The Blacklist – seizoen 3

Informatie

RegieMichael Watkins, Andrew McCarthey, Steven A. Adelson, Omar Madha, Alex Zakrzewski, Ami Canaan Mann, Terrence O'Hara, Mary Lambert, John Terlesky, Bill Roe, Tim Hunter, Anton Cropper, Don Thorin Jr., Eagle Egilsson en Michael Dinner
Jaartal2016
Releasedatum05-10-2016
Speelduur966 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJames Spader, Megan Boone, Diego Klattenhoff, Ryan Eggold, Harry Lennix, Amir Arison, Hisham Tawfiq, David Strathairn en Famke Janssen

FBI-agente Elizabeth ‘Liz’ Keen is nog steeds op de vlucht sinds zij beschuldigd is voor de moord op een senator. Met de hulp van Raymond ‘Red’ Reddington duikt ze onder in zijn wereld van dubieuze contacten met een dubbele agenda en risicovolle operaties. Hierbij worden ze op de hielen gezeten door het FBI Task Force, dat nu geleid wordt door Donald Ressler nadat Harold Cooper Liz uit de luwte hield. Terwijl Liz haar onschuld probeert te bewijzen, worstelt zij nog steeds met haar verleden. Maar mede door haar geloof in Red komt zij onder grote druk te staan als ze een ontdekking doet die haar hele leven nog verder op z’n kop zet en haar voor een onmogelijke keuze stelt.

The Blacklist is een serie die al sinds de start op 23 september 2013 miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd weet te houden. Ondertussen zijn we aangekomen bij de start van seizoen 4 en dat is een perfect moment om het geheugen nog even op te frissen met de home entertainment release van seizoen 3. En dat is nodig, want er gebeurt altijd genoeg. Ook dit seizoen telt weer meer dan 20 afleveringen en dat zal de diehard-fans die maar niet genoeg kunnen krijgen van de serie zeker kunnen bekoren. Anderen zullen zich echter al snel storen aan de afleveringen waarin men tijdelijk afstand neemt van de hoofdlijn om een aflevering te wijden aan een willekeurig zijplot over iemand die op mysterieuze wijze op de blacklist is beland. Dit was eerder al ons grootste punt van kritiek en ook in dit derde seizoen gebeurt dit teveel.

Maar goed, als de hoofdlijn vervolgens weer wordt opgepikt merk je gelijk dat je weer bij de les bent en klaar bent voor een nieuwe stormvloed aan nieuwe wendingen, want het is nooit saai bij de Blacklist. Er gebeurt genoeg. Het is hierin fijn dat we kunnen rekenen op enige continuïteit betreft de cast. Zo is James Spader nog steeds zichtbaar in zijn element als Red en wordt de rol van Liz ingevuld door Megan Boone. Dat de twee zich nog steeds zo vol overgave storten op hun rol is vooral te danken aan de diversiteit die hun rollen met zich meebrengt. Zo gaan hun karakters niet alleen van links naar rechts qua emoties, maar is hun rol ook fysiek erg veeleisend. Feit is wel dat The Blacklist niet zonder één van de twee kan.

Dat wordt nog maar eens duidelijk in aflevering 19 van dit seizoen (Cape May), waarin we, een door omstandigheden gebroken, Red volgen die de afzondering opzoekt. Hier blijkt nog maar eens dat de serie net zoveel afhankelijk is van Liz als van Red. Het is één van de vele pogingen van de makers om na een cliffhanger wat touwtjes aan elkaar te knopen en tegelijkertijd te zorgen voor wat nieuwe wendingen, maar hier pakt het uiterst voorspelbaar uit. Een cliffhanger verliest namelijk nogal aan kracht middenin een seizoen, waarbij de kijkers als weten dat er nog minimaal een seizoen volgt waarbij de cast al bekend is gemaakt. Het is spijtig dat een serie met dergelijk veel potentie steeds afhankelijk is van zulke ‘opvulmomenten’. Wat dat betreft zou een seizoen van 10 á 12 afleveringen puur rond de hoofdlijn de serie veel sterker maken.

Voor wie toch nog niet genoeg kan krijgen van deze serie maakt het vaste team achter de scherm dit keer ook werk van een spin-off, genaamd The Blacklist: Redemption. Hierin krijgen we meer te zien van een verhaallijn die dit seizoen wordt geïntroduceerd, namelijk die rond Tom Keen en zijn moeder Scottie Hargrave. Het leuke voor ons Nederlanders hieraan is dat zij gespeeld wordt door Famke Janssen.

Extra’s:
Net als bij de eerste twee seizoenen is de home entertainment release weer rijkelijk gevuld met extra’s.
∙ Audiocommentaar van Jon Bokenkamp, Brandon Margolis en Kat Goodson bij afleveringen 9 en 19.
∙ Verwijderde en uitgebreide scènes (40:56) Vele verwijderde scènes die per aflevering te bekijken zijn, waarbij vooral meer dan een kwartier aan scènes bij de eerder genoemde aflevering 19 opvallen.
∙ Het creëren van de stunts: van script tot scherm (11:10) Interessante featurette waarin besproken wordt hoe ideeën voor stunts in het script zich uiteindelijk ontwikkelen.
∙ Alles over Aram (10:49) Een portret over de techneut in de FBI Task Force.
∙ From the Shadows: Schurken uit seizoen 3 (14:21) Een leuke extra over de diverse schurken die dit seizoen rijk is, met een aparte vermelding voor de deelname van James Spader.
∙ Outside the Box: Het maken van de strip ‘The Blacklist’ (8:42) Meer informatie over de stripboeken gebaseerd op de serie, die soms verhaallijnen uit de serie wat aanvullen en ‘teasen’.
∙ Red’s Gems: Favoriete citaten uit het derde seizoen (7:50) Wat leuke quotes van Red uit dit seizoen.

The Blacklist – seizoen 3 trekt de lijn van de eerdere seizoenen door, waarbij de wereld nog steeds bestaat uit de halve waarderen van Red en enerverende actiescènes. Meer nog dan in eerdere seizoenen treed Megan Boone naar voren als Liz, waardoor The Blacklist niet langer alleen de serie van James Spader is. Dit maakt de serie sterker aan de basis, al zullen vele kijkers zich storen aan het opzichtig rekken van het seizoen tot opnieuw dik 20 afleveringen. Dit is iets wat bijna niet meer van deze tijd is en het komt de kwaliteit opnieuw niet ten goede. En dat is zonde want The Blacklist blijft nog steeds vreselijk interessant en seizoen 4 kan dan ook niet snel genoeg beginnen!

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

17 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer