is losjes gebaseerd op hun levensverhaal voor hun huwelijk en Kumail speelt hier dan ook zichzelf. Met een beperkt budget van 5 miljoen dollar bleek The Big Sick een grote verrassing die direct hoge ogen wist te gooien op het Sundance Film Festival. Zo zeer zelfs dat Sony Pictures en Fox Searchlight Pictures behoorlijke biedingen deden op de distributierechten alvorens Amazon Studios hiermee aan de haal ging. De investeringen betaalden zich uit, want de film bleek een wereldwijd succes en haalde meer dan het tienvoudige van het budget op aan de box-office.

Wie in The Big Sick echter een komedie verwacht, of een romkom zoals de film ook geadverteerd wordt, moeten we er toch even op attent maken dat de film een hoog drama gehalte kent. Wat dat betreft hangt de verwijzing in de titel in het begin al vrij dreigend boven de film. Zo begint de film nog vrij luchtig en zien we Kumail met zijn vriendengroep en zijn pogingen tot het maken van een succesvolle onemanshow. Zodra hij Emily ontmoet krijgen we inderdaad de beloofde romkom voorgeschoteld. Echter, zodra Emily in het ziekenhuis terecht komt verandert de toon van de film toch wat. Op zich is dat niet zo vreemd, want zij vecht voor haar leven. Toch blijft de humor de grootste gemene deler in het geheel.

Ondanks de duidelijke aanwezigheid van ‘the big sick’ uit de titel valt er dan ook genoeg te lachen, zij het allemaal goed gedoseerd en vrij subtiel van aard. Zo schiet je als kijker bijna iedere keer weer in de lach als zijn ouders met een nieuwe potentiële vrouw voor Kumail op de proppen komen. Maar ook hoe Kumail zich verhoudt met de ouders van Emily, die weten dat Kumail hun dochter behoorlijk overstuur heeft gekregen met hun breuk en dit levert hilarische taferelen op. Het zorgt ervoor dat deze kleine film al snel je hart weet te veroveren alvorens deze afstevent op een weliswaar ietwat voorspelbaar, maar toch zeker vooral hartverwarmend einde.

Extra’s: Helaas staat er geen bonusmateriaal op de Nederlandse home entertainment release. Spijtig, want zo hebben import versies mooie extra’s met niet alleen verwijderde scènes, maar ook features over de waargebeurde achtergrond van het verhaal.

The Big Sick is een prachtig hartverwarmend drama dat is verpakt met een behoorlijke komische insteek. Het is een op het eerste oog vreemde mix van genres, maar juist het grote hart van de film krijgt alle ruimte om te stralen. Stralend middelpunt van de film is Kumail Nanjiani die op indrukwekkende wijze gestalte geeft aan zichzelf. Het is bijzonder knap hoe hij in de rol van scriptschrijver, samen met de echte Emily, geloofskwesties en tradities in de film heeft verweven zonder dat dit zwaar aandoet. Zelfs mensen die hier ver vanaf staan zullen zich dan ook moeiteloos in kunnen leven in zijn hier geschetste persoon. Het maakt van The Big Sick een grappig, hartverwarmende en vooral ook intelligente film.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment en Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

20 december, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a29746e9ad96_selected-products" products="9200000083839691,9200000083839689,9200000077746913" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer